Grad-slušaj: 48. Festival dalmatinskih klapa

Na svečanom otvaranju najstarijeg i najvećeg klapskoga festivala 5. srpnja nastupit će šest klapa iz Hercegovine. Deseci klapa, stotine pjevača i pjesama proći će kroz festival čija su kruna završne večeri 25. i 26. srpnja ...

48. FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA - OMIŠ 2014

Hercegovačke klape otvaraju 48. Omiš

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Ovogodišnje, 48. izdanje Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2014. održat će se na gradskim trgovima Stjepana Radića i sv. Mihovila od 5. do 26. srpnja, a za natjecateljske programe prijavila su se ukupno 122 pjevačka sastava.

festival dalmatinskih klapa

Nakon audicija koje su tijekom ožujka i travnja održane u Dubrovniku, Korčuli, Zadru, Šibeniku, Zagrebu, Rijeci, Splitu i Omišu, nastup na ovogodišnjem festivalu izvan Omiša izborila je ukupno 41 skupina pjevača koji njeguju dalmatinski melos, dok će ih tijekom festivala u Omišu nastupiti ukupno 80, a još 20 sudjelovat će u revijalnim programima.

Bile bi to brojke koje vrijedi respektirati kad je najmnogoljudniji hrvatski festival u pitanju, napose u ovim organizaciji nesklonim vremenima - rekao je prvi čovjek Festivala Dražan Mladin, te dodao kako su zbog toga ove godine autorske večeri i koncerti jubilaraca morali pronaći mjesta na natjecateljskim večerima. - Nemojmo zaboraviti, splitski “Filip Dević” čak je 34 puta nastupio na omiškim pjacetama, a nastup manje imaju klape “Omiš” i “Kamen”.

Festivalska otvaranja i svečani koncerti tim povodom, od preuzimanja ravnateljstva Dušana Šarca do sada obično su bili posvećeni gradovima, otocima, specifičnostima etnomuzikoloških lokaliteta, a započeta praksa, očito dobro prihvaćena, ove je godine iznjedrila jedan uistinu specifičan program.

festival dalmatinskih klapa

- Prvi od koncerata, onaj na svečanom otvaranju, pod nazivom "Hercegovačke klape” u Omišu, dogodit će se 5. srpnja, a omiškoj će se publici predstaviti pjevačke skupine iz Hercegovine, većina onih koje su sudjelovale na jedinstvenoj priredbi “Klape na Neretvi” u Čapljini 28. svibnja.

Pjevat će: “Lira” (ž) - Trebižat, “Signum” (mj) - Čapljina, “Narenta” (ž) - Mostar, “Delminium” (m) - Tomislavgrad, “Diva” (ž) - Široki Brijeg, “Trebižat” (m) - Trebižat, a program će voditi glumac Frane Perišin. Moram apostrofirati suradnju s tamošnjom Založbom kralja Tomislava i nastup 19 klapa - veli Šarac.


Mješovite večeri

klape u omišuU tri izborne večeri od 10. do 12. srpnja, na kojima će i ove godine zajedno nastupiti muškarci i žene, stručno povjerenstvo odabrat će po 12 klapa koje ulaze u završnu večer ženskih sastava 25. srpnja, odnosno završnu večer muških klapa, dan poslije.

Kao i prijašnjih godina, središnjim zbivanjima u Omišu prethodile su festivalske večeri koje se od kraja svibnja do kraja lipnja održavaju izvan Omiša, u Blatu i Bolu, one posvećene popularnim napjevima i debitantima.

“Večer mješovitih vokalnih skupina” održat će se u Komiži u rujnu, dok će se Večer klapa uz gitaru u Vodicama održati tijekom ljeta. Natjecateljsku nisku koncerata u Omišu dopunit će Večer novih skladbi, a od 34 rada pristigla na natječaj praizvedbu će zavrijediti njih 13, dok će revijalne programe kompletirati 19. koncert gradu Zagrebu.


Klape na Skypeu

Na 47 dosadašnjih festivala nastupio je 521 pjevački sastav, od čega 305 otpada na klape, a ostatak čini 165 ženskih vokalnih skupina i 51 mješovita grupa.

Što se stranaca tiče, iz inozemstva su na omiškim pozornicama pjevale 43 klape iz 15 zemalja - spremno je rekao Mladin.

A kad se već diramo dalmatinske pjesme u Čapljini i tamošnje priredbe, treba spomenuti da i u Perastu već godinama organiziraju festival klapa, onih koje mahom dolaze iz Crne Gore, BiH i Srbije.

A kako pravih stručnjaka za klapsku pjesmu u dislociranim sredinama uvijek manjka, Splićanin Jasminko Šetka postao je prvi glazbeni voditelj koji korepetira jednu tamošnju klapu preko Skypea!

Službeni plakat 48. Festivala dalmatinskih klapa - Omiš 2014
Službeni plakat 48. Festivala dalmatinskih klapa - Omiš 2014 - rad akademika Kažimira Hraste

Povezani članci

Who's Online

We have 382 guests and no members online