Duće: Blagdan Gospe od sniga

Gospa Snježna se osobito štuje u Dućama. Vjernici svake godine hodočaste do crkviceGospa Snježna se osobito štuje u Dućama. Vjernici svake godine hodočaste do crkvice koja se nalazi na brdu poviše starog sela Duće. Redovito se okuplja veliki broj vjernika, ne samo iz Duća nego iz okolice. Gospa Snježna se štuje i slavi 5. kolovoza. Naziv Gospa Snježna ili Gospa od Snijega dolazi iz vjerovanja po kojoj je usred ljeta, 5. kolovoza, u Rimu pao snijeg. Po toj legendi koja je nastala u XIII. stoljeću, Bogorodica se ukazala u noći 3. kolovoza 352. g. tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu naređujući im da njoj u čast izgrade crkvu na onome mjestu koje će biti označeno snijegom, koji će padati te noći ...

 

GOSPA OD SNIGA

Blagdan Gospe Snježne

Foto i tekst: Dražen Babić / Dugi Rat VIJESTI na FB
Izvor:
Dugi Rat VIJESTI na FB

I tako je u noći, 5.kolovoza usred ljeta pao snijeg na brežuljku Eskvilinu u Rimu. Sagrađena je bazililika pod imenom Santa Maria Maggiore (Sveta Marija Velika). Uz to bazilika se zove i Sancta Maria ad nives" - Snježna Gospa.

Na našoj obali ima nekoliko crkvica posvećenih Gospi Snježnoj ili kako neki kažu Gospi od Sniga. Zove se i "Sancta Maria ad praesepe" - Gospa od jaslica, jer je u njoj već koncem IV. stoljeća načinjena špilja, nalik na onu u Betlehemu gdje se rodio Isus.

Bazilika Santa Maria Maggiore jedna je od četiri velike bazilike u Rimu te najznačajnija, a i najčasnija Gospina crkva na kršćanskome Zapadu. Građena je u stilu starokršćanskih bazilika s monumentalnim stupovljem te velebnim mozaicima.

U crkvi je grob sv. Jeronima, velikog sveca koji je rođen u Dalmaciji u rimsko doba i koji je prvi preveo Bibliju na latinski jezik. U toj bazilici svoju je prvu sv. misu služio kardinal Alojzije Stepinac te papa Pio XII i sv. Ignacije Loyola.

Gospa od sniga

Gospa Snježna se osobito štuje i u Dućama! Vjernici svake godine hodočaste do crkvice koja se nalazi na brdu poviše starog sela Duće. Redovito se okuplja veliki broj vjernika ne samo iz Duća nego iz okolice. Gospa Snježna se štuje u još nekoliko mjesta u Hrvatskoj.

crkvica Gospe od sniga u starim Dućama

Povezani članci

Who's Online

We have 75 guests and no members online