O prometnoj (ne)kulturi naših sumještana (2)

Poštovani čitatelji, dragi sumještani i susjedi našeg Dugog Rata, kao i ostalih mjesta u Općini Dugi Rat, nastavljamo (kao što smo i obećali) s zapažanjima o našoj prometnoj (ne)kulturi. Nakon prve epizode ovog "serijala" bilo je dosta vaših upita u komentarima članka, te na Facebooku u grupi "POKRENIMO DUGI RAT S MRTVE TOČKE!", pa ćemo ovdje pokušati odgovoriti na vaša najčešće postavljana pitanja. Krenimo s problemom ulaska dostavnih vozila u mjesto ...

POKRENIMO DUGI RAT S MRTVE TOČKE!

O prometnoj (ne)kulturi naših sumještana (2)

Piše: Tomislav Tomaš
Foto: Tomislav Tomaš, Ante Jerčić
Video: Tomislav Tomaš, Ante Jerčić, Ivan Lesandrić
Izvor:
Facebook grupa "Pokrenimo Dugi Rat s mrtve točke!"

Krenimo s problemom ulaska dostavnih vozila u mjesto. Naime, scena i sam razvoj situacije koji se odigrao u jedno subotnje jutro bili su i "okidač" pokretanju ove inicijative i razlog pisanju prvog članka na FB grupi koja se bavi lokalnom problematikom, a koji je prenesen i ovdje.

Dostavno vozilo u pokušaju da dođe do dostavnog prostora dućana Tommy
Dostavno vozilo u pokušaju da dođe do dostavnog prostora dućana Tommy koji se nalazi iza zgrade spriječen je doći do samog prostora zbog nepropisno parkiranog osobnog automobila ...

Svjedoci smo svakodnevnog kršenja propisa. Često se i sami uhvatimo u istima i nije mi namjera ovim člancima nikoga javno "razapinjati" ili dovoditi u pitanje nečiji rad ili nerad.

No u interesu mi je, a vjerujem kao i svima nama, da se nepravilnosti isprave, nedostaci otklone ili barem umanje, te da naše okruženje učinimo boljim za život. S tim smjernicama smo se i dotakli samo onih "težih" povreda Zakona o sigurnosti cestovnog prometa RH.

Kritike komentatora o dopuštanju ulaska dostavnih vozila u centar mjesta padaju u vodu ako znamo da zakon predviđa da sve lokalne ceste MORAJU podnjeti osovinsko opterećenje od 6 tona. U takva vozila spada 95% ovih dostavnih vozila što ih vidimo po mjestu.

Redovita opskrba je jedna civilizacijska norma i potreba je to zbog koje bi trebali "zažmiriti" kad vidimo radnike iz dostavnog vozila (najčešće kamiona) kako istovaraju robu nasred dugoračke središnje raskrsnice jer u prostor predviđen za istovar ne mogu pristupiti zbog parkiranih osobnih vozila, ali i zbog loše projektiranog središnjeg dijela našeg mjesta.

prometna nekultura u Dugom Ratu
Vozač kamiona uru vremena  nije mogao izać s istovarne rampe zbog auta koji su se u međuvremenu parkirali ispred

U vrijeme izgradnje i naseljavanja prometne potrebe su bile daleko manje, a cestovna i parkirališna zona su ostali u okvirima kakvim su određeni u drugoj polovici prošlog stoljeća.

Motiviran svojom i vašom znatiželjom te brojnim upitima građana kontaktirao sam odgovorne kod "Županijskih cesta" koji su bezrezervno podržali inicijativu, te najavili skoru obnovu horinzontalne i vertikalne signalizacije u mjestu.

prometna nekultura u Dugom Ratu

Vjerujem da ne trebam naglašavati da trenutne ljetne vrućine i prometne gužve na cesti nisu uvjeti za "crtanje" po asfaltu, tako da će to biti odrađeno kroz početak školske godine.

