Šetnica kroz Duće biti će dio lungomara od Omiša do Podstrane

Betonska šetnica posred prepoznatljive pješčane plaže u Dućama proteklih je tjedana izazvala negodovanje niza građana, kako samih mještana, tako i ljubitelja kupanja na dužobalnom potezu zapadno od ušća rijeke Cetine, piše Slobodna Dalmacija. Fotografije “novogradnje” kolaju društvenim mrežama, dijele se po whatsup grupama, a dio građana ni ne krije zgražanje takvim zahvatom na nekoliko metara od mora.
- Šetnica je izgrađena radi sigurnosti pješaka jer duž magistrale nema nogostupa, a uređeni lungomare jamči veću kvalitetu života i domicilnog stanovništva i gostiju, pa ćemo uz uređene plaže dobiti i komunikaciju za vozila hitnih službi u slučaju zatvaranje državne ceste. Sjetimo se samo čestih odrona koji stopiraju promet - tvrdi Lovro Bilić, općinski donačelnik, na pitanje novinara što to betoniraju na popularnom kupalištu.
Načelnik Jerko Roglić ističe kako se duž osam kilometara obale gradi šetnica koja se planira spojiti u zajednički lungomare s Omišem i Podstranom, dug oko 20 kilometara...

UREĐENJE ILI DEVASTACIJA? LOKALNI ČELNICI TVRDE DA SE SVE (G)RADI PO PROJEKTU

Beton na bisernoj plaži

Piše: Sandra Barčot / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Sada radimo dionicu od Omiša prema Dugom Ratu u dužini 2,8 kilometara. Sve je po projektnoj dokumentaciji, uz sredstva osigurana iz našeg proračuna, te novac Županije i Ministarstva mora. Prva faza uređenja vrijedi 3,1 milijun kuna, a počeli smo od Omiša, od njihova kampa na Ribnjaku, te smo nastavili istom trasom preko Duća.Prema Bilićevim riječima, Duće sa svojih 1600 građana su turističko naselje, s tri hotela kategorizirana s pet i četiri zvjezdice, a pola stanovnika nudi privatni smještaja. Šetnica je izgrađena i radi sigurnosti pješaka jer duž Magistrale nema nostupa, a uređeni lungomare jamči veću kvalitetu života i domicilnog stanovništva i gostiju. Lungomare kroz cijelu općinu je najbolje rješenje, staza će biti široka tri metra, a na najužem dijelu zbog konfiguracije terena dva metra, što
omogućava i prolaz vozila hitnih službi ako ponovno dođemo u situaciju da je cesta blokirana.U tijeku je izgradnja dijela šetnice od Omiša prema Dugom Ratu, preciznije do konobe “Bracera”, na granici s prostorom nekadašnje tvornice “Dalmacija”. Prvi dio od 700 metara je već napravljen, staza je izgrađena preko pješčane plaže, slijedi sada i preko one šljunčane, a postavit će se i sve potrebne instalacije i a oprema - rasvjeta, tuševi, koševi za smeće, klupe, uredit ćemo plaže, imati lungomare, zaštititi prostor od devastacije, brinuti se o šistoći. Do kraja svibnja ovaj dio šetnice će biti gotov, a onda slijedi i onaj od Dugog Rata prema Krilu i Bajnicama, sve do Podstrane. Ta komunikacija nam je bitna, a imat ćemo i normalne pristupe plažama koji su neki svojatali - ističe Bilić, te dodaje da je bilo i prozivki kako pogodujemo nekima, konkretno zbog kioska s fast foodom na plaži Duće, no treba znati kako taj obrt ima županijsku koncesiju.