Baučićevo 'orlovsko' turističko gnjezdo

OmišOmišanin Ante Baučić s konzervatorima od starih pojata napravio malo elitno turističko odredište. - Prije dvije tisuće godina ovdje su živjeli i skrivali se naši preci, a danas nam dolaze turisti i guštaju skriveni u miru i tišini, toliko im je lijepo da ni na plažu ne idu - s ponosom govori bivši direktor 'Hrvatske brodogradnje' dok nam pokazuje svoje imanje nazvano 'Nidus Onei', u prijevodu s latinskog 'Visoko gnijezdo'. I, zaista, visoko je, na 165 metara nadmorske visine, što za omiške prilike nije mala stvar. Viša je samo drevna gusarska utvrda Fortica koja se prijeteći uzdiže točno iznad Baučićeva 'gnijezda'. Na znanje putnicima zlonamjernicima ...

TURIZAM

ANTE BAUČIĆ S KONZERVATORIMA OD STARIH POJATA NAPRAVIO ELITNO TURISTIČKO ODREDIŠTE

Omiško turističko gnijezdo

Vidoševićev pašanac izgradio rimsko naselje

Nadan Vidošević nije investitor ove omiške turističke eskluzive - kaže bivši direktor 'Hrvatske brodogradnje' Ante Baučić

Omiško turističko gnijezdo Ante Baučića
Novo turističko naselje nalazi se na 165 metara nadmorske visine, u liticama iznad samoga grada Omiša, a nadvisuje ga jedino drevna gusarska tvrđava Fortica;  foto: Nikola Vilić / Cropix

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Ante BaučićAnte Baučić nekoć je bio relativno poznat čovjek - sredinom devedesetih bio je direktor Vladine tvrtke 'Hrvatska brodogradnja', potom član Nadzornog odbora 'Jadroplova', a prije svega tajnik u Ministarstvu gospodarstva za vrijeme mandata Nadana Vidoševića s kojim ga vežu i obiteljske spone jer su oženili dvije sestre - no danas ne dopušta niti da ga fotografiramo. U mirovini je i ne želi da njegov lik u ovoj priči pojede njegovo djelo.

- Nisam ni sumnjao da ćete preskočiti Nadana Vidoševića, iako on s ovim objektom nema apsolutno ništa. Niti mi je pomogao dobiti kredite, niti se on krije kao pravi investitor - rezolutno Baučić demantira omiške ćakule prema kojima je dugogodišnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore najzaslužniji što se omiški poddinarski predio Baučići može podičiti turističkom ekskluzivom. Sa samo 12 ležajeva!

Prostora za veći kapacitet nije ni bilo jer je gradnja, točnije obnova, obavljana pod strogim nadzorom konzervatora. Kamen po kamen - palača. Baučićeva, a ne Dioklecijanova, iako je upravo naš sugovornik najzaslužniji za trenutačno najvrjedniji eksponat omiškog Gradskog muzeja koji seže u doba starih Rimljana i njihovih careva.

- Kao dječak sam na ovome mjestu pronašao glavu cara Tiberija iz II. stoljeća. Moja didovina sagrađena je na fundamentima rimskog naselja, tako da smo i sada, prilikom obnove starih kuća, našli brojne vrijedne artefakte koje sam donirao omiškome muzeju, dok sam neke stijene ostavio te ih, vjerujem efektno, uklopio u  okoliš - objašnjava Baučić.

OmišNovonastale kamene kućice idealne su za četiri osobe, a vanjštinom se praktično uopće ne razlikuju od nastambi i pojata koje su im prethodile. Ukoliko zanemarimo bazen koji je, sukladno trendovima i udaljenosti od plaže, ipak bio nužan. Tlocrt se nije mijenjao, pa tako ni kvadratura od 35 metara četvornih tlocrtne površine.

Unutrašnjost, naravno, nema smisla uspoređivati. Iako smo dužni primijetiti kako se najnovija tehnologija savršeno uklopila sa starinskim detaljima. Pa čak i s povješanim slikama koje nastaju u Baučićevu ateljeu.

O novcu nije bilo velikih riječi. Investicija je skupa, a mogla bi se, kaže Baučić, vratiti za 18 godina. Taman za djecu i unuke.

Novo turističko naselje nalazi se na 165 metara nadmorske visine- Oni će uživati poslije, a ja sada uživam. Turizam i zarada se ne mogu mjeriti s emocijama. S obnovom ovih kućica sam na neki način odao poštovanje svojim precima, ali, ne želeći biti pretenciozan, dao smjernicu i mojim Omišanima na koji način bi trebali promišljati svoju budućnost - zaključuje Baučić.


Turistička "gnijezda" Lugarin, Verdun i Frzelin

Svaka Baučićeva kućica ima svoje ime. S obzirom da je riječ o 'gnijezdu', onda je bio i red da se u njemu 'ugnijezde' Lugarin, Verdun i Frzelin. Tri imena u čast triju naziva autohtonih vrsta ptica.

A da u 'gnijezdo' ne svrate 'grabežljivci' brinu nadzorne kamere, pa Ante Baučić iz zagrebačkoga stana promatra vrzma mu li se tko oko omiškoga doma.

Povezani članci

Who's Online

We have 786 guests and no members online