Svinišće: Mještani 'zaboravljenog' mjesta snijegom blokirali cestu

ralicaSnježni nanosi blokirali su mnoge prometnice u omiškome zaleđu, no jednu od očišćenih jučer su blokirali - ljudi! Revoltirani mještani Svinišća, njih više od trideset, izišli su na raskrižje koje iz Smolina vodi prema Kučićima te svojim tijelima i nanovo nabacanim snijegom onemogućili promet prema susjednome selu. Blokada je trajala dva sata, stigli su i policajci, a prosvjednici su se razišli tek nakon što su se na obzoru ukazali ralica i bager... - Samoinicijativno smo se okupili jer je stanje u našemu mjestu naprosto neizdrživo. Već smo sedam dana doslovno odsječeni od svijeta, ne možemo doći ni do glavne ceste, a kamoli do Omiša. Prvih smo dana šutjeli, računali smo doći će netko i do nas, no kad smo vidjeli da smo sasvim zaboravljeni i da nam ponestaje hrane odlučili smo se na ovu akciju - kaže nam član Mjesnog odbora Svinišće Anđelko Čagalj ...

 

SVINIŠĆE

Mještani 'zaboravljenog' mjesta snijegom blokirali cestu

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija

Prije same blokade obraćali su se Svinišćani i Županijskoj upravi za ceste, naprosto ih moleći da se udostoje barem jednu ralicu poslati i do njihova sela, no dobivali su samo obećanja. Ipak, omiški gradonačelnik Ivan Škaričić svoje je obećanje ispunio, pa su tijekom jučerašnjega dana, upravo dok smo razgovarali s gnjevnim prosvjednicima, ralica i bager probijali put do središta zametenoga sela.

- Četiri puta je ralica prošla prema Kučićima, a nama niti jednom! Pa, kako onda da čovjek ne poludi! - veli Čagalj.

Posebno ogorčenje na barikadi je iskazivao mladi Jozo Terzić kojemu je trudna supruga dobila visoku temperaturu, pa je bio primoran pješice se kroz snježne nanose domoći omiške ljekarne. U jednome smjeru udaljenost je to od 14 kilometara!

- Mislio sam da će fibra popustiti, ali je samo rasla, pa mi nije bilo druge nego sam nizbrdo. Zvao sam sve moguće službe, no u ŽUC-u mi je rečeno da moram čekati svoj red jer sam na sporednoj cesti. Zanimljivo, a pri tehničkom pregledu vozila, kad plaćam i cestarinu, nitko me ne pita na kojoj sam cesti - ljutit je Terzić kojega se posebno dojmio razgovor s čelnicima Županijske uprave za ceste.

- Kad smo im najavili prosvjed kazali su da nam je pametnije uhvatiti se lopate. Kad možete prosvjedovati, možete i lopatati, doslovno nam je poručeno, a to što je s nama na prosvjedu bio i momak koji dva dana nije primio inzulin nikoga nije briga - zaključuje Terzić.

Povezani članci

Who's Online

We have 151 guests and no members online