Zanimljivosti..

Hrvatska - zemlja sretnih regija?

Kad čovjek sve zbroji i oduzme, a ima bogme puno toga tu za računati, stječem dojam da uopće i nije tako loše živjeti u Hrvatskoj. Pogotovo ovdje u Dalmaciji gdje je klima sjajna, a presing i stres puno su podnošljiviji u odnosu na Zagreb gdje ni za živu glavu ne bi živio ponovno... No Dalmacija je danas sa svim svojim bogatstvom siromašna i izvan turističke sezone nezanimljiva. Razdijeljena na četiri županije, Dalmacija je u rekordnom roku zaboravila na bilo kakvu regionalnu inicijativu pa od sredine devedesetih nitko više takvu ideju i ne spominje. Zagreb se nametnuo kao mega središte, gdje se lova slaže na hrpe i oplođuje, a Istra je jedina regija koja se s tim može nositi jer joj je jedinoj dopušten regionalni štih. Dubrovnik je boem i ne želi uopće imati veze sa smrtnicima u ostatku regije, dok ih ostali uopće ne doživljavaju Dalmatincima. Split je nesporno središte, dok se Zadrani tiho ali sigurno pretvaraju u vrlo moćnu i bogatu sredinu. Ako ništa drugo, Dalmacija nije najgora, jer ta je neslavna pozicija pripala Slavoniji koja je danas poput svoga Glavaša; iscrpljena, zaboravljena i neutjecajna, piše Ante Pancirov u vrlo zanimljivom Clanak članku za Drugi film ...

Piše: Ante Pancirov / Drugi Film
Izvor: Drugi Film  - http://www.drugifilm.com/?page=articles,kolumne,3193

 
Vrijeme leti samo tako. Nova godina kao da je jučer bila i neću se okrenuti a već će doći ljeto i još jedna turistička sezona. Hrvatska i dalje nema jasnu viziju kakav turizam želi. Pametnjakovići kažu da je dugoročno planiranje komunističko (!) i da se to više tako ne radi, ali središnja Dalmacija još uvijek nema luksuzne hotele niti ikakve druge sadržaje kakve bogati gosti očekuju.

Recept za uspjeh
 
Formula je jednostavna: daj Slavoniji da proizvodi zdravu hranu, Dalmaciji proširi sezonu na barem šest mjeseci, Istru pretvori u zemlju iz bajki s tisuću brendova, a Zagreb je ionako već sad jedna velika kontrolna sala iz koje se nadziru i špijaju svi ostali.
 
Iako zvuči prejednostavno da bi bilo realno, ta je formula realna i izvediva, ali to je jasno svima osim onima koji bi se formulom trebali pozabaviti.


 

 Clanak  PROČITAJTE VIŠE... 

Povezani članci

Who's Online

We have 536 guests and no members online