HC odustaju od gradnje brze ceste Split - Omiš

cestaVijest je postala službena: Hrvatske ceste do daljnjega odustaju od gradnje brze ceste Split - Omiš. Rečeno je to na prošlotjednom sastanku u Zagrebu kojemu su nazočili predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Edo Kos, član Uprave HC-a za građenje Jurica Krleža, omiški gradonačelnik Ivan Škaričić, te omiški dogradonačelnik Mijo Mimica.- Teško je u ovom trenutku reći kada će početi gradnja brze ceste prema Omišu, no izvjesno je da se to neće dogoditi za još nekoliko godina - kaže nam Škaričić, izražavajući žaljenje što se, zbog nedostatka novca, odgađa rasterećenje najfrekventnije prometnice u državi, Jadranske magistrale na potezu od Splita do Omiša. Ipak, prvi čovjek grada na ušću Cetine zadovoljan je rezultatima zagrebačkog sastanka jer bi Omiš, tvrde čelnici HC-a, za dvije godine trebao dobiti novi most preko Cetine čime bi svrsi bila privedena gradska obilaznica. Petlja 'teška' 326 milijuna kuna, kako je već izvjestila Slobodna Dalmacija, neko će vrijeme biti 'cesta za nigdje', no nakon gradnje mosta i tunela bit će spojena na državnu cestu D 70, te će sporednim putem, preko Tugara, Srinjina i Žrnovnice, ipak voditi do Splita ...

CESTA ZVANA ČEŽNJA

Hrvatske ceste do daljnjega odustaju od gradnje brze ceste Split - Omiš

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

cesta- Svjestan sam kako to nije idealno rješenje, ali u ovoj situaciji boljega nema. Najvažnije je da će prometni čep, koji ljeti naprosto zagušuje naš grad, napokon biti riješen - tvrdi Škaričić.

Stanovnici Podstrane, Jesenica, Dugoga Rata i Duća ovom su odlukom, ma koliko god ona već mjesecima bila izvjesna, naprosto zgroženi. Do posljednjega trenutka su vjerovali kako će nova vlast ipak pronaći sredstva za dovršenje projekta ambiciozno najavljenog još prije osam godina te kako će brza cesta Trogir - Omiš, ukupne vrijednosti 200 milijuna eura, uistinu biti najmodernija 'lokalna' prometnica u državi.

Kako sada stvari stoje, prva dionica te četverotračne ceste, ona što vodi kroz sedam Kaštela, bit će ujedno i posljednja jer novca za ostale jednostavno nema. A kad ga je svojevremeno bilo, preusmjeren je na neke druge prometnice, s jačim političkim zaleđem.

Apsurdnost situacije pojačava i činjenica da su Hrvatske ceste još prije dvije godine općinama Podstrana i Dugi Rat uplatile ukupno 13,8 milijuna kuna na ime komunalnog doprinosa. Treba li uopće reći da povrata novca u ovakvim slučajevima - nema.

Tri faze ceste za nigdje

cestaIzgradnja brze ceste Trogir – Omiš bila je predviđena u tri faze: Trogir – Solin, Stobreč – Dugi Rat, Dugi Rat – Omiš. Od Stobreča do Omiša cesta je trebal ići južnom padinom Mosora, iznad Podstrane, Jesenica, Dugog Rata i Duća, a planirana je gradnja četiriju čvorišta.

Pred sam zapadni ulaz u Omiš bila su, uz most preko Cetine, predviđena četiri tunela i šest vijadukata.
 

Obilaznica Omiša

cestaGrad Omiš dobio je zadatak da u izmjenama Prostornog plana predvidi trasu tunela i ceste kao spoja na državnu cestu D 70 koja vodi prema Gatima.

- Posebno me veseli što mogu najaviti da će do konca godine početi rekonstrukcija posljednjih 500 metara ceste od Gata prema Omišu. Sredstva u državnom proračunu za otkup zemljišta i gradnju su, što je najvažnije, osigurana. Dogovorena je i gradnja nove ceste Gata - Zvečanje, u dužini od osam kilometara, kojom bi Omiš kvalitetno bio spojen s autocestom u Blatu na Cetini.

Cilj je da do ulaska Hrvatske u Europsku uniju bude pripremljena sva dokumentacija jer će se ta prometnica graditi sredstvima iz fondova EU-a - kaže Ivan Škaričić.

Povezani članci

Who's Online

We have 187 guests and no members online