Split 2024. dobiva novi ulaz u grad, Omiška obilaznica do 2027.

Najkasnije do 2027. godine Split i njegova šira okolica trebali bi dobiti potpuno novu cestovnu infrastrukturu koja će omogućiti bolju prometnu komunikaciju nego što je danas i dnevnu migraciju bez gužvi.
Hrvatske ceste već su počele radove na novoj infrastrukturi, no ono glavno tek predstoji. U sklopu novih prometnih rješenja dva najveća projekta su gradnja novog ulaza u Split. Riječ je o novoj državnoj cesti čvor Vučevica na autocesti Al - tunel Kozjak - čvor na DC 8 - trajektna luka Split te novoj multimodularnoj platformi na potezu Solin - Stobreč - Krilo - Dugi Rat - Omiš. Riječ je o novoj obilaznici Omiša kojom bi se konačno novom prometnicom spojili Split i Omiš te prometno rasteretila sadašnja cesta između ta dva grada koja bilježi najveću gustoću prometa u državi. Ukupna vrijednost ta dva projekta procjenjuje se na oko 3.5 milijardi kuna ...

Projekt od 3,5 milijardi kuna

Izvori: Hrvatske ceste, Jutarnji List

Gradnjom novog ulaza u grad Split konačno će, nakon skoro 20 godina, svoj puni i pravi prometni smisao dobiti i čvor Vučevica koji je po nalogu bivšeg premijera Ive Sanadera sagrađen na autocesti Zagreb-Split.

Prema projektu, nova državna cesta dužine 7.9 kilometara trebala bi se nastaviti na čvor Vučevicu, prolaziti ispod autoceste i nastaviti se prema budućem tunelu Kozjak koji je ukupne dužine 2400 metara. Riječ je o jednocijevnom tunelu s dvije prometne trake.

Nakon izlaska iz tunela slijedi nastavak ceste do Kaštel Kambelovca gdje će se spojiti s postojećom državnom cestom broj|8. Procijenjena je vrijednost projekta oko 900 milijuna kuna. U ovom trenutku izrađena je studija utjecaja na okoliš te su završeni idejni projekti, a ubrzo bi trebala biti ishođena lokacijska dozvola.
 


Tunel Vučevica od 2400 metara

Projekt je podijeljen u dvije faze, u tijeku je natječaj za gradnju 400 metara ceste od čvora Vučevica do portala budućeg tunela, a vrijednost radova je 29 milijuna kuna. Rok za njezin završetak je 12 mjeseci. U Hrvatskim cestama očekuju da bi natječaj za izvođača radova za tunel i cestu do DC 8 mogli raspisati do kraja godine pa bi radovi na tom dijelu mogli početi na ljeto sljedeće godine. Rok za završetak tunela i preostalog dijela ceste do Kaštel Kambelovca je 30 mjeseci. Završetak tog projekta planira se do kraja 2024. godine.

Hrvatske ceste gradnju 400 metara ceste od čvora Vučevica do portala tunela Kozjak financiraju vlastitim sredstvima, a financiranje gradnje tunela i preostalog dijela ceste još nije riješeno. U Hrvatskim cestama pokušavaju sufinanciranje projekta riješiti putem fondova EU.

Gradnjom te prometnice Split će dobiti novi ulaz i rasteretit će se ulaz Dugopolje. U velikoj bi se mjeri mogao koristiti za kamionski promet, ali i kao direktna poveznica s budućom obilaznicom Omiša.

Hrvatske ceste su prije nekoliko godina napravile novu četverotračnu cestu D8 od Splita prema Trogiru i aerodromu na koju će se spojiti nova cesta iz smjera autoceste.

Ta brza cesta prolazi kroz Solin i Stobreč te će biti dio buduće brze ceste do Omiša. Kako bi se osigurao što brzi protok vozila prema sjevernom ulazu u Split, tvrtka DIV uskoro će početi rekonstrukciju raskrižja Širina u Solinu. Riječ je o raskrižju kojim prosječno dnevno prođe čak 46.941 vozilo i drugo je prometno najopterećenije raskrižje u Hrvatskoj. Vrijednost radova je 137 milijuna kuna, a rok za završetak 24 mjeseca.


Ništa bez fondova EU

Na tom raskrižju putnici će moći krenuti prema budućem čvoru Mravinci, na budućoj obilaznici prema Omišu. Nesagrađeni dio obilaznice od čvora Mravinci do Omiša dugačak je 21,5 kilometara, od čega će 15,4 kilometra  biti četverotračna cesta, a procijenjena vrijednost gradnje je oko 2,5 milijardi kuna.

Izuzetno visoka cijena gradnje uvjetovana je velikim brojem objekata na trasi: 13 vijadukata, mostovi preko Žrnovnice i Cetine, sedam tunela, četiri čvorišta, tri nadvožnjaka, dva prolaza i jedan podvožnjak. Cesta je podijeljena na četiri dijela, a na nekima su radovi već u tijeku.

Prvi dio je čvor Mravinci - čvor TTTS u dužini od 2,4 kilometra, a procijenjena je vrijednost oko 200 milijuna kuna. Zasad je ugovorena gradnja čvora Mravinci u iznosu od 54,3 milijuna kuna koji će graditi tvrtka Strabag. Rok za gradnju je 24 mjeseca.

Slijede dionice čvor TTTS - Grljevac, Grljevac - čvor Stara Podstrana, čvor Stara Podstrana - čvor Jesenice, čvor Jesenice - čvor Dugi Rat te posljednja dionica čvor Dugi Rat - Omiš, most Cetina.

Dio dionice Dugi Rat - Omiš još se projektira i uskoro bi trebala biti ishođena građevinska dozvola, dok na drugom dijelu, kod Omiša, tvrtka Strabag gradi pristupne ceste do tunela Cetina u dužini 544 metra, gradnjažu tunela Komorjak Sjever u dužini od 600 metara te mosta preko rijeke Cetine dugačkog 220 metara.

Povezani članci

Who's Online

We have 78 guests and no members online