Iznesite svoje mišljenje o slobodi medija

Europska komisija je započela otvoreno javno savjetovanje o budućem europskom aktu o slobodi medija, ključnoj inicijativi koju je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila u govoru o stanju Unije 2021. i čiji je cilj zaštititi pluralizam i neovisnost medija na unutarnjem tržištu Unije, piše Dalmatinski portal.
- Mediji su stup demokracije. Ali taj stup danas puca, a vlade i privatne skupine pokušavaju raditi pritisak na medije. Zbog toga će Komisija predložiti zajednička pravila i zaštitne mjere za zaštitu neovisnosti i pluralizma medija. Novinari bi trebali moći obavljati svoj posao, informirati građane i zahtijevati odgovornost od vlasti bez straha ili povlastica. Sad provodimo opsežno savjetovanje kako bismo došli do najboljeg prijedloga - izjavila je potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová.
- Moramo se pobrinuti da europski mediji ostanu neovisni, inovativni i održivi te da djeluju bez neopravdanog miješanja u njihov rad, privatnog ili javnog. Danas započinjemo savjetovanje o predstojećem aktu o slobodi medija: želimo čuti vaša mišljenja i istražiti vaša rješenja za stvaranje otpornog medijskog tržišta na kojem građani dobivaju raznolike i pouzdane informacije - rekao je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.
Cilj je savjetovanja prikupiti mišljenja o najvažnijim pitanjima koja utječu na funkcioniranje unutarnjeg medijskog tržišta, uključujući različite vrste uplitanja u medije, kao i o gospodarskim kretanjima. U savjetovanju se može sudjelovati do 21. ožujka 2022. na portalu Iznesite svoje mišljenje.

Izvor: EC, Dalmatinski portal

Savjetovanje se sastoji od tri glavna područja koja se odnose na medijska tržišta. U prvom je naglasak na transparentnosti i neovisnosti (npr. nadzor nad transakcijama na medijskom tržištu, transparentnost vlasništva nad medijima i mjerenje publike), u drugom na uvjetima za dobro funkcioniranje medijskih tržišta (npr. izloženost različitim mišljenja, medijske inovacije na tržištu Unije), a u trećem na pravednoj dodjeli državnih sredstava (npr. neovisnost javnih medija, transparentnost i pravedna dodjela sredstava za državno oglašavanje).

Očekuju se i povratne informacije o temeljnim mogućnostima upravljanja u okviru Akta koje bi se mogle temeljiti na Europskoj skupini regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA).

Komisija bi prijedlog trebala predstaviti u trećem tromjesečju 2022., a kako bi lakše oblikovala nova pravila, u otvorenom javnom savjetovanju nastoji prikupiti stajališta, dokaze i podatke od građana, prije svega novinara, medija (u privatnom i javnom vlasništvu), akademske zajednice, civilnog društva, javnih tijela, poduzeća i svih drugih zainteresiranih strana.

Povezani članci

Who's Online

We have 119 guests and no members online