Bespoštedna borba za turiste

turistiCjenovna utrka koja je započela na uzdrmanom turističkom tržištu Europe u borbi za svakoga gosta na pragu sezone, dosegnula je neviđene razmjere – Turska za uplaćeni tjedan odmora u hotelu nudi još jedan tjedan besplatno! - Takva nevjerojatna kalkulacija u Hrvatskoj nije moguća. I u najnižoj sezoni u hotelu s tri zvjezdice na Jadranu i uz autobusni prijevoz, ta cijena u Hrvatskoj ne bi mogla biti niža od 565 eura. Mi takvu cjenovnu utakmicu moramo zaboraviti, jer u njoj ne možemo sudjelovati dok su makroekonomski uvjeti poslovanja turizma postavljeni na ovaj način – kaže Selimir Ognjenović, direktor ID "Riva Toursa", najvećeg specijaliziranog organizatora putovanja Nijemaca u Hrvatsku. Na isti način, kao "nemoguću misiju" u hrvatskim poslovnim uvjetima, ocjenjuju takvu poklon-cijenu Turske i domaći hotelijeri. - Najvažnije je podizati kvalitetu usluge i proizvoda kada već cjenovno ne možemo konkurirati takvim aranžmanima - mišljenje je Ive Viskovića iz hotelske grupacije "Blue Sun" ...


TURIZAM

BESPOŠTEDNA BORBA ZA TURISTE


Turci daju tjedan besplatno, niži porezi, gorivo...


Cjenovna utrka koja je započela na uzdrmanom turističkom tržištu Europe u borbi za svakoga gosta na pragu sezone, dosegnula je neviđene razmjere – Turska za uplaćeni tjedan odmora u hotelu nudi još jedan tjedan besplatno!


Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


turistiTako se ovih dana na svjetskim televizijskim postajama oglašava odmor na mediteranskom jugu, po kojemu Europljani za dva tjedna boravka u hotelu s pet zvjezdica uz "all inclusive" ponudu (uključena sva hrana i piće cijelog dana), zrakoplovni prijevoz izravnim letom iz Njemačke i Velike Britanije do Turske, uz dva izleta, trebaju izdvojiti samo 499 eura! U Hrvatskoj bi sličan aranžman stajao barem 300 eura više.


Nevjerojatna kalkulacija

turisti− Takva nevjerojatna kalkulacija u Hrvatskoj nije moguća. I u najnižoj sezoni u hotelu s tri zvjezdice na Jadranu i uz autobusni prijevoz, ta cijena u Hrvatskoj ne bi mogla biti niža od 565 eura.

Mi takvu cjenovnu utakmicu moramo zaboraviti, jer u njoj ne možemo sudjelovati dok su makroekonomski uvjeti poslovanja turizma postavljeni na ovaj način – kaže Selimir Ognjenović, direktor ID “Riva Toursa”, najvećeg specijaliziranog organizatora putovanja Nijemaca u Hrvatsku.

Na isti način, kao “nemoguću misiju” u hrvatskim poslovnim uvjetima, ocjenjuju takvu poklon-cijenu Turske i domaći hotelijeri. Najvažnije je podizati kvalitetu usluge i proizvoda kada već cjenovno ne možemo konkurirati takvim aranžmanima, mišljenje je Ive Viskovića iz hotelske grupacije "BlueSun".

− U Turskoj je PDV lani smanjen s 18 na osam posto za turizam, država subvencionira zrakoplovne čarter letove, a turoperatori subvencioniraju hotelijere i takva se cijena postiže za fiksni zakup letova i kreveta te se sigurno isplati.


Prevelike pristojbe

turistiKako mi možemo doći do te cijene, kad nam je najveći poslovni partner komunalno poduzeće? Više plaćamo vodu i odvoz smeća nego svu hranu i piće, pa nam je komunalno poduzeće najveći dobavljač.

Samo smanjenjem cijelog niza davanja hotelijera, barem u zimskim mjesecima, poput komunalija, ZAMP-a, HRT-a, poreza, pristojbe i drugih, može se razgovarati o nižoj cijeni. Mi sada po istoj tarifi plaćamo sve kad je hotel prazan i u špici kad je pun – ocjenjuje Mario Jantol, direktor "Hotela Baška" na Krku.


Pomoć države: porezi, gorivo...

Domaći hotelijeri ističu i činjenicu da turska država zimi, umjesto hotelijera, plaća hotelskim radnicima poreze i doprinose, imaju povlaštenu cijenu goriva, vode i struje, a kod gradnje turističkog objekta oslobođeni su mnogih lokalnih poreza u prvim godinama rada.

Zato je povrat investicije u hotel u Europi 15 godina, u Turskoj samo pet godina, a u Hrvatskoj – čak 30 godina.

Povezani članci

Who's Online

We have 191 guests and no members online