Spektakl: 'Uskočki boj' za Klis

Kliški uskociViše od 250 sudionika iz povijesnih postrojbi Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Mađarske sudjelovat će od ovoga petka do nedjelje u “Uskočkom boju za Klis”. Riječ je o trodnevnoj manifestaciji koja se treću godinu zaredom održava u organizaciji povijesne postrojbe “Kliški uskoci”. Posjetitelje, kako najavljuju organizatori, očekuje bogat program. U petak od 18 sati otvara se sajam starih obrta i zanata, a nakon kvalifikacija za viteški tumir i programa viteških skupina, od 21.15 održat će se "Povijesna fešika A.D. 1532" ...

KLIS - POVIJESNA BITKA

'Uskočki boj' na drevnoj tvrđavi

Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Dva dana zaredom, u petak i subotu, bit će uprizorena povijesna bitka između uskoka i osmanlijske vojske - kaže Damir Žura, predsjednik “Kliških uskoka”. Uz domaće uskoke, bitku za Klis iz 1532. godine točno u 21.15 uprizorit će i kostimirani “glumci” iz Hrvatske i inozemstva.

Kliški uskoci

Kako bi se što bolje predstavila stara vremena, u podnožju Tvrđave bit će tradicionalno postavljeni tabori sudionika s prikazom života ratnika, gdje će se nakonzavršetka bitke održati i noćni program uz show s vatrom.

U subotu je na rasporedu završnica viteškog turnira, dok će se u nedjelju prirediti sajam starih obrta i zanata, te viteški turnir u streličarstvu, Cijelu manifestaciju, uz Općinu Klis, podržava i Turistička zajednica Splitsko dalmatinske županije, kaže direktor Joško Stella.

Kliški uskoci

- Na području županije ima mo 48 utvrda i jedini smo koji u strategiji kulturnog turizma njegujemo i taj dio baštine, kao što su Sinjska alka, Kliska bitka, Gusarske večeri u Omišu, pa i ove godine na Klisu očekujemo ljubitelje ovoga povijesnog spektakla.

bitka za Klis

Čut će se opet pucnjevi iz topova, pušaka i kubura, vidjeti borbe mačevima, kopljima, buzdovanima i nadžacima, plotuni iz katapulta, hici zapaljivim strijelama, što uvijek izaziva veliko zanimanje gledatelja - zaključuje Stella.

Kliški uskociKlis: Cijela je Europa pratila hrabru borbu uskoka protiv Sulejmana Veličanstvenog

Piše: Sreten Mihovilović
Foto: Duje Klarić / Cropix
Izvor: DalmacijaNews


Starodrevni Klis. Godine Gospodnje 1532. mjeseca svibnja. Tmina neizvjesnosti i olovne tjeskobe nadvila se nad ovdašnjim življem. Oduvijek je ovdje bilo teško, opstanak je branjen pred nasrtajima raznih osvajača. Ali, ne pamti se ipak toliko pustih, gladnih, krvlju natopljenih ljeta za redom. Nikad ni takvog herojstva na jednom mjestu. Život sazdan od muke i patnje. Stradanja za sebe i druge. No, u cjelini posvećen ljubavi i vjeri.

Uskočki boj za Klis

Upravo u svibnju rečene godine događa se vrhunac jedne od nebrojenih upornih višemjesečnih opsada hrvatskoga kraljevskog grada Klisa i njegove slavne Tvrđave od strane zastrašujuće snažne i organizirane vojne sile Otomanskog carstva. Jedne od onih, koje, s povremenim prekidima, traju već punih 20 ljeta.

Turski napori svih tih godina, unatoč nadmoćnoj vojnoj sili i lukavstvima, bili su uzaludni... Njihovi neuspjesi, stalni teški porazi te nemoć da osvoje Klis pretvoriše im se u pravu noćnu moru. Bilo je i trenutaka kad su pomišljali kako je sve to od samog Alaha zadani usud. Jer, svaki njihov dotadašnji pokušaj odlučno su, nadljudskom hrabrošću, sasijecali branitelji - kliški uskoci predvođeni slavnim Petrom Kružićem, kapetanom i knezom kliškim.

Svjesni kako na toj kliškoj vjetrometini brane ne samo Klis, Dalmaciju i hrvatsku domovinu, nego i cjelokupno kršćanstvo i civilizaciju Zapada, uskoci se ni u jednom trenutku nisu niti pomišljali predati višestruko nadmoćnom protivniku.


Turcima ništa nije bilo jasno

Na putu njihova silovitog pohoda ničice su prethodno jedan za drugim padali gradovi i sela, stamene utvrde, države, kraljevstva i carstva... Pokoriše na tom putu i sve značajnije točke otpora na hrvatskom tlu. Poslije toga ambicija im je bila prodrijeti i u samo srce Zapada, osvojiti ga i njime trajno ovladati.

I kad su već bili pomislili kako su im vrata otvorena, a uspjeh neupitan, odjednom im se na pobjedonosnom hodu sasvim neplanirano ispriječio taj Klis. Znali su Turci kako je riječ o nekadašnjoj prijestolnici hrvatskih knezova i kraljeva. Znali su i to da Tvrđava Klis cijelu svoju povijest nikad nije bila vojno osvojena.

Uskočki boj za Klis

No, da će naići na takav otpor, to nisu niti u snovima mogli zamisliti. Čak i onda kad bi se kroz to dugačko razdoblje povremeno dogodilo to da uskoci, shrvani glađu i bolestima, malaksaju do iznemoglosti, Klisu bi redovito, makar pokatkad i u zadnji čas, stizala pomoć u hrani, naoružanju, ljudstvu i novcu. Uglavnom iz Vatikana, od strane tadašnjih papa. I oči Europe cijelo su to vrijeme bile uprte prema Klisu kao zadnjem, sudbonosnom bastionu obrane pred opasnošću s Istoka.

