Kako do posla? Kako s posla doma?

Kako do posla? Kako s posla doma? Kako na kavu u Omiš? Kako...?! Hoće li više neki naš poduzetni Knez, ma može i nekakav "uberliberalni eksploator radničke klase", napokon pokrenuti dužobalni "parobrod" da radnička klasa i poštena inteligencija može otić na posal, zaradit sebi i uhljebima plaću, i istog se dana vratit leć doma? Da, može i jet-ski linija "Dugi Rat - Omiš" ili pak cijela morska Poljička "pruga" Omiš-Dugi Rat-Krilo-Podstrana-Split. E, kad će više naši mladi inovatori s FESB-a napraviti i ploveću 60-tku? Ne triba na vodik. Može i na plavi dizel. Srediti ćemo.. znamo čovika. Ma gdje je samo zapela poslovično dobra Jesenička poduzetnička inicijativa? Ah da, plaća se samo u kunama i nema bakšiša, a manča je tek neki misteriozni grad u Kini.. Ima li ikog naivnog, pardon, zainteresiranog pokrenuti i bez EU poticaja dužobalnu "turističku" prugu "Do posla i nazad"? A prilika samo takva... Tko prvi zaposlenoj djevojci. Olakšati muke Jakovu. Evo, mladi genijalci, dobre ideje za mali, obiteljski, pomorski "start-up" prije nego što dobijete u amanet ćaćin novi mini kruzer i kredit od milju i po eura... Posudi didov kaić, pa uz malo bave, vjetar u kosi i zericu tlake s lučkim kapetani(ja)ma ukrcaj smišnicu i odvedi je.. na posal.

A kako je to bilo nekad...

Piše: Mladen Banović

Parobrod "Knez", Poljičke plovidbe iz Krila Jesenice povezivao je početkom 20-stoljeća Split i Omiš. Od 1. svibnja 1917. parobrod Knez plovio je ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom u 5.30 iz Omiša za Split, gdje je stizao u 8 sati. Na putu je pristajao u Dugom Ratu i Malom Ratu, Krilu i Sv. Martinu. Iz Splita je za Omiš polazio u 15 sati. Subotom je plovio od Omiša, preko Dugog Rata i Malog Rata, Supetra i Sutivana do Splita.

parobrod Knez

Početkom lipnja 1915. u parobrodarski promet u splitskom okružju uključuje se i Zadružna plovidba iz Omiša parobrodom "Juraj Šubić". Uvela je svakodnevnu prugu (osim nedjelje) između Pučišća, Omiša, Postira, Supetra i Splita i natrag, i to na vlastiti rizik. Nažalost, nakon malo više od mjesec dana pruga je obustavljena, i to zbog kvara na stroju parobroda.

Približavanje kraja 1. Svjetskog rata može se osjetiti i po ponovnom organiziranju izleta parobrodom. Tisak je zabilježio dva izleta: prvi, krajem travnja, "Almissom" iz Splita za Omiš i drugi, "Knezom", iz Omiša, preko Splita u Supetar.


- - - - - - - - - - - - -
Izvori informacija: Znanstveni rad Mr.sc. Gordane Tudor, "PAROBRODARSKI PROMET U SPLITSKOM OKRUŽJU ZA VRIJEME PRVOGA SVJETSKOG RATA"

Povezani članci

Who's Online

We have 76 guests and no members online