Turističke statistike: Najviše noćenja lani je bilo u privatnom smještaju

privatni smještajU hrvatskom turizmu prošle su godine gotovo sve vrste komercijalnih turističkih objekata zabilježile poraste dolazaka i noćenja, pri čemu je najvažnije poraste od 9,3 posto u dolascima i 8,7 posto u noćenjima u odnosu na godinu prije imao privatni smještaj u kojemu je ostvareno i najviše od ukupnih lanjskih noćenja, 35 posto ili 21,1 milijun. U kampove (u sklopu tzv. kolektivnih smještajnih kapaciteta) prošle je godine došlo 2,2 milijuna turista ili 8 posto više nego u godini prije, a sa 14,7 milijuna noćenja ta je vrsta smještaja u plusu od 7,6 posto. Među podvrstama hotelskog smještaja najveći su porast dolazaka i noćenja prošle godine od 55 i 56 posto zabilježili aparthoteli sa 38,5 tisuća turista i 208 tisuća noćenja ...

TURIZAM

Najviše noćenja lani je bilo u privatnom smještaju

Izvor: Hina

turistički smještajPokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku, po kojima je u privatnim smještajnim kapacitetima prošlogodišnji broj noćenja ostvarilo gotovo 3 milijuna turista. Time je porast dolazaka u toj vrsti smještaja u odnosu na 2010. iznosio 9,3 posto.

U kampove (u sklopu tzv. kolektivnih smještajnih kapaciteta) prošle je godine došlo 2,2 milijuna turista ili 8 posto više nego u godini prije, a sa 14,7 milijuna noćenja ta je vrsta smještaja u plusu od 7,6 posto.

Između kampova na trećem i privatnog smještaja na prvom mjestu po lanjskom broju noćenja smjestili su se hoteli s gotovo 16 milijuna noćenja ili 7 posto više. No, hoteli bilježe najviše turističkih dolazaka među svim vrstama smještaja, 4,5 milijuna ili 9 posto više nego u 2010.

Među podvrstama hotelskog smještaja najveći su porast dolazaka i noćenja prošle godine od 55 i 56 posto zabilježili aparthoteli sa 38,5 tisuća turista i 208 tisuća noćenja.

Među drugim vrstama smještaja velikim porastima dolazaka od čak 110,4 posto i noćenja od 105 posto u prošloj se godini izdvajaju objekti za robinzonski turizam, ali na maloj bazi, odnosno sa 467 dolazaka i tisuću noćenja.

Zanimljiv je i porast dolazaka od 47 posto i noćenja od 62 posto u seljačkim kućanstvima (u sklopu privatnih smještajnih kapaciteta) ostvarenih s 5,5 tisuća dolazaka turista i 15 tisuća njihovih noćenja.

turistički smještaj

Povezani članci

Who's Online

We have 361 guests and no members online