JP Promet u problemima: Stari dugovi dolaze na naplatu

Prometovi autobusiSplitskom Prometu ionako ne cvjetaju ruže, a nagovještaj završetka dugogodišnjeg spora sa slovenskim A-Cosmosom čini atmosferu još tjeskobnijom. Sa Slovencima se spore 15 godina, i to za 9 autobusa koji su još daleke 1990. godine uzeti u leasing. Promet je isprva plaćao, a onda više nije. U vihoru rata izgubile su se nekadašnje poslovne veze. Ostao je dug od 11 milijuna kuna, no on je još i manji dio problema...

JP PROMET

Slovenci dobivaju spor težak više od 50 milijuna kuna, kako spasiti Promet?!

Tekst: Kristina Balić/ Dalmacija news

Kako se spor toliko vodio, iz godine u godinu glavnicu je opterećivala sve veća kamata. Sada se već radi o krajnje ozbiljnom iznosu koji prelazi 50 milijuna kuna! Katastrofalni je to udar na Grad Split i Promet, koji u slučaju gubitka spora nema nade da preživi.

Slovencima pomogla revizija

Promet je slučaj svojedobno čak i riješio u svoju korist, no revizijom Vrhovnog suda predmet je ponovno vraćen na početak.

Splitski Trgovački sud ponovno je odbio tužbeni zahtjev Slovenaca, no najnovije ukidno rješenje Visokog trgovačkog suda daje naslutiti da bi spor vrlo lako moglo završiti u korist A-Cosmosa.

Dogodi li se to, Promet bi mogao vrlo lako staviti ključ u bravu. Novca za spašavanje zasigurno nema ni u gradskoj blagajni. Kerumova administracija svjesna je problema. Razmatraju se rješenja, a njih baš nema previše.


Delikatna situacija

Situacija je izuzetno delikatna jer bi i sam pristanak na pregovore Slovencima stavio do znanja da Splićani priznaju da je bitka izgubljena.

Ipak, nešto će se morati napraviti. Prije ili kasnije. Vrijeme ne radi za Promet, jer iz mjeseca u mjesec raste kamata. Sam obračun zauzima većinu tužbenog zahtjeva A-Cosmosa.

U kakvoj se situaciji Promet nalazi najbolje govori detalj da sporni autobusi još uvijek voze po Splitu i okolici. U upotrebi su nakon punih 20 godina! Nije stvar kvalitete, nego nužnosti. Teško je u ovim danima krize i recesije naći sredstva za obnovu flote. Bit će još i teže kad Slovenci zakucaju na vrata.

Povezani članci

Who's Online

We have 156 guests and no members online