Iz Regije..

Omiš: Provalnici označili stanove ‘zrele’ za pljačku?

zvono i znak povišeAko panika i jest preteška riječ, nećemo pogriješiti ako napišemo da dio Omišana ovih dana živi u strahu. Na ulazima u brojne stanove osvanuli su, naime, neobični znakovi koji, uvjereni su stanovnici zapadnih dijelova grada na ušću Cetine, predstavljaju putokazne markere sve drskijim i domišljatijim provalnicima. Znakovi su iscrtani kemijskom olovkom, a predstavljaju jedan centimetar dugu crticu ili, pak, crticu s polukrugom u sredini, a ponegdje i križićem. Teško su uočljivi, a uglavnom se nalaze odmah iznad prekidača za električno zvonce. No, kada jednoga primijetite, u oči će vam upasti i ostali, pa su se tako i vaši reporteri uvjerili da nije riječ o izmaštanom senzacionalizmu, a u razgovoru s Omišanima smo shvatili kako i dječju igru, odnosno bilo kakav oblik šale i pošalice, valja isključiti kao motiv za nastanak misterioznih zidnih crtica ...

MISTERIOZNE OZNAKE

Omišani u strahu:

Provalnici nam označili stanove ‘zrele’ za pljačku

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Da mi susida nije rekla da obratin pažnju na znakić iznad zvonca, ja to nikad ne bi vidila. A i ona je to čula na kavi od svoje prijateljice koja živi u skroz drugoj zgradi - kaže nam samohrana majka koja stanuje u jednoj od obilježenih trokatnica na predjelu Ribnjak.

omiš noću


Nije šala

O provalnicima, priznaje, do sada nije razmišljala. Mislila je da su joj skupo plaćena “blindo” vrata dovoljna zaštita.

Posljednjih noći, međutim, budi se i na najmanji šum, a činjenica što se iznad njezina kućnog zvonca ukazao križić, nimalo je nije umirila.

modre crtice kraj ulaznih vrata

Modre crtice pojavile su se i na Priku, a jedan od tamošnjih privremenih stanara, koji u Omišu boravi samo ljeti, potvrdio nam je kako je crticu pred svojim ulaznim vratima prebrisao, dok su neki njegovi susjedi crtice brzopotezno pretvorili u križiće.

- Kad se proširio glas da je riječ o lopovima nije mi baš bilo svejedno. Iskreno, ne bi se oni baš u mom stanu omastili, no dovoljno je da mi razbiju vrata, pa da me bace u trošak - veli stanar s Prika koji veći dio godine provodi na radu u Austriji.

Njegova susjeda napominje, pak, kako je prije nekoliko dana u zgradi susrela dvije djevojke, čini joj se dvadesetogodišnjakinje, koje su joj i tada bile sumnjive, a danas da i ne govorimo.

- Sagrišila bi kad bi rekla da san ih vidila kako stavljaju crtice, ali san uvjerena da su to one učinile. Kad san ih pitala koga tribaju, rekle su mi da traže sobu za prispavat, a iz aviona se vidilo da nisu klasične turistice - prisjeća se gospođa s Prika.

Modus operandi je jednostavan: što je moguće neupadljivija prethodnica pozvoni na vrata, a ako nitko ne otvori, na zidu se olovkom povuče teško uočljiva crtica, dok se stan idućih dana stavlja pod prismotru; kad postane jasno da u stanu nema nikoga, kreće se u akciju, a u slučaju pojave stanara crtici se doda polukrug ili se pretvori u križić.

Omiš


Nemoćni građani

Na adresi Put Ribnjaka 5 označena je otprilike polovina stanova. Zgrada je nova, a mnogi stanovi su zaključani jer vlasnici žive u inozemstvu. I svi su, provjerili smo, dobili crticu.

- Čuli smo za bandite koji djeluju na ovakav način, no mi smo, kao građani, nemoćni. Ipak, vjerujem da će policija odraditi posao kako treba i da ćemo napokon moći mirno spavati. A nadam se i da će vaš članak pljačkaše otjerati iz Omiša - ističe Anđelko Vojnović, predstavnik stanara na spomenutoj adresi.

Neki od građana s kojima smo razgovarali, u želji da obuzdaju medijske valove, nastanak crtica pripisali su gradskim komunalcima, ili nekoj drugoj službi, no ta je teorija, na nesreću obilježenih, brzo pala u vodu.

Omiški gradonačelnik Ivan Škaričić potvrdio nam je, naime, kako niti jedna gradska služba nije označavala stanove, niti im je, kaže, dopušteno na takav način uznemiravati građane.

- Nisam do sada bio upoznat s ovom situacijom, pa stoga i ja pozivam policiju da istraži slučaj i otkrije počinitelje. Lopovi, očito, ne prezaju ni od čega, te se služe svakakvim smicalicama - zaključuje Škaričić.

Omiš


Policija ide u akciju

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj nam je rečeno kako nisu zaprimili dojave građana vezane za obilježavanje stanova u Omišu, no napominju kako će provjeriti te informacije, te sukladno utvrđenom poduzeti zakonom propisane mjere i radnje, posebno u dijelu koji se odnosi na prevenciju kaznenih djela, odnosno provala.


13 provala u 2012.

Na području PP Omiš od 1. siječnja do 31. kolovoza ove godine zabilježeno je ukupno 13 provala u domove (kaznena djela teške krađe), od čega dvije provale u stanove, četiri u kuće i sedam u vikendice.

U devet slučajeva počinitelj je ostao - nepoznat.

Omiš

Povezani članci

Who's Online

We have 185 guests and no members online