Osmi sajam Eko Etno Hrvatska

Eko etno SajamU srijedu je u Zadru počeo Osmi međunarodni sajam usluga i proizvoda ruralnih područja Eko Etno Hrvatska, Drugi međunarodni sajam Eko Etno Europa i Drugi međunarodni sajam ruralnog turizma Eko Etno Tour. Na sajmu sudjeluje više od 300 izlagača, a održat će se i brojne radionice i okrugli stolovi. Sajam bogatim kulturno-umjetničkim, edukativnim i stručnim sadržajima potiče očuvanje tradicionalne proizvodnje i kulturne hrvatske baštine te na izvanredan način promovira ruralne krajeve, podupirući tako regionalni gospodarski razvoj na ideji održivosti i ekološke osviještenosti ...


EKO ETNO

Osmi sajam Eko Etno Hrvatska

Sudjeluje više od 300 izlagača koji predstavljaju tradiciju, proizvode i usluge, uz bogat kulturno-umjetnički program
 
Piše: Ljubica Ivićev-Balen / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
Domaćin sajma, župan Stipe Zrilić, naglašava: »Svrha ove manifestacije je medijski promovirati sve ono što se događa na selu kroz tradicijske proizvode i usluge. Selo je veliki prostor i veliki potencijal u Hrvatskoj, što može biti iskorišteno na bolji način nego dosad. Budući da živimo u vremenu krize, svaki pomak koji se tiče zapošljavanja i samozapošljavanja značajan je i mi želimo pomoći onima koji se pojedinačno ili malo značajnije bave seoskim turizmom ili nešto proizvode na selu i pružaju usluge.«
 
Od 1992. godine, otkad je pokrenut program razvoja ruralnog prostora i razvoja seoskih gospodarstava, broj gospodarstava je porastao. Hrvatska ima gotovo 90 posto ruralnog prostora, a ruralni turizam u ukupnom turizmu sudjeluje samo s pet posto iako može funkcionirati cijelu godinu te je stoga cilj poboljšati ga. Razne strukovne organizacije seminarima i edukacijama nastoje ukazati na sve mogućnosti razvoja gospodarstava.
 
Svakodnevno će se na sajmu održavati dječje likovne radionice i bogat kulturni i zabavni program na kojemu će se predstaviti pojedine županije, gradovi, općine i ostali sudionici.
 
Nije zapostavljeni ni bogat stručni program poput razgovara o pretpristupnom fondu IPARD, okrugli stol o integriranoj poljoprivredi, u petak na Dan turizma održat će se forum o ruralnom turizmu i radionica kako formirati novi ruralno-turistički proizvod.
 
U subotu je kreativna radionica »Moj proizvod je bolji od drugih« s temom »Moj sir je najbolji«, svakodnevno će se organizirati kulinarske radionice i kvizovi Hrvatske lutrije s dnevnim nagradama do 5000 kuna.
 
U četvrtak i petak okupit će se župani i gradonačelnici četrdesetak gradova iz Hrvatske koji će raspravljati o decentralizaciji na osnovi studije Ekonomskog instituta u Zagrebu, kao i o funkcioniranju županija i gradova.

Povezani članci

Who's Online

We have 233 guests and no members online