Budućnost je u medicinskom turizmu, a ne u golf-terenima

wellnessZdravstveno-medicinski turizam donosi najviše prihode i dodanu vrijednost u turizmu, a hrvatsku turističku sezonu mogao bi produljiti na 365 dana, zaključili su nedavno u Zagrebu sudionici okruglog stola o razvitku zdravstvenog turizma. Zemljopisni položaj, toplo more, konkurentne cijene, ugledno medicinsko osoblje neke su od komparativnih prednosti hrvatskog turizma. Glavna su ciljna skupina medicinskog turizma osobe treće dobi, dobro materijalno situirane, koje većinu godine žele provoditi na toplijim lokacijama. – Hrvatska ima potencijal postati Florida za sjeverne Europljane. Florida svoje bogatstvo temelji upravo na skrbi o osobama u trećoj dobi – kazao je Nikica Gabrić, osnivač i voditelj klinike Svjetlost za Večernji List...


KAKO DO DULJE SEZONE

NIKOLA GABRIĆ:

Budućnost je u medicinskom turizmu, a ne u golf-terenima

Hrvatska može postati Florida za sjeverne Europljane; medicinski turizam donosi najviše prihoda i dodane vrijednosti u turizmu, potencijal 10 milijarda €
 
Piše: Antonio Mandir / Večernji List
Izvor:
Večernji List
 
Za razliku od zemalja u susjedstvu, osobito Mađarske, Slovenije i Austrije, koje su napravile pravi bum u medicinskom turizmu, ni jedna od dosadašnjih hrvatskih vlada nije prepoznala gospodarski potencijal ove grane turizma.
 
Za usporedbu, Hrvatska ima samo 6000 postelja u medicinskom turizmu, četiri puta manje od Slovenije (23.000 kreveta).
Ekonomski analitičar Damir Novotny ustvrdio je da turizam sudjeluje sa samo 6-7 posto u hrvatskom BDP-u, odnosno 1,2 milijarde eura, a Austrijanci samo od medicinskog turizma zarade 7 milijardi eura.

zdravastveni turizam– Da bi se potaklo investiranje u medicinski turizam, nužne su potpore institucija i javno-privatno partnerstvo. Medicinski turizam mora imati prioritet u razvitku hrvatskog turizma.
 
Svi govore o golfu. Nismo protiv golfa, ali medicinski turizam treba biti ispred – kazao je Miljenko Bura, predsjednik Udruge za razvitak medicinskog turizma. Turistički medicinari traže da se definiraju “zone medicinskog turizma”.
 
– Postoje famozni, neiskorišteni vojni objekti koji mogu postati centri medicinskog turizma. Kompleks Kupari idealna je zona za medicinski turizam – kazao je Bura.
 
Zemljopisni položaj, toplo more, konkurentne cijene, ugledno medicinsko osoblje neke su od komparativnih prednosti hrvatskog turizma. Glavna su ciljna skupina osobe treće dobi, dobro materijalno situirane, koje većinu godine žele provoditi na toplijim lokacijama.
 
Naučimo od Turaka
 
– Hrvatska ima potencijal postati Florida za sjeverne Europljane. Florida svoje bogatstvo temelji upravo na skrbi o osobama u trećoj dobi – kazao je Nikica Gabrić, osnivač i voditelj klinike Svjetlost.
 
Gabrić je iznio i konkretan plan koji bi hrvatskom proračunu u godini donio najmanje 1,35 milijarda eura, a kako kaže, potencijal je u ovom sektoru do 10 milijardi eura.
 
 – Izgradimo li 100.000 stambenih jedinica od 40 do 80 četvornih metara na 10-ak lokacija duž obale i na otocima, imat ćemo 150.000 ljudi koji u danu troše 50 eura. Za jedan dan to je 7,5 milijuna eura, a u 180 dana 1,35 milijarda eura. Koja bi se zemlja na svijetu odrekla tolikog novca koji šeta po svijetu – kazao je Gabrić i dodao da je u Hrvatskoj nužno poticati razvitak privatnoga zdravstva i reorganizirati “potpuno neučinkovito državno zdravstvo”.

zdravastveni turizam
 
Gabrić je istaknuo Tursku kao najbolji primjer napretka u medicinskom turizmu.
 
– Mi Turke i danas zamišljamo kao ratnike s turbanom na glavi, ali kad se ode u Istanbul, vidi se da oni imaju najsuvremenije klinike. Učimo od Turaka – kazao je Nikica Gabrić.

Povezani članci

Who's Online

We have 389 guests and no members online