Pizzerija 'Antula' ugasila visoke peći, Bulići otišli na zasluženi odmor

Finila je još jedna ljetna ugostiteljska sezona, ali bablje ljeto i sezona kupanja u moru, hvala Bogu, još traje, oblacima i kiši usprkos! Turista ima još u solidnom broju, neki još lutaju po Dugom Ratu, guštaju bez gužve na dućkim i dugoračkim plažama, no "horde" koje su opsjedale omiške ulice i trgove u večernjim satima već su se polako vratile svojim kućama u Mitteleuropi, a domaći trudbenici u turizmu nakon mjeseci napornog, pa i iscrpljujućeg rada mogu konačno malo odahnuti i nastaviti u nešto laganijem tempu, a domaće "izjelice" poput gorepotpisanog konačno mogu doći do stola i do svoje male večerice...
Ali eto, neki, poput samozatajnih ugostiteljskih junaka ove naše priče odlučili su, ove godine malo prije nego obično ugasiti sve, pa sam pomalo i zatečen tužnom vješću da braća Bulić već večeras zatvaraju vrata svoje "Antule", ponajboljeg mjesta u Omišu i okolici, gdje ste u "borbi" s gladnim turistima mogli, nakon čekanja na zidiću, sjesti i pojesti pizzu, manistru na pome i naravno, uživati u niskokaloričnoj Šefovoj salati. Žal mi je što večeras neću pomoći Dušku, Josipu, Tinu, Čiki, Stipi, Miši... u smanjivanju Matinih zaliha vina. Zaboravio sam da je danas zadnja sveta nedjelja u Rujnu. Eh, prava je šteta što i rujan nema 31. dan, pa da napokon mogu bez gužve barenko idućih sedam dana na pizzu, manistru i pošip... Susjed Duško me maloprije šokirao tužnom viješću da se Antula zatvara peći i kužinu već večeras.
Da, istina je, kao i svake godine, zadnje svete nedjelje u rujnu braća Bulić polako gase i (o)stavljaju na hlađenje svoje uzavrele "visoke" peći, a ekipi koja ih posjeti zadnjeg radnog dana nastoji im pomoći "istopiti" vino i pivo iz frižidera, dok se Bulići već spremaju na više nego zasluženo uživanje u dokoličarenju u nadolazećoj sezoni jesen/zima.
Faliti će mi mirisi i okusi nadaleko poznate pizze (i manistre, salata i lazanja također!) duž Kačićeve kale, a iskusni pizza majstor Ivica i prvi konobar Mate, popularni rocker s tacnom, već i prije ponoći pretvoriti će se u doktore lake šetnje po dugoratskoj rivi i čitače Čikinog horrorskopa iz taloga najcrnje Julius Meinl kave u omiljenom kafiću s pogledom na nadolazeću tužnu jesen, te će uspješno glumiti tatice u penziji... Barenko do sljedeće sezone. Do 1.6.2024.
A onda jovo nanovo! Mjesi, peci, sjeckaj, nosi, naplati. Ponovi. I tako na stotine puta. Dnevno. Eto, da ne dužim više, drage lokalne pizzjelice i obožavatelji velebitskog i kasačkog piva te Pošipa iz Smokvice, primite ovu malu vjesticu na znanje. Obavjestite o ovome samo najbliže i najdraže. Pa ne želimo da se i danas, na zadnji dan, prije gašenja visokih peći, opet kao Godot čeka na zidu Kačićeve ulice na slobodan stol u Antule... 

Piše i tuguje: Mladen Banović

 

Nema mi do idućeg ljeta ni Šefove salate...