Po Zagori i obali niču kuće s bazenom

Dalmacija, kada su kuće s bazenima u pitanju, debelo zaostaje za Istrom. No situacija se mijenja. Naboolje. Grade se bazeni diljem Zagore. Niču i na obali. U Dugom Ratu, Dućama.. − Odavno sam shvatio da je ovo budućnost, pa i nisam puno dvojio kada sam se odlučio na ovaj korak − ističe Drago Vojnović iz Duća. Njegov bazen samo što nije gotov. Sâm ga je u Dućama svojim rukama načinio. I na neviđeno je već pola sezone iznajmio ...

BAZENOM DO PRODUŽENJA SEZONE

Po Zagori niču kuće s bazenom: tjedan odmora od 1200 do 5000 eura!

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija


Obitelji Vučak, Šušnjara, Galić, Vojnović i Dundić slučajno smo odabrali za ovaj tekst. Svaka je, naravno, u svojoj sreći drukčija, no u jednome razlike nema: sigurnu financijsku budućnost odlučili su sagraditi na temeljima kuće za odmor s bazenom i, kako sada stvari stoje, nisu pogriješili.

kuća s bazenom

Dapače. Stanje u tom turističkom segmentu iz dobroga ide prema boljemu, a na obzoru se već i odlično ukazuje. No Dalmacija, kada su kuće s bazenima u pitanju, debelo zaostaje za Istrom.

− U srednjoj Dalmaciji bilježimo velik porast broja kuća za odmor s bazenima. U odnosu samo na prošlu godinu sada ih je više za čak 41 posto. U južnoj Dalmaciji bilježimo porast od 27 posto, a u sjevernoj za 15 posto − rekao nam je Dalibor Bile iz “Novasola”, vodeće turističke agencije u Europi specijalizirane za privatni smještaj.

U njihovu je portfelju sada nešto više od 200 kuća s bazenima (pravim, a ne montažnim) diljem Dalmacije, što je, s obzirom na potražnju, premalo.

Kuće s bazenima, naravno, nisu jedino što gosti traže, ali su, uvjerava naš sugovornik, na turističkom tržištu proizvod broj jedan. I još će dugo tako ostati.


Poticaji još na čekanju

Koncem prosinca prošle godine iz Ministarstva turizma stigla je najava kako će obrtnici i društva koji se odluče na gradnju bazena u turističke svrhe dobiti nepovratni poticaj od 50.000 kuna, no ta ideja još nije zaživjela.

Prezentacija je bila najavljena za siječanj, no do danas se nije dogodila, pa su bazeni − a na ovaj bi ih način trebalo “niknuti” više od tisuću − i dalje na čekanju.

drago vojnović


Produžavanje sezone od šest do 10 tjedana

− Bazen, uz ostale dodatne sadržaje, čini sezonu iznajmljivanja duljom za šest do 10 tjedana, te možemo govoriti o stabilnom popunjavanju u okvirima od 18 do 22 tjedna godišnje. Valja istaknuti da postoje i primjeri koji su premašili 30 tjedana godišnje popunjenosti. Cijena tjednoga najma pri tome, samo zbog bazena, skače za 60 do 80 posto u odnosu na prijašnju cijenu − kaže Dalibor Bile iz “Novasola”.

Cijena izgradnje bazena ovisi o njegovoj veličini, no teško ga je naći jeftinijeg od 15.000 eura. Većina vlasnika kuća za odmor odlučuje se za bazene do 24 četvorna metra jer za njih nije potrebna građevinska dozvola.

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 61 guests and no members online