Ostinato: Koncert Lovre Marušića i Latice Anić

Jedan od najnadarenijih hrvatskih pijanista mlađe generacije, Lovre Marušić (Omiš, 1992.) zajedno sa kolegicom violončelisticom Laticom Anić (Zagreb, 1994.) osmislio je prvi po redu Međunarodni festival komorne glazbe OSTINATO, koji će se održati u Omišu od 01. do 08. kolovoza 2018. u organizaciji Centra za kulturu Omiš, a na kojem će nastupiti brojne domaće i međunarodne zvijezde klasične glazbene scene.
Pridružite nam se večeras na Ostinatu, na novom omiškom festivalu, prvom međunarodnom festivalu klasične glazbe u produkciji najnadarenijih mladih europskih glazbenika koji su školovani na prestižnim glazbenim akademijama i danas djeluju po europskim glazbenim centrima, ali koji nisu zaboravili svoj dom i svoje glazbene početke.
U srijedu, 1.8. u klaustru franjevačkog samostana u Omišu (Put Skalica 16), s početkom u 21 sat održati će se koncert Latice Anić (violončelo) i Lovre Marušića (klavir). Na programu su sjela Bethovena, Schumanna, Brahmsa i Piazzola. Dođite i svjedočite rađanju još jedne omiške kulturne atrakcije - festivala Ostinato!

OSTINATO OMIŠ

Festival OSTINATO pokrenut je na inicijativu pijanista Lovre Marušića koji je na stručnom usavršavanju u Njemačkoj, te violončelistice Latice Anić koja je na stručnom usavršavanju u Francuskoj, a oboje su dobitnici brojnih međunarodnih nagrada za svoje glazbeno stvaralaštvo.

U nastavku festivala Ostinato nas očekuju još tri koncertne večeri:

04.08:  Adrien Boisseau, Francois Lambret, Nikita Geller, Can Cakmur, Latica Anić
06.08:  Željana Jerić, Sonja Runje, Sanel Redžić, Srđan Bulat, Nikita Geller
08.08:  Sanja Romić, Lucija Stilinović, Nemanja Mihajlović, Frano Igor Barović, Iliya Ashirov, Lovre Marušić, Danijel Detoni.
 

Koncert Lovre Marušića i Latice Anić

PROGRAM KONCERTA

Beethoven: 12 variations on a theme from Oratorium "Judas Maccabäus" from Händel
Schumann: Fantasiestücke, op. 73
Brahms: Sonata in e minor, No.1, Op.38
 I. Allegro non troppo
 II. Allegretto quasi Menuetto
 III. Allegro
Piazzolla: Le grand tango

Latica Anić

Latica Anić, violončelo

Latica Anić (Zagreb, 1994.) počela je učiti violončelo u razredu Mihovila Karuze u dobi od sedam godina. Aktivno je sudjelovala na majstorskim tečajevima kod međunarodno priznatih violončelista i pedagoga kao što su Miklós Perényi, Jérôme Pernoo, László Fenyö, Jens Peter Maintz, Wolfgang Emanuel Schmidt, Gary Hoffman i drugi, a kao stipendistica zaklade Musik und Jugend pohađala je seminare Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Liechtensteinu.

Od 2010. godine studentica je Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Muzičkoj akademiji Kneževine Lihtenštajn. Akademsku godinu 2014./2015. provela je u okviru programa Erasmus na Muzičkoj akademiji u Karlsruheu u razredu Lászlóa Fenyöa. Diplomirala je u Zagrebu 2016. godine, a od listopada iste godine usavršava se u razredu Raphaela Merlina na u Conservatoire à rayonnement régional in Boulogne-Billancourt u Parizu.

Pobjednica je nekoliko državnih i međunarodnih natjecanjima, od kojih se među posljednjima izdvajaju prve nagrade na Međunarodnom  violončelističkom natjecanju u Liezenu, Austrija te na Trećem hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u Zagrebu. Godine 2015. osvojila je Nagradu Grada Samobora na 12. međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić u Samoboru za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja (B. Papandopulo: Rapsodia concertante). Kao solistica nastupila je uz Štutgartski komorni orkestar, Filharmoniju iz Plevena, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačke soliste, Dubrovački simfonijski orkestar i Splitski komorni orkestar. Ostvarila je suradnju kao komorna glazbenica sa članovima takvih ansambala kao što su Ébène kvartet i Kuss kvartet. Solističke recitale održala je u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Portugalu, Lihtenštajnu i Švicarskoj, nastupajući na međunarodnim glazbenim festivalima kao što su primjerice Next Generation Festival u Švicarskoj, Sommerliche Musiktage u njemačkom Hitzackeru te festival Katya Popova u Bugarskoj.
 

