Divlji rafting na Cetini - unosna kaubojština na Cetini prkosi redu i zdravom razumu

Kanjon rijeke Cetine, izvanredno značajan krajolik formalno zaštićen već dulje od pola stoljeća, sve teže podnosi pravu navalu ljetnih jednodnevnih turista koji se već broje u stotinama tisuća. U pitomoj zelenoj oazi, ujedno i vodnom blagu srednje Dalmacije, profiliranje u poligon za adrenalinske sportove za sobom je povuklo kaos vidljiv golim okom. Na tih nekoliko kilometara od ušća Cetine uzvodno - inače podijeljenom u dvije cjeline od kojih je jedna zaštićena 1967. godine, a druga trajnu zaštitu očekuje do kraja ove godine - cvate biznis svih vrsta: nagurali su se deseci rafting-centara i mjesta za iznajmljivanje kajaka i kanua, rijekom paradiraju brojni slabo ili nikako regulirani brodski prijevoznici, okolnim fascinantnim stijenama caruju slobodni penjači, a povrh samog kanjona otprije dvije godine u ponudi je i zipline, odnosno spuštanje na žici. Jedina lokalna prometnica potpuno je začepljena parkiranim autobusima, kombijima i automobilima. Nagomilano smeće sve je češći prizor. Obala rijeke teško je nagrizena nekontroliranom sječom šume i šikare da bi se stvorio prostor za prihvat brodova, čamaca i raftova - a nerijetko vlasnici demonstriraju drskost i postavljaju natpis 'Private' kako bi spriječili kupanje na Cetini. U gornjem toku, u mjestima Trbusi i Blato na Cetini, nelegalno kampiranje na čarobnim riječnim plažama gotovo je svakodnevan prizor. Da bi apsurd bio potpun, od komercijalnog cijeđenja značajnog prirodnog resursa ovog dijela Dalmacije ni jednu jedinu kunu ne zarađuje grad Omiš, na čijem području se on u stvarnosti nalazi... - piše Damir Petranović na stranicama tportala..

ODGOVORNI "NEMOĆNI"

Unosna kaubojština na Cetini prkosi redu i zdravom razumu

Piše: Damir Petranović / tportal
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: tportal


Pokucali smo na vrata omiškog gradonačelnika Ivana Kovačića koji već dvije godine pokušava zavesti red na ovom području. Više ili manje, osim kod dogovora da lokalno komunalno društvo odvozi smeće, nije uspio jer nema nikakvu nadležnost.

- 'Najviše nam smeta što ne možemo upravljati prirodnim resursima na svome području, a po totalnoj devastaciji kanjona jasno je da je krivac Javna ustanova Splitsko-dalmatinske županije. Ovo je tipičan primjer zašto se ovlasti moraju spuštati na gradove i općine - uvredljivo je kada nam objašnjavaju da na Cetini vlada red ako svojim očima vidimo da se ne zna tko pije, a tko plaća. Ustanove poput ove jednostavno nije briga', bijesan je Kovačić...

PROČITAJ VIŠE..


cetina

Povezani članci

Who's Online

We have 406 guests and no members online