Kako produljiti sezonu

produljenje sezoneKako bi privukli goste izvan glavne sezone, Grad Mali Lošinj financira besplatnu autobusnu liniju na relaciji Zagreb-Mali Lošinj-Zagreb u razdoblju od 7. listopada 2011. do 1. travnja 2012. S druge strane, Solaris, perjanica šibenskog turizma, gdje su ovih dana održani Dani hrvatskog turizma, ali i hoteli gotovo kompletne obale ovih dana zatvaraju sve turističke krevete. Spomenuti Solaris tako će ove godine raditi bitno kraće nego lani, jer su vlasnici zaključili da je to najbolje ...


TURIZAM

Kako produljiti sezonu

Hoteli ispraćuju posljednje goste, kampovi love 2009.

Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor:
Vjesnik

U nevjerojatnim salvama samohvale, u situaciji kada smo imali čak tri tržišta izvan pogona (Tunis, Egipat i Grčka) i kada smo mogli imati sezonu čiji bi rezultat bio teško dostižan u sljedeća dva desetljeća, ne vodi se računa o tome kako produljiti mizerno trajanje turističke godine, nego se prodaje magla o tome koliko se Hrvatskoj povećao udjel u europskom turizmu.

Pa koga to, pobogu, zanima? Istodobno, turistički su radnici preumorni i jedva čekaju da isprate i posljednjega gosta.

kampiranjeDa nije sve bilo idealno, vidimo i iz rezultata koje smo dobili od predstavnika Top Camping udruge, a koji, istina, pokazuju da je u prvih osam mjeseci ove godine u 12 najboljih hrvatskih kampova (Park, Finida, Kanegra, Stellamaris, Bijela uvala, Valalta, Poljana, Soline, Zaton, Straško, Vira, Nevio) ostvareno ukupno 2.828.250 noćenja, što je u odnosu na 2009. godinu 11 posto više, ali i da za pojedine kampove čak ni ove idealne godine nije ponovljen uspjeh najbolje 2009. godine.

Spomenuti najbolji hrvatski kampovi bilježe skok od 11 posto, što je 5 posto više od hrvatskog prosjeka, kaže Jerko Sladoljev, direktor Top Camping udruge, ali i dodaje da se, nažalost, gotovo kompletan promet progurao u špicu sezone, jer je samo u kolovozu ostvareno 42 posto svih noćenja Top Camping grupacije, što je zabrinjavajuće.

Nadalje, 80 posto svih njemačkih noćenja ostvareno je samo u dva ljetna mjeseca, u srpnju i kolovozu.

Danci su, recimo, ostvarili 2 posto manje noćenja, dok su ih u talijanskoj regiji Veneto, udaljenoj oko 300 kilometara od Istre, imali 10 posto više. Posljedica je to činjenice što Veneto već treću godinu zaredom uporno obrađuje Dansku i rezultat nije izostao usprkos visokim cijenama.

Najelitniji hrvatski kampovi nisu imali previše zadovoljstva ni kada je riječ o nama iznimno važnom slovenskom tržištu. Doduše, ove su godine Slovenci napravili 8 posto više noćenja, no to je još uvijek 150.000 noćenja manje od 2009. godine.

berbaPozdravljamo stoga svaki napor da se nekako produlji turistička godina, pa i lošinjski potez da kontinentalcima omogući besplatan dolazak na otok vitalnosti (besplatni prijevoz ostvaruje se rezervacijom jednog od turističkih doživljaja kod partnera potpisnica ugovora o subvenciji, a to su Jadranka hoteli, Lošinjska plovidba - turizam i Klub Mare Mare iz Malog Lošinja te turistička agencija Turist i Lječilište u Velom Lošinju i hotel Televrin iz Nerezina).

Studeni je na Lošinju mjesec masline, divlje ruže i nara, a u prosincu se može udahnuti miris bora i smreke.

Studeni i prosinac inače su mjeseci kada obala čvrsto spava zimski san uljuljana fenomenalnim pokazateljima iz srpnja i kolovoza.

Premalo, gospodo, jer sve dok Jadran zimi neće imati stotinjak Lošinja, odnosno dok će se čak i u Solarisu bitno skraćivati sezona - ne možemo govoriti o ozbiljnom poslu.

Povezani članci

Who's Online

We have 609 guests and one member online

  • admin