Osim turizma, u Hrvatskoj cvjeta softverska industrija

Ono što je sigurno ugodno čuti jest da osim turizma, u Hrvatskoj cvjeta jedna industrija - softverska. Najnovije brojke su sjajne - samo prošle godine otvorili su 2.000 radnih mjesta. Prihodi im se broje u milijardama. Raste izvoz, broj zaposlenih, prihodi, plaće. I ne, nije bajka. Već domaća IT industrija. Najsvježiji podaci kažu - prošle godine domaći softveraši ostvarili su 12 milijardi kuna prihoda. Izvoz od gotovo 4 milijarde kuna i najbolja vijest - 2.000 novih radnih mjesta. Prihod je narastao za 18%, izvoz za više od 30%, s tim da ovdje nisu uključeni gameri, podaci su iz Udruge izvoznika softvera (CISEx). A što radi država?
Pokrenuti posao u Hrvatskoj zapravo znači da ste prepušteni sami sebi i svoj mogućoj birokraciji, administraciji koju država nameće. Prevelika su porezna opterećenja. Na svaku kunu koju poslodavac želi isplatiti svome zaposleniku, otprilike jedna kuna odlazi državi. Rumunji su rasteretili IT industriju i sad trljaju ruke. CISEx, udruga izvoznika softvera, od Vlade traži porezno rasterećenje plaća kako bi poduzetnici u IT industriji zaista mogli konkurirati plaćama inozemnih velikih međunarodnih kompanija te oslobađanje od svih parafiskalnih nameta.

Sjajne brojke softverske industrije

Piše: Sanja Vištica
Izvor: zimo.dnevnik.hr


I ministar gospodarstva Darko Horvat danas šturo kaže - treba ići u smjeru rasterećenja IT sektora: Imamo plan. Javnost će ga upoznati do kraja godine.

Nažalost, ova se industrija naslušala planova. Konja za utrku imamo. Umjesto da on poji državu, država bi trebala napojiti njega. Jer donosi novac i radna mjesta.

Povezani članci

Who's Online

We have 204 guests and no members online