Sve veća potražnja za kampovima, ali opet bez većih ulaganja

na plažiCijene hrvatskih kampova ove će sezone porasti uglavnom za razinu (ili tek nešto više) prosjeka inflacije, dakle za oko četiri posto. Iako raduje velik početni optimizam oko planiranja putovanja na nekim jakim emitivnim europskim tržištima, problem je što ni ove godine, zbog još neriješenog pitanja o provedbi koncesija, neće biti većih investicija. Nema, dakle, brige da će vlasnici ovdašnjih parcela za kampiranje ludovati s cijenama. Jerko Sladoljev iz udruge koja objedinjuje najbolje hrvatske kampove smatra da će naknada za koncesije od 2,5 kune po četvornom  metru vlasnicima parcela za kampiranje bit previsoka ...


TURIZAM

Sve veća potražnja za kampovima, ali opet bez većih ulaganja

Nema brige da će vlasnici parcela za kampiranje ludovati s cijenama, procjenjuje Jerko Sladoljev, direktor Izvršnog odbora Top camping udruge koja objedinjuje najbolje hrvatske kampove

Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

kampiranjeCijene hrvatskih kampova ove će sezone porasti uglavnom za razinu (ili tek nešto više) prosjeka inflacije, dakle za oko četiri posto. Iako raduje velik početni optimizam oko planiranja putovanja na nekim jakim emitivnim europskim tržištima, problem je što ni ove godine, zbog još neriješenog pitanja o provedbi koncesija, neće biti većih investicija.

Nema, dakle, brige da će vlasnici ovdašnjih parcela za kampiranje ludovati s cijenama, procjenjuje Jerko Sladoljev, direktor Izvršnog odbora Top camping udruge koja objedinjuje najbolje hrvatske kampove.

Dosadašnjih su se godina, naime, događala iznenađenja takve vrste iako su domaći kampovi među najskupljima u Europi. Konkretno, prema istraživanju ADAC-a, njemačkog autokluba, na četvrtom su mjestu najskupljih kampova u Europi.

"Što se sadašnje potražnje na emitivnim tržištima tiče, odnosno naše situacije nakon dosad odrađenih info-sajmova, očito je da je interes za kamping proizvodom živnuo. Pojedina nama važna tržišta, poput Njemačke i Nizozemske, izlaze iz recesije, tako da je realno očekivati da se ove godine ponovi lanjski rezultat koji nije bio loš.

Naravno samo ako se ne dogodi nešto neočekivano. Mislim da, sudeći prema prvim reakcijama sa sajmova, prije svega možemo očekivati skok baš sa spomenutih tržišta Njemačke i Nizozemske", kaže Sladoljev.

ljetoPravilo je inače da ovdašnji kampovi u koje se dosad ulagalo nemaju problema s punjenjem pa su tako najbolji hrvatski kampovi, usprkos činjenici da su su bitno skuplji od ostalih, lani imali četiri posto bolju popunjenost u odnosu prema godini prije.

Najveću postignutu cijenu u top-kampovima Hrvatske bilježi kamp Zaton kod Nina sa 58,90 eura, a u Europi Playa Montroig Camping Resort u Španjolskoj sa 124 eura. Cijena se odnosi na parcelu i sva davanja za tri osobe. Usprkos visokim cijenama usluga, oba navedena top-kampa lani su poslovala pozitivno.

S druge strane, gotovo je nevjerojatno da 97 posto noćenja u domaćim kampovima ostvare stranci (prema istraživanjima ekološki osviješteni, višeg obrazovanja, viših primanja, zaljubljenici u prirodu), dok hrvatske građane, sudeći prema tom podatku, kampiranje uopće ne zanima.

Stručnjaci, međutim, predviđaju da će sljedećih godina i domaći ljudi pokazivati sve veći interes za kampiranje.

U kampovima se, inače, na godišnjoj razini ostvari četvrtina od ukupnog broja noćenja. Hrvatska kamping-ponuda nije zanemariva: u ponudi je 235 većih te 284 kampova u domaćinstvima od kojih 17 ima četiri zvjezdice, dok 60 kampova (40 posto kapaciteta) ima tri zvjezdice. U jednom danu domaći kampovi mogu primiti 232.080 osoba.


Bit će tragično ako se cijena koncesije prebaci na goste

kampiranjeSladoljev smatra da će naknada za koncesije od 2,5 kune po četvornom  metru vlasnicima parcela za kampiranje bit previsoka.

"Moje je mišljenje da je gornja granica trebala biti dvije kune, a idealna bi koncesija bila jednu kunu po četvornom metru, jer se jedino takav model može smatrati razvojnim, a ne stagnirajućim.

Međutim, odluka je donesena pa će, recimo, kampovi Lanterna ili Koversada na svojih milijun kvadrata godišnje plaćati 2,5 milijuna kuna za koncesiju što prelazi deset posto neto prihoda kampa, a to je prema mojem mišljenju previše.

Bit će tragično ako financijski teret koncesije vlasnici, povećavajući cijene usluga, prebace na goste, jer će u tom slučaju, procjenjujem, odmah pasti potražnja", smatra Jerko Sladoljev.


na plaži

Povezani članci

Who's Online

We have 388 guests and no members online