Akcijski plan za turizam

Akcijski plan za turizam, kojeg je u srijedu prihvatilo Ekonomsko vijeće, predviđa mjere sezonskog ukidanja viza za Rusiju i Ukrajinu, a moguće i za Kinu te Indiju. Turističke tvrtke trebale bi se rasteretiti izdvajanja za ZAMP (zaštita autorskih i muzičkih prava), HRT i spomeničku rentu, dok će posjeti muzejima biti besplatni. Za iduću godinu planira se razmotriti visina stope PDV-a. Osim toga, 60 posto sredstava prikupljena od koncesija za korištenje turističkog zemljišta od iduće bi se godine slijevalo u fond za turizam, pri resornom ministarstvu. Taj će se novac, kako je najavio Damir Bajs, ministar turizma, nakon jučerašnje sjednice Ekonomskog vijeća, koristiti za razvoj turizma, poticaje i potpore tom sektoru ...

AKCIJSKI PLAN ZA TURIZAM
 
Turistima koji ljetuju duže od 10 dana – 30 litara goriva

Stalni gosti osjećat će potrebu da njihova lojalnost bude nagrađena, dok potencijalnim gostima treba pružiti dodatni razlog zašto izabrati Hrvatsku, stoji u Akcijskim mjerama za turizam. Predviđeno je i osnivanje fonda za turizam

 Piše: Gabrijela Galić / Novi List
 Izvor: Novi List

"Očekujem da će taj fond u mnogome potpomoći idućoj turističkoj sezoni", kazao je Bajs navodeći kako je zakon o turističkom zemljištu koji bi do tada trebao biti donesen riješiti i problem star 15 godina, odnosno neplaćanja turističkog zemljišta koje se koristi.
 
 
 
PREDVIÐENE MJERE
 
- ukidanje viza za Rusiju i Ukrajinu
 
- moguće ukidanje viza za Kinu i Indiju
 
- besplatni posjeti muzejima
 
- smanjenje stope PDV-a
 
- 60 posto sredstava od koncesija u fond za turizam
 
- za prosječno 50 posto niže naknade za ZAMP i HRT
 
- dodatni popust za veći broj tv-prijamnika
 
- za 30 posto niža naknada za spomeničku rentu
 
- smanjenje komunalne naknade za turističke tvrtke
 
- niže koncesijske naknade za pomorsko dobro
 
 
 
Primjena od lipnja
 
Iako Bajs jučer nije želio govoriti o detaljima, odnosno financijskoj težini Akcijskog plana i konkretnim mjerama, kazao je kako očekuje da će se sektor, s obzirom na parafiskalne namete, značajno rasteretiti.
 
No, kako doznajemo, naknada za ZAMP i HRT smanjile bi se prosječno za 50 posto. Kako se planom predviđa, limitirat će se maksimalan iznos naknada za autorska prava koje može platiti poduzeće, pri čemu bi se taj iznos utvrdio kao udio u prihodu poduzeća.
 
Utvrdit će se i maksimalan iznos pretplata za HRT koje može platiti poduzeće, opet kao udio u prihodu djelatnosti. Uveo bi se dodatni popust za veći broj tv-prijamnika, a model obračuna pretplate u obzir bi uzimao i popunjenost kapaciteta uz "fleksibilno prijavljivanje i odjavljivanje radio i TV prijemnika".
 
Naknada za spomeničku rentu, pak, smanjila bi se za 30 posto te bi se i njen iznos limitirao. Modeli smanjenja parafiskalnih nameta razradit će se tijekom ovog mjeseca, primjenjivat će se od lipnja.
 

Smanjenja davanja na lokalnoj razini
 
Ekonomsko vijeće preporučilo je lokalnoj upravi i samoupravi da razmotre mogućnost smanjenja davanja na svojoj razini, poput cijene parkinga. Rasterećenje od naknada za slivne vode nije ušlo u mjere.
 
No, do konca svibnja područna i lokalna zajednica trebala bi za 25 posto smanjiti komunalne naknade i komunalni doprinos za turistička poduzeća. Jednako bi se smanjile i koncesijske naknade za pomorsko dobro, ali i izdaci za zdravstvene preglede i laboratorijske nalaze Zavoda za javno zdravstvo.
 
 
 
Hrvatska kao "lifestyle destinacija"
 
"Hrvatska kao destinacija lifestyle turizma" jedna je od mjera akcijskog plana, odnosno velika promidžbena kampanja Hrvatske u koju resorno ministarstvo i Hrvatska turistička zajednica namjeravaju uključiti osobe iz javnog života, poput političara, sportaša i glumaca kao ambasadore turizma.
 
Program preorjentiranja domaćeg turizma u "lifestyle destinaciju", trebao bi, kako se objašnjava u mjerama, pozicionirati Hrvatsku kao destinaciju koja je napravila "pomak od zemlje sunca i mora". Pa bi tako, umjesto slogana "Mediteran kakav je nekada bio" Hrvatsku ove godine mogao pratiti glas destinacije "novih doživljaja".
 
Za pojačane reklamne aktivnosti na stranim tržištima namjerava se utrošiti 70 milijuna kuna, od čega glavnina – 54,5 milijuna kuna – na tržištu Njemačke, Italije, Austrije, Češke, Poljske, Nizozemske, Slovačke, Slovenije, Mađarske i Danske.
 
 
 
Upoznaj / Volim Hrvatsku
 
Za turiste koji u Hrvatsku pristižu osobnim vozilima, priprema se program pod nazivom "Upoznaj / Volim Hrvatsku". Kako se objašnjava, većina turista dolazi vlastiti automobilom, a "stalni gosti osjećati će potrebu da njihova lojalnost bude nagrađena", stoji u Akcijskim mjerama za turizam.
 
Tako će se lojalnost turista i nagraditi besplatnim rezervoarom goriva, odnosno – s 30 litara goriva. Takvu nagradu dobit će oni koji odaberu boravak u komercijalnom smještaju i u Hrvatskoj ljetuju duže od 10 dana.
 

Iduća godina još teža
 
Iduća godina za turizam bi mogla biti teža nego ova,
ustvrdio je Bajs. Porezno opterećenje turizma razmotrit će se u okviru usklađivanja poreznog sustava s EU, pa bi iduće godine turizam mogao imati novu stopu PDV-a.

Hoće li to biti stopa od 10 posto za hranu i piće ili neka druga, za sada Bajs ne želi govoriti tek navodi kako bi želio da to bude stopa koja će turističkom sektoru osigurati najbolji mogući model borbe s konkurencijom.


Da je Akcijski plan hitno potreban pokazuju i podaci o rezervaciji smještaja. Do sada je rezervirano tek 12 posto ukupnih kapaciteta, dok je u isto vrijeme prošle godine bilo rezervirano 18 do 20 posto kapaciteta.
 
Broj turističkih noćenja ove bi godine, u odnosu na prošlogodišnje rezultate, mogao pasti za 13 posto, procjenjuju u Ministarstvu turizma.
 
No, ministar turizma ističe kako se Hrvatska dobro drži u odnosu na europske konkurente.

Povezani članci

Who's Online

We have 198 guests and no members online