Ministar Butković, gdje god dođe, kaže da mu je cesta baš u tom mjestu prioritet..

Opet nas lažu. Tko? Političari, a tko bi drugo. Evo je u petak ministar prometa (i pomorstva i infrastrukture) Oleg Butković, obilazeći Splitsko-dalmatinsku županiju, kazao – samo što nije obećao – kako će još za mandata ove Vlade početi radovi na brzoj cesti od Solina do Omiša. Odnosno – a to smo mi dodali – na najzahtjevnijoj, najskupljoj i najzagušenijoj (u hrvatskim okvirima!) dionici ambiciozno isplanirane splitske obilaznice koja bi trebala obuhvaćati potez od Trogira do ušća Cetine. Stavio je ministar zaštitnu kapu na glavu, valjda da mu još štogod pametno ne bi palo na um, i rekao kako mu je – dakle, njemu i ovoj Vladi – brza cesta Solin – Omiš prioritet. Prioritet! Zapamtite tu riječ. Jeste li? E, sad kad jeste, otići ćemo dva mjeseca unatrag, u onaj dan kad je ovaj isti ministar Butković bio u radnom posjetu Vukovaru, gdje je pred novinarima kazao kako će ovoj Vladi, baš kao i njemu, prioritet biti izgradnja koridora Vc kroz Baranju. Isti dan, u izjavi za Jutarnji list, Butković je Istranima poručio kako je dovršetak Istarskog ipsilona apsolutni prioritet nove vlasti, a o prioritetima je govorio i desetak dana ranije. Samo što je tada ustvrdio kako je nacionalni prioritet obnova željezničkih pruga i porast broja putnika u željezničkom prometu. Izgradnja pelješkoga mosta, naravno, prioritet je o kojemu je Butković u više navrata divanio, a nekidan je među prioritete uvrstio i brzu cestu, a da kakva bi drugo bila nego brza, Imotski – Grubine – Zagvozd. Prioritet, dakle, do prioriteta, puna teka u našega ministra dionica podvučenih debelim crvenim flomasterom. Gradnja samo što nije počela. A jedini problem je od čega krenuti. Kojemu prioritetu dati prioritet.., piše Vinko Vuković na stranicama Slobodne Dalmacije..

UVIJEK NAS LAŽU

Ministar Butković, gdje god dođe, kaže da mu je cesta baš u tom mjestu prioritet

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


A sad ajmo zaozbiljno. Naravno da ministar Butković ne zna što govori, jer da zna, onda ne bi valjao ovakve budalaštine. Budalaština je, naime, kazati kako će uskoro početi radovi na brzoj cesti od Solina do Omiša. Ako pak nije budalaština, onda je smišljeno plasirana laž. Koja, žalim slučaj, nije originalni Butkovićev patent, o, ne, jer istu je retoriku s kacigom na glavi koristio i njegov prethodnik Siniša Hajdaš Dončić.

E, sad, kako je moguće da se HDZ-ov junoša u slovo slaže sa SDP-ovim junošom, neka birači sami procijene, tu im ovaj novinar ne može pomoći. Ali zato može podsjetiti na činjenice.

Na činjenice koje su, kad je “brza cesta” Solin – Omiš u pitanju, grozne. Pa je stoga i razumljivo što ih ministar/političar pred kojim su još mnogi izbori – a izbori se, zna se, u Hrvatskoj najlakše dobivaju na teškim lažima i lakim obećanjima – prešućuje.


Božićno-novogodišnja akcija "Autići ministrima za brzu cestu"


Što će reći Kovačić?

Uglavnom, “brza cesta” Solin – Omiš skuplja je, sve su studije pokazale, od pelješkoga mosta. A taj most, koji je uistinu nacionalni prioritet, već se godinama ne miče s mrtve točke. Nemamo mi tih para da ga izgradimo. Pa molimo Europsku uniju da nam ih dade. I nadamo se da će kapnuti štogod pride i za ostale prioritete, recimo za “brzu cestu” Solin – Omiš. I na tim – odmah recimo, uzaludnim – nadanjima naši ministri, pa tako i Butković, ziđu golemi optimizam.

A da pojma nema o čemu govori. Jer, da ima, onda ne bi dodvornički (tko je on da ljuti koalicijskog partnera) spominjao kako će izgradnjom “brze ceste” i omiški gradonačelnik Ivan Kovačić – mostovac, jelte – biti zadovoljan.Taj Kovačić – alo, ministre, gdje su ti savjetnici?! – uopće ne želi “brzu cestu”. Kao realan čovjek on zna da ne treba željeti ono što ne možeš dobiti, pa je odavno u Zagreb poslao ideju razrađenu u uredima eminentnih prometnih stručnjaka prema kojoj bi se omiški prometni čep riješio na sasvim drukčiji način. Bez famozne Sanaderove obilaznice koja je, kao tek početak “brze ceste” prema Solinu, već koštala 350 milijuna kuna i iza koje je ostao opjevani tunel koji ne vodi nikamo.

No, ministar to ne zna.


obilaznica omiša - marušićev prijedlog

Prijedlog prof Dušana Marušića o rješenju prometa u Omišu

Piše: Marijo Kavain / Slobodna Dalmacija

Omišani više ne mogu čekati. Hrvatske ceste za cestu od Splita do Omiša kažu da će biti završena za 10 godina, što ovisi o financiranju iz EU fondova. No, s obzirom na veličinu projekta i probleme te financije, pitanje je hoće li ta dionica biti završena i do 2030. - kaže nam prof. dr. sc. Dušan Marušić sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije. On predlaže projekt kojim bi problem prometne zagušenosti Omiša riješio u neusporedivo kraćem vremenu, i za 15-ak puta manje sredstava. Točnije, za dvije godine i oko 100 milijuna kuna.

Riječ je o ideji “obilaznice u razini”, odnosno “donje obilaznice” gradskog središta, a ta bi se prometnica uklopila na postojeću prometnu infrastrukturu. Problem su, međutim, Hrvatske ceste koje se protive ovoj ideji jer smatraju da bi ugrozila aplikaciju ceste, (obilaznice) koja je već u izgradnji, a koja uključuje tunele s obje obale rijeke i most između njih, za sredstva EU-a.

PROČITAJTE VIŠE..

Povezani članci

Who's Online

We have 288 guests and no members online