Agroturizam - turistička budućnost ruralne Dalmacije

agroturizamProjektom COAST UNDP-a koji potpomažu Ujedinjeni narodi nastoji se i na našem području razviti trend koji u svijetu bilježi sve veći rast. Iako dalmatinska obala u svojim njedrima čuva neviđeno bogatstvo, sve izraženija graditeljska megalomanija, iza koje se često kriju privatni interesi, potiho i sustavno napada njezin jedinstven krajolik, originalnu arhitekturu, te čisti zrak. No, još uvijek ima vremena za stvaranje pozitivnih modela turističkog razvoja, a jedan od njih je agroturizam, pravac koji posljednjih godina bilježi trend povećane potrošnje na svjetskom turističkom tržištu...


ZELENI PLANET

Agroturizam - turistička budućnost ruralne Dalmacije

Piše: Tanja Šimundić Bendić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Dalmacija na ovom polju ima ogromne potencijale, kažu u projektu COAST UNDP-a, koji kroz program za poticanje zelenog poduzetništva u suradnji s razvojnim županijskim agencijama potpomaže perspektivne zelene poduzetničke projekte.

Projekt se pod okriljem Ministarstva zaštite okoliša provodi u četiri dalmatinske županije, a u jednoj od stavki djelovanja propagira razvoj agroturizma kojim se gospodarski mogu razvijati ruralna dalmatinska područja, te zapošljavati i zadržavati lokalno stanovništvo.

agroturizam

Za primjer navode agroturistički projekt u Smokovljanima u kojima je javnosti predstavljeno prvo takvo imanje u općini Dubrovačko primorje.

Vlasnik mu je Mato Katičić, koji je nakon dugogodišnjeg rada u turističkoj branši došao na ideju kreiranja vlastite ponude, što je u jedinstvo povezala prirodu, tradiciju i gastrolepezu toga kraja.

Novootvoreno imanje djelić je od 200 takvih gospodarstava u Dalmaciji, sve odreda primjera pozitivnih, održivih turističkih modela koji njeguju brend jedinstvenosti i autentičnosti Dalmacije kakva je nekada bila.

Povezani članci

Who's Online

We have 350 guests and no members online