Proslava blagdana Velike Gospe u Krugu

Proslava u KruguŽupa Sv. Roka u Jesenicama zasigurno je na prvom mjestu po broju sakralnih objekata na području bivše Poljičke Republike, a i znatno šire. Samo u dva dana, u ovoj župi slavila su se dva vrlo važna i značajna blagdana, i to u zaseoku Krugu Velika Gospe ili Majka Božja, zaštitnica Kruga, i Sv. Roko, zaštitnik župe Jesenice. Ovogodišnja proslava spomenutih blagdana, počela je već u subotu, uoči blagdana Velike Gospe kada su vrijedne Kružanke okitile Crkvu i oko Crkve, pa je slijedilo postavljanjem kipa ove nebeske zaštitnice na sredinu crkve, da bi u večernjim satima najhrabriji Kružani na - Letuši, planini poviše Kruga priredili veliki vatromet...

PROSLAVA VELIKE GOSPA I SVETOG ROKA U JESENICAMA

Piše: Davor Grgat

Vatromet  se vidio čak i u Splitu, na Braču, te Primorskim i Srednjim Poljicima. Ovaj događaj je ipak bio najinteresantniji za brojne turiste, koji su tih dana boravili na području dugoratske općine.

Proslava u Krugu

Na sam blagdan, u nedjelju ujutro jesenički župnik don Nenad Čondić, održao je jutarnje svete mise, kojima je nazoćio veliki broj vjernika, U predvečernje, točnije u 18 sati, don Marko Klarić je predvodio veliku procesiju, i kojoj su mještani oko Kruga nosili kip Velike Gospe i brojne barjake, koji se nalaze u ovoj crkvi, te predvodio misno slavlje i nadahnutu propovijed o Majci Božjoj.

No da se vratimo sa same početke. Krug je inače jedno od zaselaka u župi Jesenice, iz kojega je poslijednjih 50-tak godina stanovništvo odselilo i nastanili se uz more, uglavnom na Mali Rat i Orij, a rijetki i na Sumpetar i Dugi Rat. U međuvremenu, brojni "stranci" su se zainteresirali za dolazak u ovo malo i simpatično mjesto, pa su u kasnijim godinama i ovdje kuće i vikendice nicale kao gljive poslije kiše, ali uglavnom uz put.

Proslava u Krugu

Inače, jedini put koji vodi u Krug je onaj od Sumpetra do Jesenica, odnosno Zeljovića do Kruga, a dalje – stop. Naime, u prošlosti kada su istočno od Kruga polja bila plodna, i obilato hranika ovdašnje stanovništvo (višnje, trišnje, grožđe...) i skoro svaki centimetar je bio obrađen, ali tijkom posljednjih 20-tak, 30-tak godina zemlja je zapuštena, pa tako i put koji je kroz Gornje Duće povezivao Krug i Jesenice sa Omišem, danas je zapušten. A mi i dalje slušajmo priče o seoskom turizmu...

Danas je ovaj put od Jesenica do Kruga u takovom stanju da brojne rupe (najvjerojatnije od velikih kamiona) su u takovom stanju da nijedan vozač (osim možda Đike) ne može proći hladnokrvno, a da ne opsuje neimare Hrvatskih cesta i puteljaka, pa ni naša Općina Dugi Rat tu svakako nije izuzetak.

Zar nije bilo moguće, ma barem pred sam blagdan žrtvovati kakvi općinski domjenak pa s nekoliko sići betona ili čak i zemlje popuniti barem desetak rupa na putu zaborava. A kakvo je stanje puta od Kruga do Duća? Trava, sitno raslinje i rupe nastale od kiša, ali uz malo volje i sredstava ovaj put bi se jako jeftino mogao osposobiti.

Ne daj Bože požara, tada se svi odjedanpout sjetimo važnosti ovakvih puteva, ali i u ljetnim mjesecima kada su veliki zastoji na cesti Dugi Rat – Omiš, ili obratno, ako ne drugi, onda barem vozači iz našeg okruženja, mogli bi se koristiti tom prometnicom, pa sa Sumpetra mnogo brže doći do Prika, spustiti se kod spomenika Franji Kluzu i obratno, te na taj način uštedjeti i vrijeme i novac a i živce. I benzinu, naravno.

Kad već govorimo o Krugu i Crkvi, ne možemo a da ne naglasimo kako ne dolikuje da na sam blagdan vjernik dođe pred crkvu a ona - zatvorena! Mislim da bi barem u poslijepodne uoći blagdana i na sam blagdan Crkva trebala biti otvorena, pogotovo što se u neposrednoj blizini peku janjci, i to je prilika da i ti gosti, nakon obilatog obroka, u samoći mogu posjetiti Crkvu i pomoliti se Majci Božjoj.

Proslava u Krugu

Na blagdan Svetoga Roka, nebeskog zaštitnika Jesenica, svetu misu u jutarnjim satima predvodio je don Nenad Čondić, a večernju svetu misu sa procesijom uz veliki broj vjernika predvodio je don Mario Čagalj.

Janjce je pekao Drago Čopac. I ne samo on ...

Povezani članci

Who's Online

We have 128 guests and no members online