Od kreativnih industrija do turizma posebnih interesa

Kaštela su u srijedu bila domaćin sedmog gospodarskog foruma Splitsko-dalmatinske županije, koji je održan u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, u organizaciji javne ustanove RERA  i Splitsko-dalmatinske županije. Glavne teme ovog gospodarskog foruma, u čijem je radu tijekom prijepodneva sudjelovalo stotinjak gospodarstvenika, poduzetnika, turističkih djelatnika, dužnosnika i drugih zainteresiranih, kao i učenici Turističke škole u Splitu te škole Braća Radić u kaštelima, bile su ekonomija doživljaja, kreativne industrije i turizam posebnih interesa. Primjere zagrebačke kreativne ulice – projekt Ilica, sudionicima je govorila Ivana Nikolić Popović, Iva Silla prenijela je saznanja o temi „Razgledi gradova – iskustva iz tajnog Zagreba“.  Etnogastronomija bila je tema o kojoj je govorila Iva Uščumlić, dok je Lilijana Mađar sve upoznala s aktivnostima, ciljevima i uspjesima Regionalnog centra kreativne ekonomije ljubljanske urbane regije, a  Dinko Peračić naglasak je dao na nove prostore za provođenje kreativnih i kulturnih industrija. Silvija Jacić, koja je svima približila djelovanje Centra za promociju mediteranske prehrane u tradicijskoj konobi Spacio Matika – Ekomuzej Batana u Rovinju, ovom prigodom osvrnula se i na činjenicu da je u radu gospodarskog foruma sudjelovao i veći broj mladih. Moramo motivirati mlade ljude i na njih prenijeti taj entuzijazam kojim radimo svoj posao. Turizam budi emocije u gostima koji pristižu, ali mi prvenstveno moramo imati tu emociju prema svom poslu, domovini i baštini, kako bi sve što želimo prezentirati bilo uvjerljivo i kako bi taj doživljaj probudili u gostima, koji će ga zadržati i kad se vrate svojim kućama – zaključila je Jacić.

OD KREATIVNIH INDUSTRIJA DO TURIZMA POSEBNIH INTERESA

Izvor: Kastela.org

Sedmi gospodarski forum Splitsko-dalmatinske županije na kojem će glavne teme biti ekonomija doživljaja, kreativne industrije i turizam posebnih interesa, održat će se u srijedu, 16. svibnja, u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, u organizaciji javne ustanove RERA i Splitsko – dalmatinske županije.

Skup započinje u 9.15 sati prijavama sudionika, koje će biti zaključene 15 minuta kasnije, nakon čega slijedi otvaranje Gospodarskog foruma.

Prva izlaganja slijede u 10 sati, a prvi izlagači su Ivana Nikolić Popović, predsjednica HKKKKI, sa temom „ Projekt Ilica – kreativna ulica“, Iva Silla iz Secret Zagreb koja će govoriti o temi „Razgledi gradova – iskustva iz tajnog Zagreba“  te Iva Uščumlić iz Taste  of Croatia i tema „Etnogastro mamci za dobre goste“.

U drugom dijelu izlaganja, koje započinje u 11.15 sati, sudjelovat će Silvija Jacić, koja će govoriti o Centru za promociju mediteranske prehrane u tradicijskoj konobi Spacio Matika – Ekomuzej Batana u Rovinju, Lilijana Madjar koja će sve upoznati s Regionalnim centrom kreativne ekonomije ljubjanske urbane regije te arhitekt Dinko Peračić s temom „Novi prostori za kulturu i umjetnost“.

Gospodarski forum završit će panel diskusijom „Kreativna ekonomija – Kreativna EU – Mreža kreativnih gradova“.