Turisti Hrvatima: Kultura vam zasad vrijedi 1 euro

Turistička pravila po kojima su se desetljećima ravnali u industriji putovanja treba - zaboraviti! Niti su putnici više isti, niti su im navike jednake, niti na odmoru traže ono s čime su još donedavno bili sretni. Današnji turist na odmor odlazi barem tri puta godišnje, zadržava se najčešće po tri-četiri dana u nekom mjestu, troši sve više, živi sve aktivnije i zdravije, zanima ga autohtona ponuda, nešto novo, originalno, još neviđeno. Gotovo 900 milijuna turista u svijetu iz godine u godinu mijenja svoje zahtjeve, a njih 11 milijuna, koliko ih ove godine očekujemo u Hrvatskoj, tek su dio tog "turističkog pokreta" kojemu se treba prilagoditi ili odustati od bavljenja tim poslom. Turisti se ne prilagođavaju mjestima u koja dolaze, nego traže da se ponuda prilagodi njima ...

ISTRAŽIVANJE TOMS 2007' POKAZALO JE NA ŠTO NAŠI TURISTI TROŠE, ČIME SU ZADOVOLJNI I ŠTO IM NEDOSTAJE

Turisti Hrvatima: Kultura vam vrijedi 1 euro

Ležanje na suncu je prošlost, no iako ih čak polovica traži danonoćnu zabavu, turistima u Hrvatskoj nije zabavno, lokalni prijevoz im je loš, a kulturne manifestacije isuviše rijetke

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija

Turisti se ne prilagođavaju mjestima u koja dolaze, nego traže da se ponuda prilagodi njima, a zato je neposredno pred početak ozbiljnijeg ovogodišnjeg turističkog prometa na Jadranu dobro istaknuti što nam gosti zamjeraju, za koje usluge drže da su bolje u drugim zemljama, što od nas očekuju, ali i čime su zadovoljni.

Na sva ta pitanja odgovor su dali nedavno objavljeni rezultati istraživanja stavova i potrošnje turista "Tomas", koje već sedmu godinu provodi zagrebački Institut za turizam.


Prelijepo i dosadno

Prema rezultatima, Hrvatsku posjećuju sve mlađi turisti željni zabave i zanimljivih događanja, sve više njih je prvi put u našoj zemlji, a umjesto na kupovinu, sve više novca troše na - gastro užitke.

Zanimljivo je da čak 60 posto turista iz inozemstva koji odmor provode u Hrvatskoj ima višu školu ili fakultet, pa su i njihova očekivanja vezana za ponudu kulture, povijesti i umjetnosti na odmoru sve veća.

Dok je prije deset godina tek 20 posto naših turista odlazilo u muzeje, galerije, u kupovinu ili obilaske vinskih cesta, 2007. godine čak 70 posto gostiju na odmoru u Hrvatskoj prakticiralo je te aktivnosti, uz brojne samostalne izlete i rekreacijske programe.

Kako su turisti zadovoljni onim što im Hrvatska nudi? 

Analizirajući 30 elemenata ponude, najbolju ocjenu Hrvatska dobiva za ljepotu prirode i krajolika te pogodnosti za obiteljski odmor. Zadovoljstvo su naši gosti izrazili i osobnom sigurnošću, kvalitetom u restoranima, smještajem, tišinom, čistoćom.

No, jako zamjeraju Hrvatskoj što bogatu kulturno-povijesnu baštinu vrlo loše i nekvalitetno označava i prezentira.

Na odmoru kod nas im nije zabavno, kažu u svojim odgovorima, lokalni prijevoz je loš, a kulturne manifestacije rijetke.

Upravo zbog toga, od prosječno potrošenih 55,48 eura dnevno u Hrvatskoj, turisti tek 1,14 eura troše na kulturu! Sport, zabava i izleti trošak su im od tek šest eura dnevno, dok u kupovini uspiju ostaviti skromnih 9,5 eura dnevno.


Nevjerni u postelji

Daleko najviše troše još uvijek na smještaj i prehranu (23 eura), dok za piće svaki prosječno potroši 3,2 eura dnevno. Očita nemaštovitost hrvatskih trgovaca jedan je od razloga zbog kojih su u posljednje četiri godine izdaci za kupovinu u Hrvatskoj smanjeni za šest posto u korist ugostiteljskih usluga, koje sada čine 21 posto dnevnih troškova prosječnog našeg gosta.

