O malom obalnom ribolovu i novinama u zakonu

U ribeStanovništvo u priobalju i na otocima već polako odbrojava raspoložive dane prava (završavaju 31. prosinca 2014.) na mali ribolov za osobne potrebe, odnosno na svakodnevni izlov do pet kilograma riba i morskih organizama. Prema registru Uprave za ribarstvo tu povlasticu posjeduje 10.138 osoba, no ona nije prenosiva ni nasljeđivanjem ni prodajom. Od 2008. za mali ribolov nije izdana nijedna povlastica, a novi zakon kaže kako će resorni ministar za razdoblje od 1. srpnja 2013. do 31. prosinca 2014. sukladno ugovoru o pristupanju u EU odrediti konačan broj sudionika u malom ribolovu ...

Evo što donosi novi zakon o morskom ribarstvu

Izvor: Poslovni.hr, DalmacijaNews

Nova je inačica tog modela “mali obalni ribolov”, smjet će ga obavljati samo stručno osposobljene osobe koje već imaju povlasticu za mali ribolov, no još moraju zadovoljiti dva kriterija.

Prvi je da mjesečna primanja po članu kućanstva ne prelaze 50 posto proračunske osnovice, drugi da vlasnik povlastice ima 60 ili više godina života. Dnevni limit ulova također je pet kilograma, no moguća je prodaja krajnjim potrošačima samo u mjestu prebivališta i to na poziciji koju odredi lokalna vlast.

Iako zakon uvodi i kategoriju “ribolovni turizam” turisti na brodu ne smiju obavljati ribolov već samo gledati. Izlov ribe isključivo je pravo vlasnika plovila uz uvjet da ima povlasticu za gospodarski ribolov i registraciju za turističku djelatnost.

U malom i malom obalnom, odnosno u sportskom i rekreacijskom ribolovu zabranjen je izlov tune, igluna i iglana uz iznimku samo za organizirana natjecanja po posebnom odobrenju Ministarstva poljoprivrede. Rekreacijski i sportski ribolovci od srpnja ne smiju koristiti mrežne ribolovne alate, dredže i plutajuće parangale. Nije dopušteno ni sakupljanje koralja i spužvi.

Za prvi prekršaj ribar bez povlastice ostaje dva mjeseca, za drugi četiri, a treći osam mjeseci. Četvrti mu povlasticu uskraćuje godinu dana dok peti ‘grijeh’ plaća trajnim gubitkom povlastice.

PROČITAJ VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 197 guests and no members online