Agroturizam: Mužnja koza u Ostrvici

agroturizamU malenom mjestu Ostrvica, tek devet kilometara od Omiša, domaćinstvo Nenada Malenice bavi se agroturizmom. U srcu drevne Poljičke Republike, gostima su na raspolaganju dva apartmana s osam ležajeva, na posjedu od 3000 četvornih metara u čijem su sklopu i vrt i maslinik. Tu je i vinski podrum, objekti za čuvanje domaćih životinja (kokoši, koze, kunići, svinje), objekti za izradu domaće hrane (sušenje pršuta, pravljenje sira, maslinova ulja), roštilj na otvorenom. Gosti mogu sudjelovati u pripremi domaćih jela, berbi voća, povrća i maslina, a također i u hranjenju životinja, pa i u mužnju koza što se pokazalo i najzanimljivije ...

AGROTURIZAM

Mužnja koza u Ostrvici

Na posjedu Nenada Malenice gosti mogu sudjelovati u pripremi domaćih jela, berbi voća, povrća i maslina, a također i u hranjenju životinja, pa i u mužnju koza, što se pokazalo i najzanimljivije gostima

Nenad Malenica iz Ostrvice sa sinom Petrom u svom agrodomaćinstvu

Piše Mirjana Rašević / Slobodna Dalmacija

Gosti mogu sudjelovati u pripremi domaćih jela, berbi voća, povrća i maslina, a također i u hranjenju životinja, pa i u mužnju koza što se pokazalo i najzanimljivije. Za sljedeću godinu obitelj planira nabaviti još životinja, a prvo će to najvjerojatnije biti tuke i magarac.

Gosti najviše vole isprobati domaće specijalitete kao što su pršut, sir, slavni poljički soparnik i jela ispod peke. Privlači ih u sutonu gledati kako grab i jasen pucketaju u kominu, a ispod peke domaća pogača ili meso bivaju spremni za ukusni večernji obrok.

cetina

Oni koji žele aktivniji odmor u neposrednoj blizini objekta mogu zaigrati na boce, šetati obilježenim planinarskim stazama, voziti se biciklističkim stazama... Malenice organiziraju i cjelodnevne izlete na Mosor, te na dva kilometra udaljenu rijeku Cetinu.
 

Poljički soparnik

soparnikPosljednje tri godine u Dugom Ratu organizira se Festival poljičkog soparnika, skromnog težačkog jela od blitve i na siniji (velikoj okrugloj drvenoj ploči) razvaljanog tijesta. Soparnik je dugo bio podcijenjeno jelo, ali zadnjih godina opet se polako vratio u poljičke domove. Poljičani su od davnina najdraže i najcjenjenije goste častili upravo soparnikom, pa tako i Malenice svim svojim gostima nude to tradicionalno jelo, za čiji se recept mnogi raspituju.

Oni kojima je odmor ipak samo sunce i more, to mogu pronaći u blizini Ostrvica: gosti se najčešće odlaze kupati na Cetinu u blizini Radmanovih mlinica ili na Veliku plažu u centru Omiša na kojoj se zna skupiti na stotine turista željnih morskih radosti.

plaža u OmišuMalenice rado ugošćuju i strance s kojima nema problema u komunikaciji, jer 12-godišnji sin Petar koji već godinama uči engleski jezik glavni im je prevoditelj.

Iako im je ovo tek prva godina bavljenja agroturizmom zadovoljni su popunjenošću.

Povezani članci

Who's Online

We have 838 guests and no members online