Savjeti za uspješan internetski booking s preglednom web-stranicom apartmana

marketing u turizmuČak osam posto turista više posjetilo je Hrvatsku 2012. u odnosu na godinu prije, a s obzirom na recesiju koja drma Europom, velik dio njih odlučio se za boravak u privatnom smještaju. Svjetske gospodarske prognoze nisu blistave ni za iduću godinu, no to je ujedno i dobra vijest za vlasnike apartmana jer sigurno je da će se zbog toga i idućeg ljeta tražiti krevet više. No budući da je u Hrvatskoj sezona u većini mjesta iznimno kratka pa gostiju imamo tek u srpnju i kolovozu, vrijeme je da se u oglašavanje krene već sada. U svibnju će jednostavno biti prekasno jer vaši sposobniji susjedi svoje rezervacije za termine izvan špice sezone već će pograbiti. Stoga evo nekoliko savjeta kako se na vrijeme pripremiti da sezona 2013. za vaš kućni budžet bude bolja nego sve dosadašnje ...

SAVJETI.. KAKO NAPUNITI KREVET VIŠE

Uspješan internetski booking s preglednom internet stranicom apartmana

marketing u turizmuPiše: Ivan Kaštelan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Pritom ćemo se fokusirati na on-line oglašavanje jer upravo je to način putem kojeg strani turisti sve više rezerviraju smještaj. Vrijeme u kojem obitelj iz Češke na 35 stupnjeva obilazi naša mala mista u potrazi za nekoliko eura jeftinijom sobom, jednostavno je iza nas...


Direktan booking

Umjesto klasičnih agencija, razmislite o potpisivanju ugovora sa svjetskim agencijama koje nude smještaj.

Primjerice, s booking.com koji uzimaju 15 posto od ostvarene rezervacije, no jedna su od najposjećenijih stranica tog tipa na svijetu, ili hostelbookers.com koji odlično rade u gradovima koji su meta mladih turista koji putuju s ruksakom na leđima.

Sve više se pojavljuje i stranica tipa airbnb.com preko kojih se direktno dogovarate s gostom.


Web apartmana

marketing u turizmuVaš apartman mora imati svoju web-stranicu, to je njegova osobna iskaznica kada “putuje” svijetom.

Stranica treba biti jednostavna za korištenje jer je potencijalni gost nema vremena pretraživati, a vi mu sve bitne podatke morate odmah servirati kako bi zaokupili njegovu pažnju.

Uz kratak opis s istinitim podacima, gosta koji traži smještaj zanima lokacija, cijena, vaš kontakt-email i mobitel, te fotografije.


Uložite u fotografije

marketing u turizmuUzrečica “fotografija govori više od tisuću riječi” više je nego važna kada je u pitanju internetska promocija.

Bez obzira imate li najobičniju sobu ili luksuzni apartman s pogledom na more, svaki smještaj ima svoga kupca kojeg ćete sigurno dodatno privući ako imate dobre fotografije.

Umjesto da ih snimite svojim fotoaparatom (ili još gore mobitelom), platite stručnjaku da to obavi, a to će vas stajati manje od jednog ostvarenog noćenja.


Pripazite s ponudama

marketing u turizmuNe nasjedajte na nove portale koji se pojavljuju gotovo svakodnevno, a koji nude promociju vašeg smještaja po “povoljnim cijenama”. Takvi će vas “opsjedati” na mailu, preko SMS-a, u posljednje vrijeme počeli su i zvati na kućni telefon ili mobitel, a korist je upitna.

Znak ozbiljnosti trebao bi biti da vam ponude probni rok od nekoliko mjeseci korištenja u kojem ćete sami, ovisno o rezervacijama, odlučiti hoćete li zakupiti oglasni prostor ili nećete.


Raspitajte se kod susjeda

Uspješni vlasnici apartmana obično ljubomorno čuvaju tajnu načina zbog kojeg imaju uspješniji booking od svojih kolega. No zasigurno i u vašoj blizini postoji susjed koji će podijeliti tu informaciju s vama.

Jer, o regiji i gradu, te državi iz koje stiže većina turista, ovisi i koji oglasnik će biti vama koristan. Jer jedan može odlično “puniti” grad Hvar ili Dubrovnik, no teško da će isti oglasnik istodobno biti koristan i za Podstranu ili Duće.


Društvene mreže

marketing u turizmuIako su sveprisutne, od društvenih mreža nećete imati veliku korist, no one su besplatne, stoga ne budite lijeni kreirati fan page na Facebooku za svoje apartmane, te ga povezati i s profilom na Twitteru.

Korisnici ovih servisa vole “lajkati” fotografije, pa ih kod sebe privucite lijepim prizorima Hrvatske, ponudite im popust, pozovite na neki event koji se idućeg ljeta održava u vašem mjestu i sl.


