Privatne iznajmljivače učimo kako mogu privući turiste

Od sredine lipnja Omišanin Joško Stella direktor je Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, a na to mjesto stigao je s pozicije voditelja županijskog Odsjeka za turizam. Tu je funkciju obnašao oko godinu i pol dana, a prije toga je šest i pol godina radio kao pročelnik Upravnog odjela za turizam Splitsko-dalmatinske županije. Problematika turizma mu je stoga jako poznata. Pročitajte u nastavku što je rekao u razgovoru za portal DalmacijaNews ...

JOŠKO STELLA

Privatne iznajmljivače učimo kako mogu privući turiste

Piše: Živana Šušak Živković / DalmacijaNews
Foto: Mate Prlić
Izvor: DalmacijaNews

Omiš

Čini se logičan nastavak karijere?

- Čini mi se logičan nastavak i posla kojeg sam radio na prethodnim funkcijama. Iako, moram priznati kao direktor Turističke zajednice naše županije imam više autonomije u radu, ili bolje rečeno mogu biti kreativniji, a sve u cilju razvoja turizma.

Koji su Vam ciljevi kao direktoru Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije?

- Najvažniji zadatak pred nama je dovesti što više gostiju u pred i post sezoni,  privlačenje što kvalitetnijih gostiju, stvaranje novih turističkih proizvoda i poticaj postojećem razvoju selektivnih oblika turizma, kao što su kulturni, avanturistički, ruralni i slični oblici turizma te razvoj turizma Dalmatinske zagore.

Prema novom marketinško-operativnom planu, Županijske turističke zajednice se preustrojavaju u destinacijske menadžment organizacije koje će objediniti sve programe u destinacijama i njihove promocije. To je vid još kvalitetnijeg upravljanja i razvoja turizma. Najvažniji dio je da se pod jednom kapom, da se tako izrazim, okupe svi subjekti koji su ponajprije direktno, a onda i indirektno vezani za turizam. Znači, turističke zajednice, lokalna i regionalna komunalna poduzeća, lučke uprave... s jedne strane, te s druge strane privatni subjekti kao što su hotelijeri, iznajmljivači, agencije, ugostitelji, kampovi... se trebaju okupiti i zajedno razviti nove proizvode i put do poboljšanja turističke sezone.

Joško Stella

Dakle ključ je upravljanje i osmišljavanje kvalitetne promocije i razvoj novih proizvoda koji će pomoći ne samo kvaliteti i produžetku turističke sezone nego i boljitku lokalnog stanovništva vodeći se pravilima održivog razvoja.

Kako mislite realizirati zamisao?

- Nužna je promjena zakona da bi se upravljalo destinacijama, ali u ovom trenutku mi već radimo na realizaciji zamisli, a jedan od vidova su i edukacije turističkih subjekata. Mi smo u tu svrhu organizirali javni edukacijski seminar na temu uloge interneta i društvenih mreža u turizmu, kao i seminar za sustav turističkih zajednica na temu EU fondova.

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije otvorila je profile na šest društvenih mreža, izdvojit ću Facebook, Twitter i Foursquare. Radimo značajne pomake u internet oglašavanju, čak i mobilnih aplikacija, sklopili smo ugovor s Googleom, oglašavamo se i preko TripAdvisora. "Banerima" smo i na tržištu Austrije, Njemačke, Britanije... Recimo samo da smo prije 2 mjeseca na stranicama Turističke zajednice imali 200 posjetitelja dnevno, a u kratko vrijeme brojka se popela do 1800 posjetitelja. Pripremamo i turistički video koji će se za 15-ak dana moći vidjeti na You Tubeu.

Najveća orijentacija nam je upravo internet oglašavanje. Klasični sajmovi u svrhu promocije turističke destinacije su u laganom padu. Ne treba odustati od klasičnih sajmova, ali naglasak je na ulaganju sredstava na internet oglašavanje.

S obzirom na to da ste već godinama vezani za turizam, jeste li primijetili značajnije promjene u proteklom periodu?

- Svakako bih izdvojio promjenu svijesti o važnosti turizma na bolje u odnosu na prethodne godine. Uz to, recimo da je prije pet godina bilo svega par stotina privatnih iznajmljivača u Splitu, a ove sezone ih je 1300. Od turizma i obični čovjek može izvući korist, bilo da se radi o izradi suvenira, web stranica... Turizam je jedna od najznačajnijih grana privrede, jedan kotač zamašnjak gospodarstva. Međutim, mi ne možemo značajno dignuti kvalitetu smještaja jer imamo veliki broj objekata koji nisu privatizirani, a novi se ne grade. Čak 75 posto udjela u smještaju imaju privatni iznajmljivači. Upravo s njima ćemo raditi na edukaciji da bi privukli kvalitetnije goste i produžili sezonu. Već 5. prosinca u suradnji s Aspirom održat ćemo javnu tribinu o destinacijskom menadžmentu.

Naš cilj već za sljedeću godinu je jasan - što više gostiju u pred i post sezoni, a to ćemo, vjerujem, ostvariti s atraktivnim novim proizvodima kao što su kulturni turizam, ruralni turizam, te razvojem tematskih staza na području županije. Time bi produžili sezonu za dodatna dva mjeseca.

Što se tiče Splita, nužno je ponovno valorizirati Marjan kroz tematske i pješačke staze, na Bačvicama treba oživjeti prostor akvarija. Naravno, Split treba povezati s okolicom, sa Salonom, Klisom, Triljem... sve u cilju produženja boravka u gradu pod Marjanom.

Koliko se produžila sezona u odnosu na protekle godine?

- Svake godine se produžava sezona tri do pet dana. Ove godine primjerice imamo šest posto dolazaka više nego lani, jednako toliko noćenja u prvih deset mjeseci. Rujan nam je u odnosu na prethodnu godinu "jači" za 13 posto. Zračna luka je zabilježila porast od deset posto putnika. Imamo razloga za optimizam.

Na koncu, koliko su za razvoj turizma dostupna sredstva iz EU fondova?

- Dok sam obnašao dužnost pročelnika Upravnog odjela za turizam pri Županiji, već sam sudjelovao u realizaciji pola milijuna eura za eko etno sela na Hvaru, kao i 1,39 milijuna eura za tematske staze na Cetini kroz Splitsko-dalmatinsku županiju i njenu razvojnu agenciju. Sredstva će biti još veća i dostupnija kada postanemo punopravna članica Europske unije.

Povezani članci

Who's Online

We have 380 guests and no members online