Nakon svake pobjede uskoka slavila su i zvona vatikanske katedrale. Zbog te svoje uloge u europskoj povijesti, Klis je tada dobio epitet antemurale christianitatis (predziđe kršćanstva). U to vrijeme na čelu turske vojske bio je veliki vojskovođa Sulejman Veličanstveni. Povijest je zabilježila kako je, u ljutnji što nikako ne može osvojiti Klis, Sulejman izgovorio legendarnu rečenicu: Ta, to je stvarno papinski grad!

Dakle, tog svibnja 1532. događa se baš jedna od situacija kad se malobrojna braniteljska posada u Tvrđavi, iscrpljena od gladi i umora, našla sasvim na izmaku snaga.


Tvrđava Klis

Tvrđava Klis, petak 26. srpnja 2013., odnosno 481 godinu kasnije... Nakon sažete uvodne pripovijetke iz povijesne arhive, njezin konkretni nastavak na istomu tom slavnom mjestu pred našim se očima odvija uživo. Svjedočimo scenama isječka oživljene povijesti...

Uskočki boj za Klis

Kapetan Kružić neopaženo se iskrao iz Tvrđave i pohitao u Vatikan iskati pomoć od pape Leona X. U međuvremenu, događa se ono što se dotad nikad dogodilo nije. Uz pomoć prijevare i izdaje od strane dvojice Mlečana, inače pritajenih turskih suradnika, Turci sasjekoše uskočke straže pred ulazom, provale prvi put u Tvrđavu. Započinje strašna bitka. Iako zatečeni, malobrojni, gladni i iscrpljeni, branitelji pružaju jak otpor. Ipak, Osmanlije ih potiskuju. Nemaju milosti. Rade zvjerstva.

Masakriraju ne samo uskočke ratnike, nego i civile, žene i djecu. Odsijecaju glave. Otpočinju svoj krvavi pir. Zahvaljuju Alahu. Tvrđava Klis iznenada im je pala u ruke. Njihovu veselju nema kraja. Pobjednički pucnji, zaglušujuća vriska, orijentalna glazba, trbušne plesačice... Nakon dugih ljeta, san im se ostvario. Osvojili su konačno Tvrđavu Klis.

No, njihovo slavlje kratko je potrajalo. Osnažen papinskom vojskom iz Vatikana se vraća kapetan Kružić. Kršćanska vojska na čelu s njim napada Turke. Otpočinje novi ljuti boj za Klis. Kružić s vojskom nezaustavljivo navaljuje, Turci se povlače duboko u Tvrđavu. Njihov otpor je bio uzaludan. Kružić ih potuče i ponovno vraća Tvrđavu Klis u svoje ruke.


Povijesno - scenski spektakl "Uskočki boj za Klis"

Opisani dramatični prizori oživljene davne srednjovjekovne prošlosti pred očima stotina gledatelja odvijali su se na otvorenoj sceni spektakularne ambijentalnosti spomeničkog zdanja Tvrđave Klis kao uprizorenje povijesno - scenskog spektakla Uskočki boj za Klis.

Nakon premijerne izvedbe u ljeto 2011., bilo je ovo treće uspjelo izdanje scenske rekonstrukcije istinitoga povijesnog događaja otprije 481 godine. Osim domaćina, članova povijesne postrojbe Kliški uskoci, kao protagonisti su se i ovaj put pojavile 24 povijesne postrojbe i viteške skupine iz cijele Hrvatske te iz Slovenije, BiH, Slovačke i Mađarske, s ukupnim brojem od preko 250 kostimiranih sudionika u ovom jedinstvenom scenskom spektaklu.

Uskočki boj za Klis

U nešto više od sat vremena njegova trajanja publika je, uz dramske zaplete, glumačke dijaloge i monologe, na licu mjesta mogla doživjeti nezamislivo atraktivne popratne efekte - pucanje iz topova, kubura i pušaka, vatrene plotune iz katapulta, noćni let grozdova plamtećih strijela, sijevanje i zveket mačeva, jatagana, sablji, buzdovana, helebarda i koplja, udarac giljotine, masovne i pojedinačne borbe prsa o prsa i one na daljinu, srednjovjekovni način navalnog probijanja ulaznih vrata, obranu prolijevanjem vrelog ulja i bacanjem kamenih gromada po protivniku...

Šarolikost povijesnih odora. Nadasve, unikatna raskošna ljepota Tvrđave Klis, čije je neponovljive sadržaje ovako scenski oblikovana povijesna pripovijest na trenutak ponovno oživjela... Prava bajka uživo!

Na trgu u podnožju Tvrđave cjelodnevni sajam starih obrta i zanata, također uz odgovarajući atraktivni program i razne viteške turnire. Sve to do dugo u noć. Uspješno i zanimljivo i u trećem svom izdanju. Ove subotnje večeri dogodit će se i reprizna izvedba. Stoga i preporučujemo svima onima koji dosad nisu bili: put pod noge, uputite se na visove Klisa po nezaboravan doživljaj.

Uskočki boj za Klis

A turističkim djelatnicima na znanje i ravnanje - ova već kultna kliška manifestacija etablirani je obrazac kako sintezom baštinskih i modernih vrijednosti na izvornim temeljima graditi vrhunski proizvod kulturnog turizma. Uz intervencije stalnog poboljšanja, dakako.

Povezani članci

Who's Online

We have 287 guests and no members online