U apartmanima već ovog ljeta možete prijaviti promet do 230 tisuća kuna

sobe, apartmaniGotovo 62 tisuće registriranih privatnih iznajmljivača soba i apartmana u domaćinstvima u Hrvatskoj konačno mogu odahnuti − nakon više mjeseci nagađanja i različitih tumačenja izmjena Zakona o PDV-ut, ovih dana stiglo je objašnjenje po kojemu već u ovoj godini mogu legalno prikazati primitke koji ne premašuju 230 tisuća kuna, a da zbog toga ne uđu u sustav plaćanja PDV-a. Tako je objasnila Porezna uprava, nakon što su od ožujka, kad je na snagu stupio novi Zakon o PDV-u, tisuće iznajmljivača tražile tumačenje Zakona i njegovu primjenu u ovoj sezoni ...

TURIZAM I NAŠA ADMINISTRACIJA

U apartmanima već ovog ljeta možete prijaviti promet do 230 tisuća kuna

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

apartmaniPrivatni smještaj u 2011.

- 452.000 kreveta u domaćinstvima, sobama i apartmanima
- 45,8 dana iskorištenosti godišnje
- 2,8 milijuna gostiju
- 20,7 milijuna noćenja


Loše informiranje

Kada se zna da je dosadašnji cenzus od 85 tisuća kuna nerijetko bio razlog “štimanja” i prikrivanja stvarnog turističkog prometa, kako se ne bi probio zadani limit, jasno je o kolikom se olakšanju u poslovanju iznajmljivača radi.

Posebno su problema imali iznajmljivači s većim brojem kreveta, kojih je zakonski sada dopušteno 20 bez prijavljivanja obrta, a na tolikom broju postelja, uz minimalan trud na tržištu, teško je bilo ne zaraditi više 85 tisuća kuna godišnje. I to je bila javna tajna svih koji se tim poslom bave.

ajmo sobe, apartmani

No, iako je ta informacija iznimno važna za tisuće obitelji koje kao dopunsku djelatnost u priobalju imaju iznajmljivanje apartmana turistima, nekoliko mjeseci je prošlo a da im troma i potpuno nezainteresirana administracija nije našla način objasniti promijenjene osnovne uvjete poslovanja u ovoj godini.

Snalazili su se kako su znali u potrazi za tumačenjem izmijenjenog Zakona, a veći dio iznajmljivača, sudeći po brojnim telefonskim pozivima i pisanim upitima našoj redakciji, još ni sada ne zna što im je činiti u ovoj poslovnoj godini.

Tako je praktički na pragu sezone, kada je veći dio od oko 452 tisuće postelja u privatnom smještaju u Hrvatskoj već primio prve goste, stiglo tumačenje da im se uvjeti poslovanja, najavljeni kao olakšica za iduću godinu, već u ovoj godini drastično mijenjaju nabolje...


Pomoć u kući, ne i u apartmanu

turizamPitanje mogućnosti zapošljavanja članova obitelji u povremenom sezonskom radu ostaje i u ovoj sezoni otvoreno i neriješeno, tvrde iznajmljivači. Naime, oni kao građani mogu prijaviti nekoga tko im radi kao ispomoć u kući, ali taj “netko” ne smije čistiti apartmane nego samo stan, odnosno kuću svojeg poslodavca.

Rad na održavanju apartmana može organizirati samo pravna osoba.

PROČITAJTE VIŠE..

Povezani članci

Who's Online

We have 562 guests and no members online