Naša 'Petrina' ima stoljeće pod provom..

jedrenjak Petrina, jedan od najstarijih na JadranuGotovo da je vršnjak svetoga Nikole, pa je u odnosu na "mladiće" koji danas plove Jadranom pravi veteran. Vitalnom "starčiću" ime je "Petrina", a riječ je o jednom od trjju najstarijih hrvatskih turističkih jedrenjaka. Brod je izgrađen u siječnju davne 1887. godine, na navozu korčulanskog kalafata Lovre Depola, pod imenom "Nuova Elena", zatim je bio nazvan "Sv. Jelena", a pod današnjim imenom plovi od 1979. godine. Izgrađen kao loger s dva jarbola, jedrima i par floka bio je namijenjen za vađenje pjjeska, kao i mnogi današnji drveni jedrenjaci u čijoj draži uživaju turisti. "Petrina" je godinama bila u vlasništvu Kriljanina Ante Ercegovića i njegova sina Eugena, od kojih su ga 2008. kupili supružnici Grabarić iz Zagreba, odnosno njihova tvrtka "Infesto" ...

SKORO VRŠNJAK SVETOG NIKOLE

PRIČA VLASNIKA JEDNOG OD TRIJU NAJSTARIJIH JEDRENJAKA NA JADRANU

Naša "Petrina" ima stoljeće pod provom

Suprug Davor Grabarić zaljubio se u stare brodove još kao mladić i nije propustio priliku da prije tri godine kupi vitalnog 'staraca' kakav je jedrenjak 'Petrina'

Piše: Joško Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Mi smo zaljubjenici u more i "Petrinu" koja ima prekrasnu liniju i ponaša se na moru kao mladić. Moj suprug Davor je još kao 18-godišnjak radio kao turistički vodič na jedrenjacima "Omladinac" i "Kneza" i tako se zaljubio u stare brodove.

jedrenjak Petrina

Od tada je uvijek volio dolaziti u luke i lučice kako bi gledao stare brodove, sve dok se nismo odlučili da jedan takav brod i kupimo. Tada se moglo birati između nekoliko brodova, naš konačan izbor bila je "Petrina" jer je prekrasna i u vrlo dobrom stanju u odnosu na svoje ponosne godine - ističe Zuzana Grabarić.

Jedrenjak dug 25,6 metara i širok 6,4 metra posljednji je put preuređen 2002. godine, kada je posebna pozornost posvećena uređenju kabina i ostalih prostorija, dok je vanjski izgled broda ostao gotovo nepromijenjen.

Uz iskusnu posadu, većinom s trogirskog područja, kojom zapovijeda kap. Toni Strojan, brod se tijekom sezone može vidjeti u brojnim dalmatinskim lukama i uvalama, dok zimu provodi pod trogirskim zidinama.

- Uz brod smo dobili velikog prijatelja i uzor - barba Antu Ercegovića s kojim imamo vrlo dobre odnose i uvjjek ga rado vidimo na "Petrini". Vidi se daje to pravi čovjek od mora, ali i osoba koja zna motivirati svoje suradnike i stvoriti dobru atmosferu - zaključuje brodovlasnica.

jedrenjak Petrina / foto: Damir Jelčić
  foto: Damir Jelčić

Povezani članci

Who's Online

We have 405 guests and no members online