Vedran Mimica: Hrvatskoj trebaju novi građani

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) nedavno je u Zagrebu predstavilo knjigu "The Berlage Affair" autora Vedrana Mimice. Tko je Vedran Mimica? Dipl.ing.arh., profesor, posljednji direktor jednog od najboljih svjetskih postdiplomskih učilišta arhitekture, Berlage Institutea u Rotterdamu, danas profesor arhitekture i urbanizma na Illinois Institute of Technology (IIT) u Chicagu, naš Mimičanin kojeg dobro znaju i neki Dugoraćani, zacijelo je ponajbolje pozicioniran hrvatski arhitekt u svijetu. Iznimno dobar komunikator, izvrsno informiran, osobni prijatelj i suradnik najznačajnijih svjetskih arhitekata. Autor nekoliko stručnih knjiga, neraskidivo je vezan uz Hrvatsku, Dalmaciju i svoje Mimice kao svoju zemlju i uz hrvatsku arhitekturu kao svoje ishodište. Vrlo aktivno sudjeluje, zajedno sa splitskim, zagrebačkim i riječkim kolegama arhitektima. Korana Sutlić, novinarka Jutarnjeg lista porazgovarala je s Vedranom Mimicom povodom zagrebačkog predstavljanja njegove nove knjige  u kojoj govori o radu i projektima od devedesetih godina kad se pridružio Berlage Institutu u Rotterdamu u čijim istraživanjima  se često bavio i temom turizma. Pročitajte ovo odlično štivo..

VEDRAN MIMICA:

Možda je malo preradikalno reći, ali Hrvatskoj ne trebaju turisti, Hrvatskoj trebaju novi građani

Izvor: Jutarnji List

PROČITAJTE VIŠE...


vedran mimica - The Berlage Affair

Vedran Mimica profesor je arhitekture i urbanizma na Illinois Institute of Technology (IIT) u Chicagu. Rođen je u Zagrebu 1954., a 1990., na poziv Hermana Hertzbergera, pridružio se Berlage Institutu u Rotterdamu gdje je bio zadnji Dekan instituta od 2007. do 2012. Predavao je na brojnim arhitektonskim školama poput Architectural Association, London; ETH, Zurich; Sorbonne, Paris; Sveučilišta Columbia, New York, Massachusetts Instituta za tehnologiju (MIT), Sveučilišta u Kaliforniji (UCLA) i Katoličkog sveučilišta u Santiago de Chileu.

Sudjelovao je u uređivanju i izdavanju nekoliko ključnih knjiga suvremene hrvatske arhitekture (Randić&Turato: Arhitektura tranzicije, Novi svjetionici hrvatskog Jadrana, Suvremena hrvatska arhitektura: Testiranje stvarnosti). Izdavač knjige “The Berlage Affair” je Actar, Barcelona/New York i IITAC, Chicago, a distributer za jugoistočnu Europu UPI2M BOOKS, Zagreb.

Od 2003. do 2012. godine nezavisni je stručnjak za Nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu Mies van der Rohe. S Wielom Aretsom pokreće MCHAP (Mies Crown Hall Americas Prize) 2013. godine, kao pandan Miesovoj europskoj nagradi. Kao kritičar i kustos za arhitekturu Mimica objavljuje u hrvatskom i globalnom tisku. Bio je kurator za International Architectural Biennale Rotterdam 2007. godine, te kurator hrvatske prezentacije na Venecijanskom Biennalu 2006. godine.

MATRA projekt na lokaciji Dugi Rat

O kvalitetnijem osmišljavanju hrvatskog turizma Mimica je rekao i sljedeće:

- Imamo povijesni kontekst prema kojem se moramo danas nekako odrediti i mislim da nam tu nedostaje nevjerojatno puno imaginacije, da osmislimo vezu između prošlosti i budućnosti. Za nas nisu dobri copy-paste modeli turizma iz svijeta, to je žestoko krivo, “nabacati 18 golf terena po kamenjaru”. To nije prvenstveno dobro za razvoj lokalne zajednice, lokalne kulture i, na kraju, ekonomije. Kontinuitet mediteranskog načina života treba znati prenijeti, transformirati u način na koji bi turisti ovdje trebali živjeti, tu se moraju tražiti odgovori.

Zašto ne zamisliti OPG-ove u koje ćemo uključiti i “turiste” kao proizvodnu snagu. Taj doživljaj branja maslina, mandarina i grožđa neusporediv je s čekanjem sporog konobara da donese makijato u zatvorenom resortu.

Nužno je razvijati gradove, ne kao turistički program, nego kao grad za građane, to je najbolja strategija za razvoj “turizma”. Turiste privlači naš način života u gradovima i on uvelike ovisi o ljudima koji u njemu žive i onda ti turisti postaju građani na 3, 6 ili 12 mjeseci.

Možda je malo preradikalno reći. ali Hrvatskoj ne trebaju turisti, Hrvatskoj trebaju novi građani, a to će onda biti i oni koji upravo sad odlaze iz Hrvatske...

 

MATRA projekt na lokaciji Dugi Rat

MATRA projekt na lokaciji Dugi Rat

MATRA projekt na lokaciji Dugi Rat

MATRA projekt na lokaciji Dugi Rat

MATRA projekt na lokaciji Dugi Rat

Povezani članci

Who's Online

We have 231 guests and no members online