Trip Advisor

Najpoznatija svjetska stranica za putovanja nezaobilazni je Tripadvisor, a destinacije i smještaj rangira na osnovi ocjena samih korisnika. Na svoju web-stranicu postavite link prema vašem Tripadvisoru tako da gosti mogu proučiti dojmove onih koji su boravili prije kod vas.

Istraživanja su pokazala da je nakon cijene, dojam koji ste ostavili na prijašnje goste, ključ odluke prigodom rezerviranja smještaja.


Stari gosti

Pošaljite e-mail svima koji su se raspitivali ili rezervirali smještaj kod vas ovih godina. Blagdani koji su pred nama idealno su vrijeme da im čestitate, a usput im možete priložiti neku fotografiju s motivom Dalmacije i ljeta.

Pitajte ih što im se kod vas svidjelo i što vam oni preporučuju da promijenite.

Ne bi bilo loše onima koji se vraćaju ponuditi i popust za njih i prijatelje ako rezerviraju na vrijeme.


Iznajmljivač mora sam odlučiti o web-prezentaciji

turistiJoš uvijek dobar dio vlasnika apartmana u Dalmaciji do gostiju dolazi na način da im lokalne agencije, uz masnu proviziju, dovode goste, tj. nadograđuju se na osnovnu cijenu (između 15-40 posto).

Zbog znatno većeg iznosa u odnosu na onaj koji na koncu dobije iznajmljivač, rezultat često može biti nezadovoljstvo gostiju jer se osjećaju da su platili više negoli su dobili. Takvi gosti teško da će vam se vratiti.

Stoga nam je prednosti on-line oglašavanja objasnio Darko Kontin iz “Korisnog koda”, tvrtke koja vodi i zanimljiv blog iznajmljivaci20.com, na kojem se može pronaći niz korisnih savjeta vezanih uz turizam i iznajmljivanje privatnog smještaja.

– Agencije u svojim katalozima imaju stotine, ako ne i tisuće objekata koje nude gostima. Osim ako nemate neki poseban dogovor s agencijom ili iznimno atraktivnu i povoljnu ponudu, vjerojatnost dobivanja većeg broja upita preko njih je vrlo mala.

Oglašavanje, oglašavanje,..

marketing u turizmuKod on-line oglašavanja, s druge strane, vi točno birate gdje, kako, kome i kada se želite prezentirati i na taj način povećavate šanse da gost stupi direktno s vama u kontakt. To  će automatski značiti da mu nudite manju cijenu, ali i povećavate mogućnost ostvarivanja rezervacije.

Isto tako, kod on-line oglašavanja možete u realnom vremenu pratiti napredak vaše kampanje te odmah utjecati na sve spomenute parametre kako bi kampanja bila učinkovitija.

Naravno, isplativost oglašavanja ovisi o puno faktora i ako se pametno vodi, smatram da je puno isplativija od poslovanja s agencijama.

Zanimalo nas je koji je to iznos koji je potrebno uložiti u on-line oglašavanje, bilo na specijaliziranim oglasnicima, bilo preko Google oglasa, a da dobijemo dobar rezultat.

– Teško je reći neki konkretan iznos koji bi bilo dobro uložiti u on-line oglašavanje. Sve ovisi o budžetu. Ako ga nema, može se puno postići i besplatnom promocijom.

Bitno je samo da vam se tim oglašavanjem uloženi iznos vrati. Ako to nije slučaj, mijenjajte nešto ili tražite nove pozicije gdje biste se oglasili.

Zato je bitno praćenje uspješnosti oglasa kako biste se na vrijeme maknuli s pozicija gdje gubite novac na oglašavanju i prebacili ta sredstva na pozicije koje vam dovode nove goste.


Raditi s Agencijom ili ne?

marketing u turizmuNo ako se već odlučimo potpisati ugovor o posredovanju s nekom od agencija, kako razlikovati kvalitetnu s kojom vrijedi surađivati, od one koja će nam samo oduzeti vremena i energije.

– Dobra agencija bi morala imali moderne web-stranice s ponudom smještaja koja je laka i razumljiva za pregledavanje. Agencija bi trebala ulagati velike napore u off-line i on-line promociju, a ne oslanjati se na slučajne posjetitelje.

Komunikacija s iznajmljivačem i gostima trebala bi biti brza i konkretna. Trebali bi o svim promjenama i upitima odmah obavještavati iznajmljivača kako se ne bi dogodio dvostruki booking, te bi, naravno, trebali biti dobro posjećeni kako bi mogli puniti svoje iznajmljivače.

Što je agencija veća, šanse da će vas napuniti ili dovesti bilo kojeg gosta su vrlo male – veli Kontin.

Povezani članci

Who's Online

We have 840 guests and no members online