Hajdaš Dončić: Realni rok za završetak brze ceste Trogir-Omiš je 2017. godina

Čvor Omiš - ZapadMarijana Puljak, splitska nezavisna vijećnica, kao i mnogi drugi zainteresirani građani s ovog područja, danima (godinama!) upozoravaju ministra Sinišu Hajdaša Dončića na nesnosne gužve koje se stvaraju na potezu od Splita do Omiša te ističu važnost što skorijeg dovršetka brze ceste Trogir - Omiš, najprometnijeg cestovnog pravca u državi.  - Hrvatskim cestama to je prioritet. Postoji potreba mijenjanja Županijskog prostornog plana, što će županija, nadamo se, u devetom mjesecu i napraviti, zatim slijedi otkup zemljišta. Nadam se da će do 2017. godine kompletna zaobilaznica biti u funkciji. To vam je jedini realni rok - odgovorio je preko facebooka ministar. Faze izgradnje brze ceste Trogir-Omiš opisane su u nastavku ...

BRZA CESTA TROGIR - OMIŠ

Hajdaš Dončić: Realni rok za završetak brze ceste Trogir-Omiš je 2017. godina

Cesta od TTTS-a u Stobreču do Omiša radi se u šest faza s tim da već prve tri faze rješavaju najveći dio prometnog problema. Poželjno je izgraditi i 4 fazu jer se tako strateški zaokružuje rješenje prometa grada Splita. Faze 5 i 6 izvodit će se kada promet na relevantnim dionicama prijeđe 10.000 - 12.000 vozila u prosječnom godišnjem dnevnom prometu.

Čvor Omiš - ZapadČVOR OMIŠ - ZAPAD - Situacija iz 8.2.2012. - Klikni za VEĆU sliku!
 

1. FAZA:
Dionica: Čvor Dugi Rat - most preko Cetine - Čvor Omiš Istok (dio te dionice je sada u izvedbi, izvođač je Viadukt) + spojna cesta od Čvora Dugi Rat do D8.
Ova dionica ima dvije trake koje bi se odmah gradile. Najsloženija je i najskuplja dionica.

2. FAZA:
Dionica: Čvor TTTS – Čvor Stara Podstrana (novi čvor koji zamjenjuje dva stara čvora) + spojna cesta od Čvora Stara Podstrana do D8.
U ovoj fazi bi se na ovoj dionici gradile dvije trake od ukupno predviđene 4 trake. Mali dio radova je već izveo Konstruktor.

3. FAZA:
Dionica: Čvor Stara Podstrana - Čvor Dugi Rat (na njoj je i Čvor Jesenice pa se može razbiti na 2 poddionice – neće biti potrebno jer je ovo najlakši i najjeftiniji dio trase).
Ova dionica ima samo dvije trake koje se odmah grade

4. FAZA:
Cesta od Čvora Mravinci (D1) do Čvora TTTS - (izmješta tranzitni promet sa D8 na dionici Solin-Split-TTTS).
U ovoj fazi bi se na ovoj dionici gradile 2 trake od ukupno predviđene 4 trake.

5. FAZA:
Dionica: Čvor TTTS – Čvor Stara Podstrana.
U ovoj fazi bi se na ovoj dionici dogradile preostale 2 trake od predviđene 4 trake.

6. FAZA:
Cesta od Čvora Mravinci (D1) do Čvora TTTS + spojna cesta od D8 u Stobreču do Čvora TTTS.
U ovoj fazi bi se na ovoj dionici dogradile preostale 2 trake od predviđene 4 trake od Čvora Mravinci (D1) do Čvora TTTS te bi se još izgradila spojna cesta od križanja u Stobreču (najopterećenije križanje u državi!) do TTTS-a.

Gužve pred Omišem

Povezani članci

Who's Online

We have 171 guests and no members online