Vlada odlučila, Brodosplit prodan DIV-u

brodogradnjaSplitski škver, Brodosplit, prodaje se samoborskom DIV-u, ponude Danka Končara za Trogir i Kraljevicu su odbijene, pri čemu Kraljevica odlazi u stečaj, a za Trogir, kao i za riječki 3. maj, traži se novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok će se Uljanik privatizirati po modelu radničkog dioničarstva i dokapitalizacijom, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade, piše Slobodna Dalmacija ...

Izvor: Slobodna Dalmacija

- Hrvatska brodogradnja će opstati, i dalje ćemo graditi velike brodove, s nešto manje ukupne bruto registarske tonaže ali s većom vrijednošću brodova i većom zaradom -  izjavio je premijer Zoran Milanović komentirajući donošenje tih odluka.

PROČITAJTE VIŠE...

 

Sindikalist Šegvić:  Osporit ćemo prodaju Brodosplita DIV-u

-  Već smo upozoravali da je bivša vlast “štelila” natječaj u korist DIV-a koji, koliko je poznato, nije ispunio propisane uvjete. A uz to, natječaj je u međuvremenu istekao i ako Vlada u takvoj situaciji uistinu prihvati DIV-ovu ponudu, sindikat će napraviti sve što je u našoj moći da u upravnom postupku osporimo tu prodaju – ističe Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata “Brodosplita”, uz napomenu kako sindikat neće biti protiv kada se ispune svi potrebni uvjeti za prodaju.

A u uvjete spada i to da DIV mora unijeti 40 posto vlastitog novca u restrukturiranje, odnosno milijardu i pol kuna zdravog novca, što, prema informacijama Sindikata, do danas nije osigurano.

Šegvić podsjeća i kako je sa spomenutim nepravilnostima Nezavisni sindikat upoznao DORH, kojemu su poslali sedam dopisa, šest u vrijeme bivše vlasti i jedan nakon izbora, te ističe kako je i Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDI) potvrdila da je sve na što sindikat upozorava točno.

 

Pappo zadovoljan odlukom Vlade

Član Uprave DIV-a Darko Pappo rekao je Hini kako je zadovoljan Vladinom odlukom o prodaji Brodosplita DIV-u te čestitao Vladi na toj odluci.

"Zadovoljni smo što je Vlada prihvatila našu ponudu. Tome smo se nadali i na tome radili. Čestitam Vladi što je u kratkom roku donijela za nju možda tešku odluku", rekao je Pappo.

Istaknuo je kako je namjera DIV-a iskoristiti potencijal Brodosplita koji, kako je rekao, dosad nije bio iskorišten u mjeri u kojoj je to mogao biti.

Brodosplit je jak i u drugim područjima osim u brodogradnji, kao što su prerada metala, izrada čeličnih konstrukcija, konstrukcija koje se mogu transportirati morem, a može proizvoditi i dizalice, agregate za proizvodnju električne energije, izvoditi antikorozivnu zaštitu, tešku strojnu obradu i druge poslove, kaže Pappo ističući da za sve to Brodosplit ima ljude i opremu.

Na pitanje što slijedi nakon Vladine odluke, odgovorio je da je to potpisivanje ugovora o prijenosu dionica, sazivanje skupštine dioničara te imenovanje nadzornog odbora i uprave. Pappo očekuje da bi sve to trebalo biti obavljeno za tri mjeseca.

Povezani članci

Who's Online

We have 526 guests and no members online