Adolescentima budite roditelji, a ne prijatelji!

- Današnja djeca vole luksuz, imaju loše manire, jedu hlapljivo, suprotstavljaju se, upadaju u riječ, ugnjetavaju učitelje - tekst je koji potvrđuje svevremeni problem odrastanja i ponašanja u adolescenciji, jer iako zvuči suvremeno, pripisuje se Sokratu, i star je nešto više od dvije tisuće godina. Stoga, ne čudi, što je veliko zanimanje izazvalo predavanje “Zašto gubimo mlade” doc.dr. Tomislava Franića, psihijatra splitskog KBC-a, koje je u srijedu poslijepodne održao u sklopu aktivističkog festivala VIDIK u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt. - Odmah, ovdje, sada - imperativ je adolescenata, kojemu roditelji i odgajatelji teško staju na kraj. Stoga, jedno od najčešćih pojava su burne svađe s roditeljima ...

VIDIK: ZAŠTO GUBIMO MLADE? (ILI O ODGOJU DJECE U 21.STOLJEĆU)

Adolescentima budite roditelji, a ne prijatelji!

Piše: T.Marović / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Slaba prosudba, impulzivno reagiranje, ljutnja, bunt, naglo mijenjanje raspoloženja i nerealna očekivanja samo su neke karakteristike adolescencije, pravog biološkog i društvenog izazova koje - upozorava dr. Franić - traje sve duže.

- Punoljetnost bi, prema spoznajama naših istraživanja, trebala započeti tek s 25 godina, jer tek tada uglavnom završava adolescentsko razdoblje. Naime, posljednjih godina, zbog moralne i društvene krize, ta granica se znatno pomaknula. Riječ je o kritičnom razvojnom periodu u kojem je jako bitna uloga obitelji i društva, razdoblju važnih odluka i događaja u tjelesnom, kognitivnom i emotivnom smislu. Cijeli taj proces bitno remeti i nedostižan ideal savršenstva, koje društvo na svakom koraku nameće. Stoga sve je više mladih ljudi u mojoj ordinaciji s dijagnozama anksioznosti i depresije - upozorio je psihijatar.

pubertet

Odmah, ovdje, sada - imperativ je adolescenata, kojemu roditelji i odgajatelji teško staju na kraj. Stoga, jedno od najčešćih pojava su burne svađe s roditeljima.

- Djeca se u ranoj adolescenciji počinju boriti s osjećajem identiteta. Osjećaju se trapavo, nesigurno, ali uviđaju i da njihovi roditelji nisu savršeni, što najčešće dovodi do posljedičnog sukoba. Neprijateljstvo je, dakle, sasvim normalna stvar. No, budite odgovorni prije, za vrijeme i nakon puberteta, nemojte pasti u zamku modernog liberalnog odgoja, ali ni hiper-protektivnosti! Prije svega, adolescentima budite roditelji, a ne prijatelji! - zaključio je dr. Franić.

Povezani članci

Who's Online

We have 307 guests and no members online