Turizam - Jedna od rijetkih stvari kojima se Hrvatska može pohvaliti

ljeto na jadranuTurizam ostaje jedna od rijetkih stvari kojima se Hrvatska u ovome trenutku može pohvaliti i najrazvijenijem svijetu. Dosadašnja sezona temelji se na nekoliko stvari: budući da je Grčka out, dobar dio gostiju završio je kod nas, umjesto na grčke otoke avionom, turisti su došli na Jadran vlastitim vozilom. Italija se, nadalje, sve više percipira kao preskupa destinacija, što također tjera vodu na naš mlin, a Tunis je već drugu godinu izvan globalnog trenda. U igri su, međutim, i dalje iznimno jaki i jeftini Turci, koji su također preuzeli velik dio nesuđenih grčkih gostiju. O Hrvatskoj ove godine nije bilo afera po stranim medijima, a u takvim se sezonama ponajprije ističe da smo sigurna destinacija čistog mora i očuvane prirode. I na kraju, a što je najvažnije - Hrvatska ima milijune vjernih gostiju koji se na isto odredište vraćaju godinama, fenomenalnu geostratešku poziciju kojoj gravitira gotovo 500 milijuna mobilnih Europljana, a dolasku tog mora gostiju svakako nisu odmogle ni suvremene ceste... Ne treba, povrh toga, zaboraviti da se dobrim sezonama konstantno ublažavaju socijalne tenzije. Hrvatska, na žalost, ima slabašnu ekonomiju, ali i turizam kao svjetlo na kraju tunela. Barem u priobalju ...

TURIZAM

Turizam bi nam mogao donijeti sedam milijardi eura

Debelo se vraća uloženih 30 milijuna eura za promidžbu i liberalizacija viznog režima. Unatoč slabašnoj ekonomiji, Hrvatska ima turizam zbog kojeg nam i mnogo bogatije države gledaju leđa, a to je dugogodišnja vinjeta i ulaznica za razvijeni svijet
 
Pišu: Katarina Bulić, Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik
 
U Čilipima je, naime, zasjedalo Vladino Povjerenstvo za koordinaciju i praćenje pripremnih aktivnosti za turističku godinu 2010., na kojem je istaknuto da je sezona dobro pripremljena zahvaljujući i dobroj koordinaciji svih čimbenika, da se očekuje još bolja koordiniranost za 2011., najavljene su daljnje potpore, ali i nova poboljšanja kad su u pitanju mjere i akcije za iduću turističku sezonu.
 
Zaključeno je da su izvrsni rezultati izravna posljedica i ulaganja od 30 milijuna eura u zajedničku promidžbu, te liberalizacije viznoga režima.  Došlo je 34 posto više gostiju iz Rusije i 46 posto više turista iz Ukrajine. Subvencije u zračnom prometu osigurale su 14 posto više turista nego prije, koji su u Hrvatsku doputovali avionima.
 
ljeto na jadranu Iako je upozorio da euforiji nema mjesta, ministar turizma Damir Bajs zadovoljno je objavio da je Hrvatska po dosadašnjim rezultatima bolja od ostatka Europe (ma što to značilo, op.ur.). Do sada je svaki 50. turist u Europi završio u Hrvatskoj, a glavni je cilj da to bude svaki 45., rekao je Bajs.
 
Hrvatska, na žalost, ima slabašnu ekonomiju, ali i turizam kao svjetlo na kraju tunela, biznis zbog kojeg nam i mnogo bogatije države gledaju leđa, dugogodišnju vinjetu i ulaznicu za razvijeni svijet.
 
Ovogodišnji uspjeh hrvatskog turizma temelji se na nekoliko stvari: budući da je Grčka out, dobar dio gostiju završio je kod nas, umjesto na grčke otoke avionom, turisti su došli na Jadran vlastitim vozilom. Italija se, nadalje, sve više percipira kao preskupa destinacija, što također tjera vodu na naš mlin, a Tunis je već drugu godinu izvan globalnog trenda. U igri su, međutim, i dalje iznimno jaki i jeftini Turci, koji su također preuzeli velik dio nesuđenih grčkih gostiju.
 
O Hrvatskoj ove godine nije bilo afera po stranim medijima, a u takvim se sezonama ponajprije ističe da smo sigurna destinacija čistog mora i očuvane prirode.
 
I na kraju, a što je najvažnije - Hrvatska ima milijune vjernih gostiju koji se na isto odredište vraćaju godinama, fenomenalnu geostratešku poziciju kojoj gravitira gotovo 500 milijuna mobilnih Europljana, a dolasku tog mora gostiju svakako nisu odmogle ni suvremene ceste.
 
Ako se, dakle, ostatak sezone odradi na pravi način, a meteostručnjaci predviđaju toplu jesen, prihod od turizma mogao bi se približiti iznosu od sedam milijardi eura, dakle i po tome bi se mogla loviti odlična 2008., kada je uprihodovano 7,3 milijarde eura, milijardu više nego godinu kasnije.
 
Ne treba, povrh toga, zaboraviti da se dobrim sezonama konstantno ublažavaju socijalne tenzije. Hotelijeri uglavnom ne kukaju, iznajmljivači će solidno popuniti novčanike, isto kao i ugostitelji, kao deseci tisuća ljudi što posredno ili neposredno servisiraju glavnu granu hrvatskoga gospodarstva, koja u boljim godinama čini petinu državnog BDP-a.

Naime, javna je tajna da, unatoč silnom trudu državnih i drugih inspektora, gotovo svaka treća zarađena kuna ili euro ostaje u sivoj zoni.
 
Izvrstan srpanj s devet posto više dolazaka u odnosu na isti mjesec prošle godine, pogurnuo je ionako stabilnu sezonu. Izuzev Talijana kojih je u prvih sedam mjeseci bilo osam posto manje, ni jedno glavno tržište nije zakazalo.
 
Štoviše, Čeha je, recimo, bilo deset posto više nego lani, Austrijanaca tri posto, Poljaka osam posto, Španjolaca 22 posto, Norvežana 19 posto. Rusi i Ukrajinci već su opjevani, zna se i zbog čega, zbog ranih viza, a posebno raduje da nam se, prema istraživanjima, dobar dio Rusa godinama vraća i vjerojatno dobivamo još jedno vjerno (i iznimno jako) tržište.
 
Nakon nekoliko godina pada, u plusu su, doduše samo za dva posto, i dolasci susjeda Mađara. Zahvaljujući političkom približavanju, Slovenci ruše nove rekorde, iako treba istaknuti da je prosječan Slovenac i dosad politiku trpao u "rezervnu butigu". Njemački minus je istodobno zanemarivih dva posto, što će se vjerojatno iznivelirati do kraja kolovoza.

na plaži

Ne raduje nas, međutim, daljnji pad domaćeg tržišta. Domaćih je u sedam mjeseci bilo šest posto manje i očito je da se teška ekonomska situacija odražava na plaćena ljetovanja.
 
Predsezonske brojke možda i nisu bile dobre, ali ne treba zaboraviti da je cijela sezona u daleko manjem grču od lanjske, što također ima svoju cijenu.  Dok su lani i hotelijeri i kompletna branša bili u stalnom stresu, jer se nije znalo kako će se globalna kriza reflektirati na posjet, dok su rezervacije stizale nekoliko dana ili samo nekoliko sati prije dolaska, sada se većina toga vratila u normalu.

Jeftinih prodaja u posljednji trenutak bilo je nemjerljivo manje nego 2009.

Povezani članci

Who's Online

We have 364 guests and no members online