Završnica 31. Omiškog kulturnog ljeta

31. ljetni festival Omiškog kulturnog ljeta u organizaciji Centra za kulturu Omiš se održao pod novim i nimalo ugodnim okolnostima. Unatoč puno skromnijem budžetu i financijama, posebno i zbog potrebnih razmaka koji su utjecali na broj posjetitelja, Omiški kulturnjaci su uspjeli isproducirati izuzetno bogat i kvalitetan program, dostojan i puno većeg grada, a ravno uz bok nekim nacionalnim ljetnim festivalima. Sretni i ponosni prvenstveno na vlastitu produkciju („Zavodnici“,“Ja sam dama..“, „Malena mjesta srca moga – priča o Tinu Ujeviću“, “Klytaimestra“, baletni koncert..) kao i na drage nam gostujuće umjetnike, pozivaju Vas da popratite i završnicu Omiškog kulturnog ljeta. Od 27.07.-29.08.2020. 31.OMIŠKO KULTURNO LJETO imalo je čak 22 programa, za svakog po nešto, i za sve uzraste. Spomenimo samo neke: 10 odličnih kazališnih predstava, 2 predstave za djecu, baletni koncert, književna manifestacija, gala koncert, Festival Ostinato...
U subotu, 29.08.2020. zatvara se ljeto izvrsnom predstavom vlastite produkcije, veličanstvenom antičkom kraljicom "KLYTAIMESTROMMarijana Matkovića, u režiji Petra Buljevića i izvedbi dramske umjetnice Ivane Giove Župa. Na platou Narodne knjižnice u Omišu u 21 h. Promo cijene ulaznica su 30 kn, a broj mjesta je ograničen. Ulaznice možete rezervirati na broj 021/559-400. Vidimo se!

Rezime 31. Omiškog kulturnog ljeta

Piiše: Ivana Giove Župa / CZK Omiš
Izvor: CZK Omiš

Pandemijska pošast je zahvatila cijeli svijet i prouzročila mnogo patnje i grube nasrtaje na život pojedinca i lokalne zajednice te besprizorne ugroze slobode življenja i umjetničkog djelovanja. Dvojili smo hoćemo li prestati sa svim ljetnim aktivnostima da se ne ugrozi nečiji život ili ćemo pokušati „živjeti s virusom“ kako nam sugeriraju iz sredstava javnog priopćavanja, jer nitko ne zna koliko će sve ovo trajati, a vrijeme se ne može zaustaviti. Odlučili smo se za „život“ uz sve potrebne mjere HZZJ kako se ne bi ugrozio nitko tko sudjeluje na 31. ljetnom festivalu Omiškog kulturnog ljeta.Posjetitelji su zamoljeni da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera koje su određene kod svih javnih okupljanja; dezinfekcija ruku na ulazu, mjerenje tjelesne temperature prije događaja, obvezna fizička distanca (1,5m) na mjestima koja će biti označena uz popis svih sudionika okupljanja. Također smo stavili upute na ulazu kako bismo zaštitili sve posjetitelje da ostanu zdravi i da sačuvaju sebe i druge jer nam je to, u krajnjem slučaju najbitnije.U ovogodišnjem programu naročito smo pažnju poklonili smijehu koji je prirodan lijek protiv svake bolesti i covid depresije pa su publiku razvedrili; Zijah Sokolović (sa Cabares Cabareion), Arijana Čulina („Disco baba“), Tarik Filipović („Ćiro“), Ivana Giove Župa(„JA SAM DAMA..“,“Zavodnici“..),i Ivan Baranović („Zavodnici“), Jasna Palić Picukarić, Hana Hegedušić, Ines Bojanić, Ecija Ojdanić(„Vla Vla Vlajland Cabaret“), Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić, Mladen Vasary, Ana Opačak, Marko Lasić, Marijan Grbavac, Teatar Exit, Splitska stand up scena..

Za djecu smo pripremili baletni koncert Omiških pahuljica pod vodstvom baletne pedagoginje Ćiće Branke Trumbić, bajku Modrobradi kazališta I.B. Mažuranić te ekološku lutkarsku Zelenu priču Kazališta Suncokret.U franjevačkom samostanu održali smo tri večeri izvrsne komorne glazbe Festivala Ostinato - 3rd International Chamber Music Festival Omiš koju je osmislio naš vrsni pijanist i umjetnički direktor Lovre Marušić. U tri festivalske večeri 9.8., 12.8., 14.8., 2020. čuli smo: Trio Eusebius: Eva Šulić – violina, Tonka Javorović – violončelo, David Vuković – klavir, Lovre Marušić – klavir, Rude Mimica – klarinet, Stipe Bilić – klavir, Kristina Owais – sopran, Tomislav Damjanović – klavir, Martin Krpan – violina, Lovre Marušić – klavir, Tanja Ruždjak – sopran. U galerijskom izložbenom programu ljeta imali smo dvije izložbe: presijek 20 godina rada Gorana Gizdavčića u crkvi sv. Duha i izložbu Vedrana Urličića u Galeriji AZ po imenu Interaktiv.


 

***

U subotu, 29.08.2020. zatvara se ljeto izvrsnom predstavom vlastite produkcije, veličanstvenom antičkom kraljicom "KLYTAIMESTROMMarijana Matkovića, u režiji Petra Buljevića i izvedbi dramske umjetnice Ivane Giove Župa. Na platou Narodne knjižnice u Omišu u 21 h.

Promo cijene ulaznica su 30 kn, a broj mjesta je ograničen. Ulaznice možete rezervirati na broj 021/559-400.O predstavi najbolje govori sam autor:

„Zvala se Klitemnestra! Znamo: žena koja je mučki ubila svog muža Agamemnona, preljubnica zapletena u mračnu obiteljsku dramu dostojnu suvremene crne kronike provincijske štampe.
Agamemnon, njen muž, se netom vratio iz 10-ogodišnjeg rata pod Trojom kao pobjednik. Neki su govorili da ga je ubila zato što je žrtvovao njihovu malodobnu kćer Ifigeniju, kao žrtvu za ratnu sreću pred polazak pod Troju. Drugi su govorili da ga je ubila zato jer je doveo u njihovu kuću preljubnicu Trojanku Kasandru. Treći su je nazivali pohotnom kučkom jer je za vrijeme muževa odsustva ljubovala s Egistom iako je bila udana. Kako bilo da bilo, činjenica jest da je Klitemnestra odlučno, bez krzmanja, sjekirom ubila svog muža, a njoj su kasnije presudila vlastita djeca, Orest i Elektra, osvetivši oca. Činjenica je i to da će Klitemnestra ostati zapamćena kao žena dostojna prezira, koja nije shvaćala dužnosti žene prema slavi svoga muža, prema moralu svoga vremena. Možda ćete imati malo razumijevanja, jer je to žena koja je imala hrabrosti da se suprostavi silovitom povijesnom hodu svojim sitnim ženskim korakom, svojim snom o sreći, svojom ljubavi prema voljenom čovjeku.
Što se, dakle, može učiniti u ovome trenutku? Možda će netko od Vas ustati u njenu obranu, a možda će samo nijemo šutjeti jer ima tama u kojima su jedino krikovi ljudski svjetionici prema kojima se kreće izranjeno ljudsko dostojanstvo.“

- M.Matković


Povezani članci

Who's Online

We have 183 guests and no members online