Gospodarski forum: Turisti i gospodarski razvoj

Turisti i gospodarski razvojNa splitskom Ekonomskom fakultetu danas je otvoren treći Gospodarski forum Splitsko-dalmatinske županije na temu "Turisti i gospodarski razvoj". Forum se odvija pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića koji je ujedno i otvorio skup. - Moći ćemo kazati da je sezona uspješna onda kad ostvarimo deset milijardi eura prihoda od turizma i kad najveći dio ponude bude domaćeg porijekla - kazao je Josipović. Direktor Turističe zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella predstavio  je i razvojne projekte Dalmacije, "hotel susjedstvo", etno-eko sela i tematske staze ...

GOSPODARSKI FORUM

TURISTI I GOSPODARSKI RAZVOJ

Josipović: Nigdje u Hrvatskoj ne vlada kaos u zemljišnim knjigama kao u Dalmaciji

Piše: Živana Šušak Živković / DalmacijaNews
Izvor: DalmacijaNews


Predsjednik je naveo da u turizam treba ulagati, potrebne su inovacije i investicije. Na pitanju investicija očešao je državnu i regionalnu vlast.

- Može li država biti ležernija i više motivirati investitore? Pritom mislim na brojne administrativne prepreke, stotine dozvola koje se predugo čekaju i slične probleme. Također, država ima na stotine vojnih objekata u svom vlasništvu koji nisu privedeni svrsi. Tu su i nesređene zemljišne knjige. Mislim da nigdje u Hrvatskoj ne vlada kaos u zemljišnim knjigama kao u Dalmaciji - kritizirao je predsjednik odgovorne u državi izražavajući nadu da će se to promijeniti.

Dodao je da Dalmacija ima sve pretpostavke za uspjeh u turizmu.

- Ako ijedna županija ima predispozicija da bude uspješna u turizmu, onda je to vaša na čelu sa Splitom, lanjskim šampionom turizma - istaknuo, te potom dodao da bi mnogi voljeli da i Hajduk bude šampion, ali za to će, kako je kazao, trebati pričekati.

- Jesmo li dobro zaradili znat ćemo i kad turistička sezona bude duža od dva, tri ili četiri mjeseca. Cilj je sezona koja ne prestaje - zaključio je predsjednik Josipović uz želju za uspjehom Foruma i boljom sezonom nego prethodne godine.

Gospodarski forum, inače, organizira Agencija za razvoj Splitsko-dalmatinske županije u suradnji sa Županijom. Direktor Agencije Srećko Radnić osvrnuo se kratko na slogane Dalmacija - vječna inspiracija i Dalmacija za dušu i tilo, te kritizirao gastronomsku ponudu.

turizam u dalmaciji

- Turisti vole prirodne ljepote i kulturnu baštinu, a mi im nudimo smještaj, spavanje i hranu inozemnog porijekla. Moramo im ponuditi autohtone proizvode i to na najvišem nivou - poručio je Radnić.

Župan Ante Sanader je kazao da su svi ujedinjeni u istom cilju, da turistička sezona donese poticaj za daljnji razvoj Dalmacije. Na trećem Gospodarskom forumu, savjetnik ministra turizma Ivo Bašić još jednom je govorio o strategiji razvoja turizma Hrvatske do 2020. godine.  

Na skupu su se naveli i primjeri dobre domaće i međunarodne prakse.

Direktor Turističe zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella predstavio  je i razvojne projekte Dalmacije, "hotel susjedstvo", etno-eko sela i tematske staze.

Povezani članci

Who's Online

We have 234 guests and no members online