Bio bih zadovoljan s postignutim "osvježavanjem" postojećih oznaka na cesti da me znatiželja nije odvela i do odgovornih u komunalnom odjelu, gdje sam saznao da je Općina Dugi Rat naručila izradu idejnog rješenja za novi (izmjenjeni) ulaz u centar mjesta Dugi Rat, praktično ukomponiranu dostavnu zonu, bogatiju parkirališnu zonu cijelog središnjeg dijela Dugog Rata s označenim pješačkim zonama.

prometna nekultura u Dugom Ratu
Uobičajna slika u Dugom Ratu u jutarnjim satima sve nastala zbog nepoštivanja vozača osobnih automobila. Naime ova vozila koja su parkirana ukoso parkirana su protiv propisa jer je tu određen parking samo u smjeru gibanja auta ...

Posao projektiranja vodi renomirana specijalizirana tvrtka za prometnu problematiku i po kratkom uvidu u planove, a poznavajući navedenu materiju, od mene imaju veliki PLUS ako se sve sprovede u djelo kako je naručeno i planirano.

Kvalitetno odrađeni prioriteti i analiza provedena na licu mjesta, snimanje prometnih problema za vrijeme jutarnjih gužvi, rezultirat će dugoročnim rješenjem ovog izraženog lokalnog komunalnog problema.

Vratimo se u sadašnjost.

Problem onih "crnih terenaca"iz prvog članka povukao je za sobom i pitanje "Pauka", pitanje "fantomskog" policajca u zajednici, pitanje prometne signalizacije,... pa da ukratko dotaknemo i te važne teme.

"Pauk" je, znamo svi, popularan naziv za specijalizirano vozilo za uklanjanje vozila zatečenim u prometnim prekršajima, neispravnih, dotrajalih... No manje je poznato da o njemu u Dugom Ratu s mjerodavnih adresa nismo čuli ni slova.

No kako smo i prijašnjih godina koristili povremene usluge Omiške službe, a s obzirom i na nadležnost P.P. Omiš iznijeti ću ovdje par crtica samo da približimo javnosti trenutni status (quo).

prometna nekultura u Omišu
Detalj iz Omiškog naselja.. Kuda proći? U zid ili u auto?...

Grad Omiš je prije neke 2-3 godine dodjelio koncesiju za uklanjanje vozila s javno-prometnih površina tvrtci "Križanac transport", te je vlasnik iste svoje vozilo ua taj posao opremio tako da djeluje bez potrebe prisustva prometnog policajca. Vozilo zatečeno u prekršaju i situacija se zabilježi fotografijom koja se trenutno šalje dežurnom operateru u P.P. na odobravanje za podizanje vozila. I sve bi bilo dobro i funkcionalno da opet nije nešto zapelo...

Grad Omiš, koji treba osigurati vlastiti gradski prostor za pauk službu s određenim uvjetima za prihvat i čuvanje vozila zatečenih u prekršaju - taj prostor nema!

Tako Omiško "pauk" vozilo i oprema "hvataju paučinu", a koncesija izdana privatnoj tvrtci odbrojava dane...

prometna nekultura u Dugom Ratu

Recimo koju i o našem policajcu u zajednici, popularnom kontakt policajacu. Svakodnevne slike nepropisno parkiranih auta nam govore da to interveniranje u taj problem očito nije u njegovoj nadležnosti.

Ispričati ću Vam jednu situaciju kad je jedan naš sumještanin pored "bezobrazno" ostavljenog auta na samom ulazu u mjesto zaglavio s kamiončićom vučne službe i na upit upućen prisutnom kontakt policajcu:

- "A šta sad,šta da ga zapnem kamionom?!?"

Ovaj (policajac) uzvraća:

- Ja čekam takve kao ti!


Podaci o akterima ove žalosne situacije poznati. I što reći nego - tužno.

Da sljedećeg javljanja i sljedeće epizode dugoratske prometne i komunalne Sumrak sage pozivamo Vas da pogledate galeriju slika na Facebooku grupe "POKRENIMO DUGI RAT S MRTVE TOČKE!" i da zavirite među  članke i stavke Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji se tiču ovih tema.
 


POGLEDAJ VIDEO PRILOG...


Hvala na pažnji.

Nastaviti će se...

Povezani članci

Who's Online

We have 470 guests and no members online