Lovre Marušić

Lovre Marušić, klavir

Lovre Marušić (Omiš, 1992.) svoje prve poduke iz klavira dobiva od prof. Rozarije Samodol u rodnom Omišu. Na poziv ugledne ruske pijanistice Natalije Troull, 2006. godine odlazi u Moskvu na Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski, koju je 2011. godine uspješno završio. Studij na Muzičkoj akademiji započeo je u klasi Rubena Dalibaltayana a nastavio u klasi Ljubomira Gašparovića kod kojeg je uspješno diplomirao ove godine i stekao titulu magistra muzike. Svoje poslijediplomske studije nastavlja na Hochschule für Musik Franz Lisztu Weimaru u klasi Grigoryija Gruzmana.

Dobitnik je brojnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima, među kojima se ističu druga nagrada na Međunarodnom natjecanju Zlatko Grgošević (2002.), prve nagrade na Regionalnim i Državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe (2003., 2005.), druga nagrada i posebna nagrada na Međunarodnom pijanističkom natjecanju slavenskih kompozitora Stanislaw Moniuszkou Parizu (2009.), prva nagrada na natjecanju Aleksandar Skrjabinu Parizu (2011.), prva nagrada i stipendija zaklade Dino Škrapiću Rovinju (2015.), prva nagrada na 2. Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Karlovcu (2015.), nagrada publike i nagrada dva pijanistička recitala u Miamiju (SAD) u Steinway piano gallery – Coral Globes te u Savanni (Georgia) u ciklusu Piano in the Arts, Grand Prix 20. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Mihailo Vukdragoviću Šabcu (2016.), prva nagrada i nagrada za najbolju izvedbu djela J. S. Bacha na Međunarodnom natjecanju Jurica Murai u Varaždinu (2016.), nagrada za najbolju izvedbu hrvatskog autora na Međunarodnom natjecanju Ferdo Livadiću Samoboru (2016.), prva nagrada i apsolutna pobjeda, nagrada komisije i nagrada publike na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Isidor Bajić (2016.), prva nagrada na Međunarodnom natjecanju New Stars (2016.) u Manchesteru i prva nagrada na Međunarodnom natjecanju World piano teachers assosiation u Londonu (2017.). Na glasovitom Međunarodnom pijanističkom natjecanju Hamamatsu u Japanu 2016. godine plasirao se među 24 najbolja pijanista iz cijeloga svijeta. Nedavne pobjede na 1.International Music Festival & Competition IMF Piano Competition i 20. Santa Cecilia International Piano Competition donijele su mu brojne angažmane diljem Europe.

Dobitnik je Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za iznimne rezultate tijekom studija te je član Vladimir Spivakov fondacije. Kao solist i komorni glazbenik nastupa na raznim festivalima i koncertnim ciklusima diljem Hrvatske, Srbije, Italije, Njemačke, Lihtenštajna, Rusije, Ukrajine, Japana i SAD-a.

Redovito nastupa a uvaženim orkestrima pod ravnanjem eminentnih dirigenata poput orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, Irkutske filharmonije pod ravnanjem maestra Ilmara Lapinshema, Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Zorana Juranića, simfonijskog orkestra Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka i mnogim drugima.

Svoje pijanističke vještine usavršavao je kod uvaženih profesora i pijanista poput Nauma Gruberta, Mikhaila Oleneva, Petera Eichera, Snežane Čadikovske, Evgenya Starodubtseva, Szokolaya Balázsa, Dmitrya Bashkirova, Danijela Detonija, Malcolma Bilsona, Kemala Gekića, Eduarda Huberta, Nina Katamadzea, Pavela Gililova i drugih. Zastupa ga tvrtka CristoforiumArt za menadžment umjetnika.

Međunarodni festival komorne glazbe OSTINATO

Povezani članci

Who's Online

We have 534 guests and no members online