Gotovo polovica svih naših gostiju, pokazala su istraživanja, dolazak na odmor želi pretvoriti u jednu veliku zabavu po danu i po noći.

Ležanje na suncu bez drugih sadržaja, daleka je prošlost jer odmori traju sve kraće pa ih treba što bolje iskoristiti.

Naime, dok su se još prije četiri godine gosti na odmoru u Hrvatskoj zadržavali u prosjeku 11,7 noći, u 2007. godini imali su u prosjeku 9,8 noćenja i to najčešće u različitim destinacijama na istom odmoru. Čak polovica svih gostiju u Hrvatskoj tek je tri noći provela na istom mjestu.

Iako je Hrvatska i dalje zemlja u kojoj dominiraju obitelji na odmoru (gotovo polovica svih turista), broj parova na odmoru sada čini čak trećinu svih naših turista. Najviše parova za svojeg boravka u Hrvatskoj bira dubrovačko područje, a među njima je najviše Francuza i Britanaca. No vjernost destinaciji nije više u modi.

Jednostavno, turisti nastoje svake godine vidjeti nešto novo i drugačije, pa je u tom smislu i najveći rast kratkih "city break" putovanja (u velike gradove), kakva poslovni ljudi sebi mogu priuštiti nekoliko puta godišnje.

Otkrivanje novog i nedoživljenog sve je naglašenije, pa emotivno "vezivanje" uz neko mjesto ili zemlju za odmor postaje sve rjeđe.

Pravilo je jasno: bilo je dobro, ali idemo dalje!

Prosječna dnevna potrošnja po osobi

 

eura

%

Smještaj

23,02

Hrana u objektu

4,65

68,4

Hrana izvan objekta

6,98

Piće

3,29

Kupnja

9,51

17,1

Sport i zabava

2,94

Kultura

1,14

14,5

Izleti

2,97

Ostalo

0,98

UKUPNO

55,48

100,0

Tko su 'najjači' potrošači?

Britanci

108

Rusi

102

Francuzi

85

Talijani

61

Nizozemci

58

Austrijanci

56

Nijemci

51

Prosječna dnevna potrošnja po osobi u €

Hoteli

89

Turistička naselja

66

Privatni smještaj

49

Kampovi

38

 

Dubrovnik na čelu, Zadar na dnu

Prosječna dnevna potrošnja najveća je na području Dubrovačko-neretvanske županije, gdje iznosi 88 eura po gostu. U Splitsko-dalmatinskoj županiji gosti troše 59 eura dnevno, tek euro manje nego u Istri. Znatno je manja potrošnja, 47 eura, u Šibensko-kninskoj županiji, a najlošija u Zadarskoj, gdje iznosi samo 43 eura po gostu, što je 12 eura manje od prosječne potrošnje u Hrvatskoj.


Rusi dvaput rastrošniji od Nijemaca

Prema nacionalnoj strukturi gostiju, najizdašniji su Britanci (108 eura) i Rusi (102 eura) kojih ukupno u Hrvatsku dođe oko 500 tisuća. Rusi su uz Japance ujedno i gosti se čiji dolasci najbrže povećavaju, čak 37 posto godišnje. No, Talijani, Austrijanci, Nijemci, Francuzi i Nizozemci, koji mahom troše iznad prosjeka turista u Hrvatskoj, čine gotovo polovicu našeg turističkog prometa.


Zabava u Španjolskoj, šoping u Turskoj

Na pitanje što im je bolje u nekim drugim turističkim zemljama nego u Hrvatskoj, najviše gostiju pohvalilo je zabavu, sport i rekreaciju u Španjolskoj, a kupovina je jedini od 20 elemenata za koji su kazali da je u Turskoj bolji nego na Jadranu. No, Hrvatskoj daju prednost zbog prometne dostupnosti, osobne sigurnosti, srdačnosti ljudi, odlične klime i krajolika.

Povezani članci

Who's Online

We have 214 guests and no members online