Stomorica: Proslava Gospe od sniga

Gospi snježnoj olitiga Gospi od sniga posvećene su brojne crkvice po Dalmaciji. U našem kraju to je nedavno obnovljena crkvica na Stomorici poviše Duća. Blagdan Snježne Gospa (Gospe od sniga) koji pada na 5. kolovoza, oduvijek je pobuđivao zanimanje mnogih, kako vjernika, tako i meteorologa. Otkud blagdan takva zimskog imena u najtoplijem dijelu ljeta? Svi oni koji žive u mjestima s crkvom posvećenoj Snježnoj Gospi vjeruju da je na taj dan nekad davno u njihovu mjestu pao snijeg, što je bilo čudo koje se pripisivalo svemogućoj Bogorodici, Gospi. Uistinu, blagdan je povezan s padanjem snijega, ali u - Rimu!..

Piše: Rade Popadić / DalmacijaNews
Foto: Ante Mrčela


Naziv Gospa Snježna ili Gospa od Snijega dolazi iz legende po kojoj je usred ljeta, 5. kolovoza, u Rimu pao snijeg. Po toj legendi koja je nastala u XIII. stoljeću, Bogorodica se ukazala u noći 3. kolovoza 352. g. tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu naređujući im da njoj u čast izgrade crkvu na onome mjestu koje će biti označeno snijegom, koji će padati te noći.

Gospa snježna posebno se štuje u Dućama. Brojni mještani ne propuštaju svakog 5. kolovoza procesiju do obnovljena crkvice na Stomorici poviše Duća.

Povezani članci

Who's Online

We have 129 guests and no members online