Splitski turizam iznad svih očekivanja

PeristilSplitski turizam ostvario je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci 550.000 noćenja - za 100.000 više u odnosu na cijelu prošlu godinu - što je i najbolji turistički rezultat od proglašenja neovisnosti, doznaje se u splitskoj turističkoj zajednici. Nakon odlične turističke žetve u srpnju i kolovozu, porast broja dolazaka i noćenja nastavio se i u rujnu. "Puno smo toga učinili u promociji Splita, počevši od promidžbe na stranim tržištima do osmišljavanja kvalitetne ponude i popratnih sadržaja, koji uključuju jedinstven spoj zabavnog i kulturnog turizma. Split je napokon prepoznat kao živući spomenik koji je brendiran kao europski grad", rekao je za Vijesnik direktor splitskoga TZ-a Vedran Matošić. U ovogodišnjoj statistici splitskog turizma navodi se i podatak da je većina gostiju doputovala na odmor zrakoplovom, a Splitska trajektna luka također je srušila prošlogodišnji rekord u broju dolazaka kruzera ...


SPLIT CITY BREAK

Splitski turizam iznad svih očekivanja

Zbog turističke "opsade" Splita, goste se moralo preusmjeravati u Trogir, Klis i Trilj

Piše: Dobrila Stella / Vjesnik
Izvor: Vjesnik
 
Nakon odlične turističke žetve u srpnju i kolovozu, porast broja dolazaka i noćenja nastavio se i u rujnu., koji je za čak 40 posto uspješniji u odnosu na isti mjesec lani.
 
Do kraja godine očekuje se još najmanje 50.000 noćenja ili 150.000 više nego lani, pri čemu treba navesti i podatke o duljini boravka gostiju u Splitu te strukturu posjetitelja koji su dodatno poboljšali turističku statistiku.
 
avionNajviše noćenja ostvarili su Nijemci (50.000), koji su u Splitu boravili pet dana, slijede Francuzi i Talijani te gosti iz Velike Britanije, čiji je boravak u Splitu u prosjeku trajao tri dana. Španjolci i Amerikanci ostajali su dva dana, s tim što je gostiju iz SAD-a bilo najviše u rujnu.
 
Taj trend, koji u Splitu nije zabilježen gotovo dva desetljeća, počeo je u srpnju, da bi se u kolovozu boravak turista produljio na pet do šest dana, što je znatno više od europskog prosjeka.
 
Ono što je svih proteklih godina bilo nezamislivo dogodilo se već u srpnju. Zbog "opsade" Splita, čiji su smještajni kapaciteti bili zauzeti, turistički djelatnici morali su preusmjeravati goste u susjedna odredišta poput Trogira, Klisa i Trilja.
 
"Puno smo toga učinili u promociji Splita, počevši od promidžbe na stranim tržištima do osmišljavanja kvalitetne ponude i popratnih sadržaja, koji uključuju jedinstven spoj zabavnog i kulturnog turizma. Split je napokon prepoznat kao živući spomenik koji je brendiran kao europski grad", rekao nam je direktor splitskoga TZ-a Vedran Matošić.
 
U ovogodišnjoj statistici splitskog turizma navodi se i podatak da je većina gostiju doputovala na odmor zrakoplovom, pa je tako Zračna luka "Split" premašila prošlogodišnji rezultat za 10 posto, odnosno, u prvih devet mjeseci prihvatila je ili opremila 1,1 milijun putnika.
 
Splitska trajektna luka također je srušila prošlogodišnji rekord u broju dolazaka kruzera, koji su u zadnja tri dana doveli u Split više od 10.000 putnika. Ovogodišnja će sezona biti zaključena s uplovom 262 ploveća hotela, dok je 210 kruzera već najavljeno za iduću godinu te još dvadesetak za 2012., izvijestio je kapetan Vjekoslav Grgić, voditelj operativne djelatnosti splitske lučke uprave.
 
Kruzeri su ove godine u Split doveli 10 posto više putnika nego lani, a najviše je bilo Francuza i Amerikanaca.

Povezani članci

Who's Online

We have 424 guests and no members online