Duće: Skupo plaćeni luksuz s pogledom na - kontejner

Duće je, znaju to svi koji su makar jednom kroz ovo mjesto prošli, pravi mali dalmatinski dragulj, s više od pet kilometara pješčanih plaža. Prepoznale su tu ljepotu i tisuće turista koji svakog ljeta pristižu u Duće i od kojih mnogi odsjedaju u malenom obiteljskom hotelu “Damianii”. I, barem do ovog ljeta, svi redom iz njega odlaze i više nego zadovoljni. A što se ovog ljeta promijenilo, pitate se. Ponešto unutar samog hotela - sauna, bazen, weliness, pohvalit će se njegov vlasnik Zvonko Damjanović, ali i za ovu priču mnogo bitnije - parkiralište ispred hotela na kojem je prije nekoliko mjeseci postavljen kontejner za smeće. A kontejner kao kontejner, niti lijepo izgleda, niti lijepo miriše. I sve to samo pet, šest metara od gostiju luksuznog hotela koji jednu noć na dućkom pljesku plaćaju i po nekoliko stotina eura ...

NEVOLJE U DUĆKOM RAJU

Skupo plaćeni luksuz s pogledom na - kontejner

Hotel Damianii u Dućama

Piše: Marin Katušić / Slobodna Dalmacija
Foto: Hotel Damianii
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Zamislite situaciju da platite noćenje u hotelu pokraj mora, uživate u večeri koju vam priprema jedan od najboljih hrvatskih kuhara i onda nekoliko metara dalje ugledate mačke kako se bore za ostatke hrane iz kontejnera - začuđeno vašeg reportera u tipično dalmatinski problem uvodi Damjanović pokazujući mu pritom gotovo besprijekorne komentare i ocjene hotela na Trip Advisoru, koje tek tu i tamo kvari kakav gost šokiran što mu skupo plaćen pogled na more remeti - pretrpani kontejner.

Hotel Damianii u Dućama

- Hotel smo velikim trudom i zalaganjem podigli na uistinu zavidnu razinu. Možete samo zamisliti našu frustraciju kada uz sav taj trud vidimo nezadovoljstvo gosta jer je zapuhao maestral i terasom restorana pronio mirise iz kontejnera - nastavlja svoju priču Damjanović, koji je na sve moguće načine pokušao riješiti ovaj neugodan problem. Ali, evo je sezona gotovo završila, bez ikakvog uspjeha.

Hotel Damianii u Dućama

Naime, lokacije kontejnera određuju u omiškom komunalnom poduzeću “Peovica”, čiji je direktor Leonardo Ljubičić dobro upoznat s čitavom situacijom, ali ruke su mu, kako kaže, vezane.

- Mi uistinu svima pokušavamo izići u susret, pa tako i hotelu “Damianii”. Kontejner je na jedno vrijeme bio prebačen, ali smo ga nakon primjedbi i žalbi stanara bili prisiljeni vratiti na prvotnu lokaciju. Jednostavno je nemoguće svima ugoditi - kaže Ljubičić.

Te činjenice svjestan je i sam Damjanović koji naglašava kako mu nije namjera postavljati se kao prvi među jednakima i otežavati život lokalnom stanovništvu.

Hotel Damianii u Dućama

- Što se mene tiče, kontejner slobodno može ostati na ovoj lokaciji. Ali ako se želimo ozbiljno baviti turizmom, onda ne može tako izgledati. Zbog neadekvatnih kontejnera ne pati samo moj hotel, već i čitavo mjesto.

Moj cilj je da zajedno pronađemo rješenje. Izgradimo zeleni otok, postavimo kontejnere pod zemlju da ne narušavaju izgled mjesta, sigurno postoji način. Ako treba, osobno ću financijski pomoći izgradnju odlagališta koje priliči turističkom mjestu - kaže Damjanović, koji potiva sve zainteresirane — stanare,  “Peovicu” i općinsku vlast, da zajednički dođu do rješenja.

Apel je upućen, do sljedt će sezone preostalo je još deset mjeseci. I više nego dovoljni vremena da zbog jednog kontejnera već zakaparene rezervacije ne završe u - smeću.

Hotel Damianii u Dućama

Povezani članci

Who's Online

We have 70 guests and no members online