Turista kao lani, para će biti manje

Prema sadašnjim rezervacijama, na najvažnijim tržištima Hrvatska bilježi jednak ili veći booking od prošlogodišnjega. Hotelijeri, kampovi i marine zbog dominantne suzdržanosti i odgađanja rezervacija za posljednji trenutak još ne spavaju mirno. Vlasnici apartmana mogu biti zadovoljni, jer raste zanimanje za njihovu ponudu, dok ostali ovise o ‘last minute’ prodaji, budući da njihovi gosti čekaju sniženja. Ono što je sada jasno jest da će sezona, zbog slabije kupovne moći gostiju i nižih cijena u ‘last minute’ i akcijskim ponudama, biti 10 posto slabija od lanjske ...


TURIZAM


Turista kao lani, para će biti manje


Turističke prognoze: Zbog krize manji za 645 milijuna eura


Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Na pragu pune turističke sezone u priobalju, kada je neizvjesnost u iščekivanju gostiju na Jadranu veća nego ikada u posljednjih pola stoljeća, sadašnji pokazatelji stanja na tržištu i izvješća o prodaji koja stižu iz inozemstva govore kako za sada zadovoljni mogu biti tek privatni iznajmljivači apartmana, za koje je interes veći gotovo na svim tržištima, a ponegdje čak i dvoznamenkast!

Hotelijeri, kampovi i marine zbog dominantne suzdržanosti i odgađanja rezervacija za posljednji trenutak još ne spavaju mirno. No jedinstvena je ocjena turističkih operativaca kako su trenutačno ipak karte za turističku Hrvatsku - solidno poslagane.

Ali hoćemo li idućih mjeseci imati dobru, lošu ili sezonu jednaku lanjskoj, gotovo nitko u ovom trenutku sa sigurnošću ne može reći, iako je to pitanje na čijem ishodu Hrvatska gradi stabilnost svoje gospodarske situacije do kraja godine.


Lanjski podbačaj - milijardu eura

I dok se u fizičkom prometu za 2010. godinu očekuje ponavljanje lanjskih brojki, u prihodima se i za ovu sezonu najavljuje smanjenje od daljnjih 10-ak posto, najviše u ugostiteljstvu i hotelima zbog slabije kupovne moći gostiju i nižih cijena u “last minute” i akcijskim ponudama.

Najveći podbačaj hrvatski je turizam zabilježio lanjske godine u padu prihoda koji su ukupno bili milijardu eura manji nego 2008. godine, pri čemu je hotelijersko-ugostiteljski sektor zabilježio oko 15 posto smanjeni prihod.


Utjecaj tečaja i poplava

No, rezimirajući trenutačni booking, rezervacije i činjenicu da nam najveći dio gostiju stiže u vlastitom aranžmanu i bez najave, na najvažnijim emitivnim tržištima za nas Hrvatska je u “plusu”, dok se “minusi” bilježe uglavnom kao posljedica unutarnjih ekonomskih problema zemalja iz kojih bi nam gosti trebali stići.

Ni kriza u Grčkoj do sada nije utjecala na povećanje bukinga za Jadran, pa našim turističkim radnicima ostaje osloniti se na vlastite adute i snage u očekivanju oko 10 milijuna turista u 2010. godini.

I sa slovenskog tržišta stižu dobre vijesti o povećanju rezervacija, što bi moglo rezultirati dolaskom više od milijun Slovenaca ove godine na hrvatski Jadran, odnosno rastom prometa s tog tržišta od oko pet posto, što Goran Blažić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Ljubljani tumači i poboljšanjem odnosa među dvjema državama.

Iako su Talijani poznati kao gosti koji se tjedan dana prije puta najavljuju i odlučuju kamo će na odmor, trenutačno organizirani dolasci bilježe porast.

No, kako najveći dio Talijana stiže u vlastitom aranžmanu i bez najave, a čak 68 turoperatora nudi Hrvatsku, sve više se traže specijalizirani programi poput wellnessa, aktivnog turizma ili vjerskog turizma, kaže Klaudio Stojnić, direktor HTZ-a u Milanu.

