Krpa se splitska mreža cesta... a što ćemo s brzom cestom za Omiš?

Splitska mreža cesta... Izlaz iz prometne klopke... Gradnja trećeg ulaza u grad... Poboljšanje prometne regulacije... triba li nastavit dalje? U predizbornoj smo godini, valja osigurat stolac, fotelju i u idućem mandatu, a (novinski) papir trpi sve, baš kao i prosječan hrvatski birač, kojeg pamćenje služi u pravilu tek 3-4 mjeseca. Sve "starije" od toga je prethistorija, paleozoik... a možda se nije ni dogodilo?

Evo, da podsjetim zaboravne, da donji Poljičani već 30 godina u u strpljenstvu i ljetnim gužvama čekaju na brzu cestu, od kada se ideja "Poljičke" zaobilaznice od Stobreča do Omiša, u dužini od 14 km i 992 m, dvotračnoj cesti prvoga reda, rodila u glavi dr. Ive Lozića i Vjekoslava Dorića, dipl.ing.građ., a o čemu je  pisao naš novinar Davor Grgat na stranicama Slobodne Dalmacije još ljeta Gospodnjeg 1990., kada je Republički SIZ za ceste, kao investitor, planirao već iduće godine početi s izgradnjom ove auto-ceste, koja bi s svim čvorištima, spojom na Jadransku magistralu, koštala oko 30 miliona dolara...

Otad je prava mala šuma novinskog papira posječena za najave, planove, projekte, dopune projekata, vijesti, evo sad će, samo što nije... izgradnje brze ceste Split-Omiš. Gradilo se cestu mnogi, studiozno, apstraktno, virtualno, multi-modalno, nadrealno.. nema kako nije, a zanimljivo da je komunalna naknada od brze ceste kroz Općinu Dugi Rat već prije desetak godina vrlo konkretno i sasvim realno potrošena, a da je cesta i dalje ostala.. samo čežnja.

I ovaj današnji predizborni pamflet notornih Hrvatskih cesta objavljen u Slobodnoj Dalmaciji ne donosi ništa što već nije sadržano u njihovim dosadašnjim planovima i obećanjima. Upravo zato umirovljeni inž.građ. Ivan Vulić, zamoljen od strane članova Saveza za Poljica za komentar spomenutog medijskog pamfleta, kaže kako "najavljeni zahvati u gradu Splitu nisu ništa drugo doli ‘krpačina’ i saniranje posljedica svega dosad propuštenog.”
- “No kad se već razmeću ‘novim’ obećanjima” — nastavlja Vulić ...

A ŠTO JE S BRZOM CESTOM ZA OMIŠ, GOSPODINE ŠKORIĆU?

Izvor: FB Savez za Poljica

Moderna prometnica
Članak Davora Grgata iz 1990.


- “No kad se već razmeću ‘novim’ obećanjima” — nastavlja inž. Vulić — “pozivam predsjednika uprave Hrvatskih cesta g. Josipa Škorića da napokon dođe u Omiš, pa Omišanima i Poljičanima jednako stručno i detaljno rastumači započete i planirane zahvate, a napose razloge zbog kojih se nisu realizirali projekti za koje su već odavno osigurana sredstva i ishođene sve potrebne dozvole, što se u prvome redu odnosi na pojedine dionice brze ceste “čvor TTTS” - “čvor Omiš” i ceste D70 koja Omiš povezuje s autocestom A1.

Nadam se da poštovani gospodin ne misli da smo mi, Poljičani i Omišani, građani drugoga reda?! — zaključuje svoj komentar inžinjer Vulić.


Povezani članci

Who's Online

We have 112 guests and no members online