Vratio se u zavičaj da bi otvorio etnološku zbirku

Jozo LaušićPrema još nepotpunim informacijama. od zadnjeg popisa stanovništva prije desetak godina, s područja općine Šestanovac odselilo se 700 stanovnika ili 26 posto. Tužna demografska slika svakim danom je sve gora. Mlade obitelji trbuhom za kruhom odlaze s pradjedovskih ognjišta kako bi svojoj djeci omogućile bolji život u nekoj prosperitetnijoj sredini. Međutim, Jozo Laušić iz Kreševa u općini Šestanovac jedan je od rijetkih koji su se vratili onamo odakle su svojedobno otišli ...


POVRATAK ISHODIŠTU

Vratio se u zavičaj da bi otvorio etnološku zbirku

Jozo Laušić iz Kreševa u općini Šestanovac jedan je od rijetkih koji su se vratili onamo odakle su svojedobno otišli

Piše: Mladen Nejašmić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Vjerujući da njegovo mjesto ima potencijala vrijednog povratka, Jozo je u kratkom vremenu obnovio starinu te je u cilju otimanja od zaborava prikupio vrijednu etnološku zbirku pohranivši je u novouređeni izložbeni prostor u svom etnološkom kutku.

Komaštre, bukare, zobnice, jačerme, bronzini samo su dio vrijednog inventara koji su vrijedne i brižne ruke našeg sugovornika prikupljale po cijelom tom području.

- Bavio sam se ugostiteljstvom u Dugom Ratu i Splitu, međutim uvidio sam da galopirajući rast turističkih noćenja u priobalju daje šansu i nama tu u Zagori. Stoga sam se, zajedno s obitelji, odlučio na povratak.

Kao član Općinskog vijeća zalagao sam se za promicanje turizma na našem, za strane goste, neistraženom području. Najprije sam za vlastiti gust preuredio konobu u svoj etnološki kutak, ne bih li oteo zaboravu ono što je nekad bilo - tvrdi Jozo Laušić.

Želja mu je, veli, obnoviti kreševski most te urediti biciklističku stazu uz Cetinu, po čemu će to područje dobiti na značenju. Jednako tako podupire izgradnju predviđenoga golfskog terena s pratećim objektima.

- Moramo biti svjesni da od neke tobožnje industrijalizacije nema ništa.

Moramo se okrenuti onome što imamo, a to je nezagađena priroda i veliki prirodni potencijali koje svakako treba iskoristiti - zaključio je Laušić.


Poznati u konobi

Laušićevu posvetu starom Kreševu posjetile su brojne poznate ličnosti iz hrvatskog estradnog, sportskog i političkog života. Od onih najviđenijih bili su tu Špiro Guberina, Vinko Coce, Ćiro Blažević, Žera iz Crvene jabuke i brojni, brojni drugi.

Povezani članci

Who's Online

We have 406 guests and no members online