Smanjeno zanimanje za Jadran bilježi se najviše u Mađarskoj, Francuskoj i Finskoj, dok se odgađaju rezervacije u Poljskoj i Slovačkoj zbog aktualnih teškoća s poplavama i pada tečaja nacionalnih valuta.


Stižu Rusi

Trenutačno se najveći rast bilježi s ruskog tržišta, odakle se ove godine očekuje oko 200 tisuća gostiju, što je za četvrtinu više nego lani, a dobre izravne avioveze sa Splitom utrostručile su broj tih gostiju u pojedinim srednjodalmatinskim ljetovalištima ove godine.

 
Ne dolazi 10.000 Francuza

Samo zbog stečaja francuske agencije “Marsans” koji je upravo objavljen, iz te zemlje već sada je siguran “minus” od 10 tisuća gostiju u Hrvatskoj, koliko ih je lani došlo preko tog turoperatora.


Njemačka: Svaka loša vijest smanji broj rezervacija za 1000!

Suzdržanost, čekanje na snižavanje cijena u “last minute” ponudi i lagani gospodarski rast glavna su obilježja njemačkog tržišta na pragu sezone.

Svaka loša vijest zadržava ih kući, odmah se broj rezervacija smanji za tisuću! Konkurencija je velika, a tržište sve manje izdašno. Nema dobre sezone ako se baš sve dobro ne posloži.

Do posljednjeg trenutka će biti sve neizvjesno, a trenutačno je bolji buking za privatni smještaj, mjesta u hotelima ima svuda i u visokoj sezoni, dok su avioprogrami svuda u padu – kaže Selimir Ognjenović, direktor ID Riva Toursa, najvećeg njemačkog turoperatora za Hrvatsku.
 

Mađari: Doći ćemo na Jadran ako ne ostanemo bez posla

Doći ćemo na Jadran i ovo ljeto ako u međuvremenu ne ostanemo bez posla i primanja, najčešći je odgovor koji se ovih dana može čuti u susjednoj Mađarskoj, gdje je u organizaciji HTZ-a u tijeku najjača promotivna kampanja hrvatskog turizma kojom bi ove godine trebalo privući oko 300 tisuća Mađara u Hrvatsku.

No upravo u isto vrijeme dok lijepe fotografije i poruke pozivajući Mađare na naše more, o odmoru u toj zemlji malo tko ozbiljno razmišlja jer se recesija tamo toliko razmahala da baš ovih dana
Mađarska bilježi najveću stopu nezaposlenosti od čak 12 posto, a nacionalna valuta forinta pala je za više od 2 posto prema euru, zaronivši na najnižu razinu u godinu dana.

Sve to ne ide u prilog očekivanjima Hrvatske kako će nam mađarski gosti i ove godine činiti oko 3 posto turističkih dolazaka. Naime, hrvatska turistička ponuda se na tom tržištu nudi u eurima, pa je zbog lošijeg tečaja forinte doslovno preko noći Mađarima ljetovanje na Jadranu postalo skuplje.

Tako Mađarima sada za tjedan dana na našemu moru u hotelu trebaju najmanje tri njihove prosječne mjesečne plaće (oko 430 eura) za obitelj, dok se u privatnom smještaju mogu “snaći” i za dvije plaće.
Da je Hrvatska i dalje najpopularnija za odmor Mađara, potvrdili su nam u razgovoru i vodeći mađarski turistički novinari.

Mađarima je do Opatije samo 550 kilometara, ni Dalmacija im autocestom nije više daleko i tko radi, krenut će na Jadran. No puno je onih koji neće nikamo, nemaju primanja i ne mogu.

- Ja ću doći tjedan dana na Kvarner, polupansion u hotelu će me stajati 400 eura za tjedan dana i neću se toga odreći dok god budem mogao - kazao nam je Laszlo Dalia, urednik “Mix magazina”.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 276 guests and no members online